Política

Parlon vol discurs federal i Iceta, fer possible un diàleg

El pacte de Granada es converteix en la principal discrepància entre els candidats a liderar el PSC

Per Iceta, la reforma arribarà si Madrid fa gestos, però Parlon creu que falta definir la proposta

La tàctica federalista ha acabat sent el principal motiu de discrepància entre els dos candidats a la primera secretaria del PSC, l'actual líder Miquel Iceta, i l'aspirant Núria Parlon, en el primer debat públic que han tingut, organitzat per l'obiolista Fórum Cívic Nou Cicle, en la campanya que acabarà amb la votació dels militants el 15 d'octubre que ve. Tots dos rivals defensen el document de Granada que va establir les bases de la reforma federal compartida amb el PSOE, però per Parlon el document es queda curt i s'ha de desenvolupar, mentre que per Iceta es corre el risc d'impedir que comenci cap reforma si es detalla la proposta de màxims.

“Per la gent, Granada és una ciutat” afirmava l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet en el debat celebrat ahir a la tarda al centre cívic Cotxeres Borrell del barri barceloní de Sant Antoni. Parlon creu que el PSC ha de recuperar la centralitat del debat públic a Catalunya definint una proposta federal clara i detallada, buscant complicitats i convertint-la en l'eix del discurs. “No la coneixem, la vostra proposta federal”, explica un càrrec públic afí a Parlon que els retreu la gent del carrer. Per l'aspirant a liderar el partit, el PSC ha perdut la guerra del debat públic.

Iceta hi està d'acord, però no comparteix la resposta que el PSC ha de donar davant del fet. Per ell, el problema principal és que a Catalunya el debat hegemònic és l'independentista i a Espanya, la unitat indissoluble. Segons ell, si el PSC es limita a centrar el discurs en el federalisme es quedarà aïllat perquè Granada ja defineix prou bé els objectius de la reforma federal però el que pensa molta gent és que “és més viable la independència que el federalisme”. Pel candidat a la revàlida, la prioritat del PSC, amb suport del PSOE, ha de ser trencar el diàleg de sords i el bloqueig entre els governs de Catalunya i Espanya. Per això, cal que un futur govern espanyol faci gestos, i avisa: “No podem enganyar la gent. La reforma de Granada no arribarà abans de tres anys. El que necessitem és que s'obri una ponència constitucional al Congrés”. En aquest sentit, Iceta defensa que un altre govern espanyol pot fer gestos com ara retornar a la Generalitat competències recentralitzades o impulsar la reforma del sistema fiscal per començar a crear un clima de diàleg. La reforma federal, conclou, serà el resultat final del diàleg.

L'espurna del Quebec

Curiosament, aquesta discrepància estratègica va sorgir en el debat quan es va plantejar la via canadenca que recull la ponència congressual del PSC. Parlon va criticar que no s'aprofundís ni es desenvolupés una proposta concreta de reforma federal i, en canvi, es llancés la idea d'un referèndum a la canadenca en cas de fracassar la via federal. Però Iceta li va respondre amb un retret clar. “Si vam posar la via canadenca a la ponència és perquè alguns companys del partit defensaven el dret a decidir”, en referència directa a Parlon, que avui diu que ja no el defensa perquè és sinònim del dret d'autodeterminació.

Tots dos candidats van defensar un model de partit més obert i participatiu, però mentre que per Parlon la prioritat és tornar a fer activisme social, per Iceta cal obrir el partit a tots aquells que volen col·laborar sense el lligam disciplinari de la militància. Per Parlon, no s'ha de competir amb En Comú per l'espai electoral sinó per l'activisme que representen. I no facilitar la rebaixa fiscal a les multinacionals quan es defensa el contrari, en referència a BCN World. Per Iceta, el PSC només se'n sortirà si és una fàbrica d'idees per a l'esquerra donant entrada i veu a corrents i clubs d'opinió afins.

LES FRASES

O trenquem el cercle viciós de les posicions enfrontades, o els partidaris del pacte continuarem arraconats en el debat públic
Hem d'obrir un diàleg amb els que se senten socialistes i donar espai a corrents i clubs d'opinió
Miquel Iceta
primer secretari del PSC
No podrem reivindicar un referèndum sobre la reforma federal fins que no la desenvolupem i la concretem
Cal tornar a ocupar els carrers i nodrir-nos de l'activisme social. Hem perdut l'empatia amb ell
Núria Parlon
candidata a liderar el psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona