Política

la crònica

El missatge clar s'imposa al ‘sotto voce'

Les notícies del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem van marcar el ple. En entrar, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va rebre la salutació afectuosa del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach. Després rebria altres gestos, del president Puigdemont, dels consellers Romeva i Munté o de la imputada pel 9-N Irene Rigau. Però la sessió va començar com sol correspondre en aquests casos: converses sotto voce entre membres de diversos grups, pactant els últims detalls. Per exemple, Turull (JxSí) es va adreçar a Boya i Garriga (CUP), però també a Millo i García Albiol (PP). Mentrestant, el president Puigdemont comentava la jugada amb el vicepresident Junqueras, tapant-se la boca, com l'entrenador que vol salvaguardar la seva estratègia.

Però si abans-d'ahir Puigdemont va plantejar el debat amb un joc a despistar, ahir el missatge va ser molt clar. Tant van parlar les votacions com la inacció; és a dir, la decisió de no prémer cap botó que van prendre el PP, C's i el PSC davant les resolucions sobre el referèndum. Els dos primers partits la van argumentar. El tercer, no. I, en qualsevol cas, van tenir la resposta de la CUP i JxSí. Especialment afilada va ser la d'Anna Gabriel, que els va retreure que la CUP sí que participaria en totes les votacions, encara que no hi estiguessin d'acord. “Després diuen que som nosaltres els que fracturem”, va etzibar. A l'inici del seu discurs, la republicana Marta Rovira va tenir paraules de reconeixement cap a Forcadell, que van provocar els aplaudiments de l'hemicicle independentista (amb algun dubte inicial d'alguns cupaires). Quan Turull va demanar que es llegís la resolució sobre els atacs judicials contra polítics –“oportú en un dia com avui”, va dir–, la bancada unionista va fer un “oh” de befa. La situació còmica la va posar la diputada socialista Alícia Romero, que es va apressar a apuntar un petit canvi d'una proposta que no es votaria fins al final. I una curiositat: tres empats, un fet força rar, en tres resolucions. Una, en tornar-se a votar, es va poder desempatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”