Política

El Comitè Federal del PSOE fa un nou recés

Les discrepàncies entre el sector crític i l'oficialista sobre la composició de la Mesa i l'ordre del dia endarrereixen més de quatre hores l'inici de la reunió

Centenars de militants es manifesten a l'exterior de la seu de Ferraz a favor de Sánchez

El Comitè Federal del PSOE, format per 253 membres, s'ha tornat a paralitzar pocs minuts abans de la una del migdia quan semblava que finalment estava a punt d'arrencar, quatre hores més tard de l'horari previst.

Els membres del conclave que aquest dissabte ha dirimir si el partit convoca un congrés extraordinari o bé es crea una comissió gestora per rellevar l'actual direcció s'han tornat a reunir cap a les dotze del migdia després d'un primer recés, però encara a l'espera de la incorporació dels membres de la Mesa, la presidenta Verónica Pérez –del sector crític–i els vocals Rodolfo Ares i Nuria Marín, propers a Sánchez.

Deu minuts abans de la una s'ha anunciat la constitució de la Mesa i semblava que finalment la sessió anava a començar, però s'ha anunciat un nou recés, que segons fonts consultades per Europa Press té caràcter indefinit.

L'executiva que lidera Pedro Sánchez i els crítics que no reconeixen la seva legitimitat han discutit des de les vuit del matí sobre la composició de la Mesa del Comitè, que organitza el debat, i l'ordre del dia, un aspecte clau perquè marca les votacions que es faran. Els crítics volen que l'ordre del dia sigui la votació de la creació d'una gestora i els oficialistes aposten per votar la convocatòria d'un congrés extraordinari.

El principal punt de discòrdia és el cens de la votació, que passa per determinar si els membres de l'Executiva que es mantenen fidels a Sánchez poden votar al Comitè Federal i ratificar la convocatòria d'un Congrés del partit. Els crítics no reconeixen la legitimitat de la direcció perquè consideren que hauria d'haver quedat dissolta després de la dimissió de 17 dels seus membres i, per tant, cal designar una gestora per al Comitè Federal. D'aquesta manera, només podrien votar al Comitè aquells membres de l'executiva que en són membres nats, com és el cas del mateix Sánchez.

El sector contrari a Sánchez defensa que la presidenta del Comitè Federal és la secretària general del PSOE de Sevilla, Verónica Pérez, però la direcció afirma que aquesta dirigent, afí a Susana Díaz, només ha estat al capdavant de la Taula que es constitueix abans de cada reunió.

A l'exterior de la seu de Ferraz hi ha concentrats centenars de militants, que han llançat crits a favor del secretari general del partit, Pedro Sánchez, i en contra de la presidenta andalusa, Susana Díaz. Quan alguns dels delegats han sortit de l'edifici durant el recés de l'arrencada, han corejat consignes com “Pedro sí, Susana no”, “No als colpistes” o “Aquesta no és la seu del PP”.

Cap a la una, després de l'anunci del segon recés, alguns delegats han sortit al carrer, cosa que ha tornat a provocar l'agitació dels partidaris de Sánchez. Els assistents al Comitè Federal que han abandonat l'edifici han estat increpats amb crits com “casta” o “traïdors”, si bé no s'han produït incidents. Alguns d'ells han buscat refugi en els bars i cafeteries del carrer Ferraz a l'espera de rebre l'avís de la represa del Comitè Federal amb més divisió de la història recent del PSOE.

Alguns dels membres del màxim òrgan de direcció entre congressos que han sortit al carrer aprofitant el segon recés de la reunió han confirmat la tensió que existeix entre tots dos sectors. L'exsecretària d'Estat de Funció Pública, Consuelo Rumi, ha estat l'única que ha respost a les preguntes dels mitjans. Ha assenyalat que ha vist “bé” i “tranquil” a Pedro Sánchez, tot i que ha confirmat l'ambient de divisió existent. “Estem cadascun en el nostre”, ha indicat.

El carrer que allotja la seu socialista està tallat al trànsit i vigilat per agents de policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona