Política

Setge al procés

Forcadell: “Volen que el Parlament faci de censor”

García Albiol (PP) creu que la presidenta “no escarmenta” i l'acusa d'actitud “fanfarrona”

C's diu que ningú està per sobre de la llei, el PSC lamenta la via penal i el govern hi veu “persecució judicial”

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, considera que les institucions de l'Estat espanyol volen convertir la cambra catalana en un òrgan censor que “els faci la feina bruta”, “un Tribunal Constitucional en miniatura” que denegui la tramitació i debat de les iniciatives polítiques “que no els agradin”. Així va respondre ahir en una declaració institucional la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'enviar a la fiscalia la causa contra ella per desobediència en haver permès el debat i votació a la cambra de les conclusions sobre el procés constituent.

Forcadell va repetir ahir l'argument bàsic de la seva defensa davant el TC en les al·legacions contra la suspensió de les conclusions del procés constituent que va permetre tramitar tot i estar advertida que eren inconstitucionals: “Vaig complir estrictament el reglament per tal que es pogués fer una cosa tan extraordinàriament normal com és parlar, debatre i votar.” La
declaració institucional d'ahir, però, va força més enllà i afegeix que l'essència del parlamentarisme “sembla aberrant” a aquells a qui “els fa por la democràcia”. Forcadell torna a recordar que la votació es va fer per la petició expressa de dos grups parlamentaris: “El ple és l'òrgan suprem de la cambra. La mesa només té el paper d'ordenar el debat.” Reafirma que va permetre i permetrà sempre “que tothom es pugui expressar i votar”. La presidenta denuncia la manca de separació de poders a l'Estat i la judicialització constant de la vida pública i política “amb amenaces a cop de tribunal als representants dels ciutadans”.

Ciutadania sobirana

Després d'advertir al govern espanyol i al TC que no aconseguiran “coartar la llibertat d'expressió ni prohibir el dret d'iniciativa dels diputats”, Forcadell va reblar que “el futur dels ciutadans de Catalunya” el decidiran els ciutadans, “no un TC”. El govern va mostrar el seu suport a Forcadell per mitjà de la portaveu, Neus Munté, que des del Parlament va deplorar la decisió de l'Estat: “Puja un graó més en la persecució judicial contra els demòcrates.”

El president va fer costat a Forcadell i Homs i va afegir que la votació d'ahir per a la celebració d'un referèndum era la millor resposta. El diputat de Ciutadans Fernando de Páramo va recordar que cap polític està per sobre de la llei i que Forcadell “coneix perfectament les seves responsabilitats” com a segona autoritat de Catalunya.

Per la seva banda, el líder del PP català, Xavier García Albiol, va considerar l'actitud de Forcadell en la declaració institucional de “fanfarrona” i va considerar que “no escarmenta” tot i que el seu grup ja l'havia advertit del que passaria.

Des del PSC es va lamentar l'obertura de la via penal tant a Forcadell com a Homs perquè no resoldrà res, però el portaveu adjunt del grup parlamentari, Ferran Pedret, va acusar els dos governs de responsabilitat compartida per la situació i els va fer una crida al diàleg.

LES FRASES

Volen que sigui el mateix Parlament que faci de censor, que els faci la feina bruta
Carme Forcadell
presidenta del parlament
Amb el permís o no del TC, del govern espanyol i de grups d'aquesta cambra, farem la nostra feina
Marta Rovira
portaveu de junts pel sí
Com qualsevol ciutadà del carrer, quan no es respecten les lleis hi ha conseqüències legals
Fernando de Páramo
diputat de ciutadans
La situació és absolutament lamentable, però hi ha responsabilitats compartides
Ferran Pedret
portaveu adjunt del psc
M'agradaria que la presidenta hagués escarmentat però ella aposta més per una actitud fanfarrona
Xavier García Albiol
president del pp

El govern lamenta la “persecució judicial” de l'Estat

El govern va donar suport ahir a Forcadell per mitjà de la portaveu, Neus Munté, que des del Parlament va deplorar l'embat de l'Estat. “Puja un graó més en la persecució judicial contra els demòcrates”, va dir, i va posar èmfasi que la presidenta del Parlament va actuar “exactament” com ho havia de fer en permetre el debat i la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.
El president Puigdemont i altres membres del govern van fer costat, a través de Twitter, a Forcadell. Puigdemont piulava que la votació de les propostes de resolució en el debat de política general ahir mateix era “la resposta” a la situació en què es troba la presidenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà