Política

Els veïns aproven els seus ajuntaments amb un 6,1

Un 56% dels catalans confien “molt o bastant” en el seu alcalde

Els gironins són els més satisfets amb la gestió municipal i els tarragonins, els que menys ho estan, segons un estudi publicat per l'ACM

Els residents en localitats catalanes amb una població inferior als 500.000 habitants, ­totes excepte Barcelona,­ valoren els seus governs municipals amb una nota mitjana de 6,11, segons l'Observatori de Política Municipal (OPM) publicat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquesta puntuació és superior a la mitjana dels últims estudis de l'entitat, que atorgaven als consistoris una nota de 5,64, el 2015, i 5,25, el 2013, però varia lleugerament segons la demarcació on viuen els enquestats. La nota més alta la donen els residents a les comarques gironines, un 6,58; seguits dels de Lleida, amb un 6,08, i molt a prop del de Barcelona, amb un 6,06, mentre que a Tarragona la puntuació és de 5,89. De fet, Tarragona és l'únic territori on baixa aquesta nota respecte a l'any anterior i ho fa un 9,4%.

Preguntats pel grau de confiança envers el seu ajuntament, els catalans es mostren dividits. Un 47,8% diuen que hi tenen molta o bastant confiança, però un 41,2% n'expressen poca o gens, mentre que un 9,5% qualifiquen com a regular la seva confiança en l'equip de govern. Tot i aquest pràcticament empat, la sèrie històrica denota una millora en la percepció de la feina dels consistoris, ja que el 2013 la desconfiança representava un 49,1% i el 2015, un 46%, superiors a la confiança expressada. No obstant això, la meitat dels enquestats (49,6%) creuen que l'estat global del seu municipi no ha variat l'últim any. En canvi, un 34,6% opinen que ha millorat i un 15,1%, que ha empitjorat. No obstant això, un 82,2% creuen que la qualitat de vida al seu lloc de residència és bona o molt bona respecte del tímid 2,2% que la valoren com a dolenta o molt dolenta. Un 15,6% la considera regular.

Els esforços econòmics també apareixen a l'OPM i la majoria els valoren com a bons o molt bons i puntuen especialment l'esforç per reduir l'endeutament del municipi.

A l'hora de valorar els alcaldes, un 89,7% dels catalans diuen que saben qui són els seus batlles i els atorguen la seva confiança un 56%, contra el 23,3% que n'hi tenen poca o gens; un 7,2% expressen un nivell de confiança regular i un 11,5% no es pronuncien. Aquesta confiança és superior a la dels anys anteriors i se sustenta, segons els participants en l'enquesta, en el fet que l'alcalde “governa bé i resol els problemes”, és “accessible i proper al ciutadà” o bé “té projectes, ganes de fer coses i empenta”. Els que no confien en el seu alcalde ho fan perquè no noten millores al seu municipi, per rebuig a la seva ideologia o perquè li veuen un “interès personal” en la carrera política. Un 3,3% fan referència a casos de corrupció, un motiu molt allunyat dels principals.

Si se'ls pregunta sobre quina administració creuen que l'últim any ha ajudat més les famílies o persones en situació de dificultat, la gran majoria, un 56%, responen que el seu ajuntament, lluny del 18,1% que ho atribueixen al govern de la Generalitat i del 7,1% que diuen que l'Estat. L'Ajuntament era percebut com la principal font d'ajuda per a un 50,1%, el 2015.

L'OPM ha estat elaborat per l'empresa d'investigació sociològica Feedback a través de 1.200 enquestes telefòniques entre el 2 i el 13 de maig a les quatre demarcacions catalanes sense tenir-ne en compte la proporció.

Neteja i manteniment, principals reivindicacions

La neteja de carrers i la gestió del clavegueram i dels contenidors són la demanda principal dels participants en l'enquesta, publicada la mateixa setmana que l'Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer l'Enquesta de Serveis Municipals 2016. La neteja de l'espai públic creix com a demanda ciutadana del 26,5% del març del 2015 al 32,5% en l'actualitat. Tot i que la principal preocupació a la capital catalana és l'atur i no la neteja, això no vol dir que no ho sigui també a la resta del país, ja que als enquestats se'ls ha preguntat per la demanda més urgent que fan al seu consistori i no pel problema més important que afronta el seu poble o ciutat. Així, situen les mesures contra l'atur i l'impuls econòmic com la setena prioritat dels seus governants, per darrere de la creació d'equipaments d'oci, la seguretat ciutadana, les zones verdes i la millora de la mobilitat i la regulació del trànsit. L'única demarcació on creuen que l'ajuntament s'ha d'implicar més en la creació d'ocupació i la dinamització econòmica és a Lleida, on apareix com a tercera prioritat dels ciutadans per darrere, això sí, de l'estat dels carrers, les voreres i l'enllumenat públic i de la creació d'equipaments públics,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona