Política

Procés sobiranista

Catalunya i la UE, un camí sense retorn

El ‘Via Europa' analitza si el rol de la CE en el procés afecta l'europeisme català

La Unió Europea i Catalunya són indestriables, fins i tot en cas d'independència. Així ho van defensar ahir les principals organitzacions de la societat civil catalanes implicades en el projecte comunitari, i que ahir van participar en el programa Via Europa d'El Punt Avui TV per analitzar si el procés independentista i l'actual crisi política a la UE poden generar euroescepticisme entre els catalans.

“La ciutadania catalana és intel·ligent i entén que avui dia la UE és una unió d'estats i té una certa lògica que no digui res” sobre la independència, va defensar el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer. “Molts temes polítics i econòmics de diferent calat no els tracten fins que no són realment un problema”, hi va afegir.

“No esperem que els altres vinguin a resoldre el nostre problema i conflicte polític”, va indicar Pere Almeda, del comitè executiu de la Fundació Catalunya Europa, que va revelar que en consolats i ambaixades insten els catalans “a fer la seva feina” i recorden que cada estat farà després el seu paper.

Una altra opinió que es va poder escoltar va ser la de Teresa Carreras, excorresponsal a Brussel·les i experta en política internacional a la UAB. Segons Carreras, “Europa ha de donar una solució” a Catalunya, però els catalans “no s'han de deixar influenciar” per possibles amenaces d'expulsió perquè l'actitud pot canviar “de la nit al dia” com va passar, al seu dia, amb Letònia, Lituània i Estònia.

Kolja Bienert, president d'Horitzó Europa, va recordar que la carta de l'expulsió “ja s'ha jugat” i, “tot i així”, els independentistes continuen sent europeistes. Des de Sexy Europe, Pau Vall també va remarcar que “hi haurà una solució” a l'encaix català perquè “la gent que demana la independència és europeista”. En aquesta línia, alguns convidats van minimitzar la possibilitat d'una reacció negativa de l'organisme europeu davant un nou estat català: “Si Catalunya avança, la Unió Europea serà receptiva a acollir-la. De fet, ja som europeus, ciutadans europeus. Desfer tot aquest camí és molt complicat”, va concloure Pere Almeda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona