Política

LLUC SALELLAS

MEMBRE DEL SECRETARIAT NACIONAL DE LA CUP

“El referèndum l'hem de fer entre molts actors”

Creu que la consulta s'hauria de fer “com més aviat millor en l'aspecte tècnic”, però s'obre a negociar-ho per sumar “el màxim de gent”

Defensa que Puigdemont havia de plantejar el referèndum en el ple de la qüestió de confiança

Veu “clarament millorable” la comunicació entre la CUP i el govern, especialment sobre el procés

Militant des de l'institut
És un dels 15 membres del nou secretariat nacional de la CUP, que es va escollir aquest agost. Militant des de l'adolescència, va entrar a la Plataforma Revolucionària d'Estudiants de Secundària amb 14 anys i, després, va passar per casals independentistes de Girona, per l'assemblea d'estudiants de la UPF i, finalment, per la CUP.
Puigdemont dóna a entendre que hi haurà una partida
en els pressupostos lligada al referèndum

Regidor de Girona i membre del secretariat nacional de la CUP, Lluc Salellas ha publicat No t'espanti aquest vent, un llibre en què reflexiona sobre els reptes de l'esquerra al segle XXI.

Per què un llibre així ara?
Després de 15 anys de militància, he adquirit un bagatge i, en un moment en què podem anar cap a una república independent, volia fer unes aportacions que servissin per reflexionar. L'esquerra ha d'estar concentrada i ha de tenir clar cap a on vol anar, i volia ajudar a fer-la hegemònica a la societat.
Planteja 22 temes que l'esquerra ha d'afrontar. Per què?
Eren els 22 temes en què em veia prou capaç de fer aportacions interessants per a la gent que llegís el llibre. Algun cas em semblava tan estratègic que vaig haver de fer un esforç. Si parlava de l'esquerra, havia de parlar d'economia, de feminisme i de territori.
Defensa l'assemblearisme per prendre decisions.
Aquí el cas del PSOE em sembla molt paradigmàtic: volen donar veu a la militància, però dimiteixen 17 membres de l'executiva perquè això no sigui així. El model PSOE, amb uns càrrecs intermedis i una executiva que ho decideixen tot, és el que es considera normal, encara que provoqui el que està provocant. En canvi, el model que connecta amb la manera de fer del dia a dia de les persones, l'assemblea, té una mena d'estigma com si es considerés que no funciona.
A vegades s'empata.
El que va passar era molt complicat de preveure, però plantegem-nos on més d'Europa s'han reunit 3.000 persones per debatre l'aposta política de tota una organització. Després va sortir 1.515-1.515. Jo no vull dir que el plantejament d'aquella assemblea fos perfecte. Potser s'haurien d'haver buscat altres mecanismes, però en tot cas no entenc exactament d'on ve la superioritat moral amb què es va ridiculitzar. La CUP ha demostrat que ja hi pot haver pressing, que té una independència política que li permet prendre les decisions en els moments adients.
D'aquella votació, a la de la qüestió de confiança. Què li va semblar Puigdemont en el ple?
Em quedo amb “o referèndum o referèndum”, perquè aquesta és la clau de volta. Era imprescindible que sortís en aquest debat.
Però se celebraria en un termini de 12 mesos?
Com a molt tard, la segona setmana de setembre. Tenim clar que hi ha d'haver un espai de coordinació permanent en tot això que vindrà, i és en aquest espai que s'haurà de concretar tot el que haurà de passar. Som del parer que s'hauria de fer com més aviat millor en l'aspecte tècnic, i això seria el primer semestre del 2017. A partir d'aquí, és evident que el referèndum és un mecanisme democràtic que no es convoca des dels partits, per la qual cosa és una feina conjunta que hem de fer molts actors i que, a més, volem que sumi el màxim de gent. Com que volem que sumi el màxim de gent, hem de ser capaços de posar-nos d'acord.
Aquest referèndum s'haurà de pressupostar?
Si preveus una acció el 2017, l'has de pressupostar. És una qüestió lògica, no és el que pensi o no la CUP. Del discurs de Puigdemont, se'n desprèn que hi haurà una partida dels pressupostos que anirà lligada al referèndum. Amb els pressupostos s'està fent una feina, i nosaltres també n'estem fent internament, a part de la que fem amb el govern. Per tant, de voluntat negociadora, n'hi ha hagut sempre. És tot el que puc dir ara mateix.
I la relació amb el govern?
És clarament millorable. El govern hauria d'haver tingut una actitud molt més dialogant amb el principal grup amb què treballa, especialment en els àmbits de definició del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona