Política

política

eleccions al País Basc

EH-Bildu pispa un escó al PNB, que veu com se li escarda la majoria

Els abertzales podrien arribar a la lehendakaritza si prosperés un pacte de les forces d'esquerra

Ja ho va anunciar Arnaldo Otegi amb el resultat encara calent a les pantalles dels televisors: “el vot per correu pot ser decisiu i ens pot fer guanyar l'escó que balla entre nosaltres i el PNB”. Doncs no ha calgut que passessin gaires dies perquè el temps li donés la raó. El Partit Nacionalista Basc ha perdut un dels 12 escons que havia aconseguit per Biscaia, un cop s'ha fet el recompte definitiu de vots i s'hi han sumat els vots per correu.

La repercussió més directa d'aquest canvi de casella de l'escó és que el PNB perd la poscició de privilegi que li atorgava disposar de 29 diputats. Continua sent la força majoritària amb 28 escons, per+o ja no suma majoria absoluta ni amb el PSE-EE, amb qui ha governat el darrer mandat, ni amb el PP. En canvi, EH-Bildu podria arribar a força un tripartit d'esquerres amb majoria absoluta si sumés a la seva proposta (18 escons), Podem (11) i PSE-EE (9). Una possibilitat que ara sembla remota.

Una altra de les combinacions possibles la va plantejar el mateix Otegi la nit electoral, quan va proposar un ampli front nacionalista a l'estil català, sumant els vots de PNB i EH-Bildu, i potser fins i tot els de Podem, que el líder abertzale suma entre els partidaris a exercir el dret a l'autodeterminació a Euskadi. també sembla difícil que una coalició així prosperi, perquè el PNB manté una posició conservadora respecte el dret d'autodeterminació, possiblement per no perdre “el cupo basco”.

Així doncs, el més probable és que Iñigo Urkullu del PNB sigui investit president, però això no vol dir que pugui viure una legislatura tranquil·la, ans al contrari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia