Política

Els líders mundials fan una crida a la pau en el funeral de Shimon Peres

Més de setanta mandataris d'arreu del món van acomiadar l'expresident israelià en una cerimònia multitudinària a Jerusalem

Netanyahu i Abbas es van donar la mà en un gest carregat de simbolisme

Ningú es fa il·lusions que les converses entre israelians i palestins, avui en via morta, es puguin reiniciar. Tot i això, el gest entre el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president palestí, Mahmud Abbas, una encaixada de mans breu i una curta conversa, no ha passat desapercebut. “Ha passat molt de temps des de la nostra última trobada”, deia Abbas, i Netanyahu li responia: “Aprecio molt que hagi vingut al funeral.” L'expresident israelià Shimon Peres era enterrat ahir amb tots els honors al Mont Herzl de Jerusalem, on descansen els “grans de la nació”. Peres, de 93 anys, no va poder superar un infart cerebral i va morir dimecres en un hospital de Tel-Aviv. En el funeral es van congregar fins a 70 líders mundials, entre els quals destacaven el president dels Estats Units, Barack Obama; el president francès, François Hollande; el rei Felip VI, i l'expresident nord-americà Bill Clinton, que també hi assistia en qualitat d'amic personal i va recordar els moments més dramàtics d'aquella època. Durant el seu mandat, l'any 1993, es van firmar els històrics acords d'Oslo entre israelians i palestins, que posaven les bases per assolir la pau en aquesta zona del Pròxim Orient. Shimon Peres, Yitzhak Rabin i Yasser Arafat s'erigien en els tres personatges que van fer possible aquest pacte, cosa que l'any següent els va fer mereixedors del premi Nobel de la Pau. L'assassinat de Rabin el 1995, a mans d'un jueu d'extrema dreta, va deixar tocats de mort els plans de pau i la posterior victòria de Netanyahu, finalment arraconats.

Obama, en un llarg i emotiu discurs que va durar més de mitja hora, va animar Israel a reprendre el camí de la pau que havia traçat Peres, a qui es va referir com un dels “gegants del segle XX”, com Nelson Mandela i la reina Isabel II. El president nord-americà va mostrar la seva cara més conciliadora i va destacar: “Fins i tot davant dels atacs terroristes, tot i les repetides decepcions en les meses de negociació, Peres va insistir que, com a éssers humans, els palestins havien de ser vistos com a iguals en dignitat respecte als jueus i havien de ser iguals en el seu dret d'autodeterminació.”

Obama va assegurar que Peres va creure que la idea “sionista” estaria més protegida quan els palestins tinguessin el seu propi estat. Obama va agrair al president palestí la seva participació en el sepeli i va assegurar que la seva presència era “un gest i
un testimoni de l'inacabat procés de pau”. Abans, en les exèquies, el president israelià, Reuven Rivlin, i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, van elogiar Peres com a persona, polític i estadista. “Peres era un exemple d'optimisme, de recerca de la pau i d'amor per Israel. Va viure una vida de grandesa. Va ser un gran home d'Israel, un gran home de món”, va assegurar Netanyahu, i va remarcar que el seu llegat no mor amb ell.Per la seva banda, Rivlin el va descriure com el seu “germà gran” i va afirmar que Peres torna a la terra, però que no enterrem “la seva visió”.Molt més crític, el conegut escriptor Amos Oz, amic personal del difunt expresident, es va preguntar obertament: “On són els líders disposats a aixecar l'estendard de Peres?”

Més enllà dels afers polítics, la família de Peres
va preferir recordar amb nostàlgia la persona, el pare i l'avi. “M'acomiado de qui la meva mare anomenava Buyik, i jo, simplement, papa”, va dir la seva filla, Tsvia Walden.

Crítiques enceses per la presència del president palestí

La presència de Mahmud Abbas en el funeral del seu amic Shimon Peres no ha estat ben rebuda per alguns sectors del món àrab. De fet, en el sepeli gairebé no hi havia representació del món àrab. El partit d'Abu Mazen, Al-Fatah, aplaudia la decisió del seu líder. “És un missatge palestí de pau al món.” “Assistir al funeral és part de les responsabilitats del nostre president. La seva participació ha fet que [el primer ministre, Benjamin Netanyahu] deixi de mostrar els palestins com terroristes”, va assegurar en un comunicat Mounir al-Yaghoub, un líder veterà del partit. Tot i aquestes paraules de suport, en algunes pàgines d'internet del mateix partit, hi surt Abbas caricaturitzat amb la indumentària jueva o embolicat amb la bandera d'Israel. Hamas i el Front Popular d'Alliberament de Palestina també van criticar durament la participació en el funeral. “És un fet menyspreable i humiliant, una desgràcia”, assenyalava el portaveu de Hamas, Fawzi Barhum. Polítics àrabs d'Israel tampoc hi van acudir, ja que consideren que Peres representa nombroses vicissituds negatives per al poble palestí, que ahir majoritàriament mostrava el seu desacord per la presència d'Abbas en el funeral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri