Política

Pérez Esquivel defensa el dret a decidir català

És el segon premi Nobel que s'alinea en una setmana amb els postulats sobiranistes, després de Joseph Stiglitz

Segon premi Nobel que s'alinea amb els arguments del sobiranisme català en menys d'una setmana. L'argentí Adolfo Pérez Esquivel reclama que es respecti la voluntat catalana de votar el seu futur en un referèndum d'autodeterminació, segons un vídeo difós ahir per Vilaweb. “El govern espanyol no permetrà cap referèndum perquè vol continuar mantenint la mateixa estructura del regne actual, però són els pobles els que han d'insistir perquè es respecti el dret a l'autodeterminació”, defensa el premi Nobel de la Pau.

Per l'activista, que va rebre el guardó el 1980 com a defensor dels drets humans i la lliure determinació dels pobles, “Catalunya, com el País Basc i moltes altres regions, volen que hom els reconegui el dret d'autodeterminació, la sobirania. L'ONU mateixa parla de l'autodeterminació dels pobles. Això és important per al poble de Catalunya, que vol fer un referèndum perquè el poble decideixi si vol continuar integrat a Espanya o vol ser una regió autònoma, sobirana i lliure. Això és important, s'ha de respectar el dret d'autodeterminació dels pobles”.

Divendres passat, el premi Nobel d'Economia d'aquest any, Joseph Stiglitz, va argumentar en una entrevista a Catalunya Ràdio que un estat català seria perfectament viable econòmicament.“Fins i tot els països més petits poden tenir la seva pròpia moneda. El país amb la crisi més profunda ha estat Islàndia i, tanmateix, va tenir una recuperació molt ràpida. Aquest país és una desena part de Catalunya, però va aconseguir tenir la seva pròpia moneda”, va exemplificar.

LA FRASE

L'ONU mateixa parla de l'autodeterminació dels pobles. Això és important per al poble de Catalunya
Adolfo Pérez Esquivel
Premi Nobel de la Pau

Margallo concedeix “nació cultural”

Més enllà de la retòrica habitual contra el dret a decidir i el mantra de la Constitució, el ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo, es va mostrar ahir disposat a negociar només la possibilitat de reconèixer Catalunya “com a nació cultural i històrica sempre que no s'entengués que té dret a l'autodeterminació”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, García-Margallo va apostar per definir més bé les competències cedides i per una millora del finançament.

El ministre es va dedicar a contradir premis Nobel. Sobre el referèndum unilateral, va assegurar que és “impossible” en el marc de l'ordenament espanyol i en l'internacional –en contra del criteri de Pérez Esquivel, que recordava que l'ONU parla de l'autodeterminació dels pobles–. I en discrepància amb Stiglitz, va sentenciar: “Està equivocat. Encara que hi hagués una secessió legal i acordada, només la reducció de mida portaria [Catalunya] a una caiguda de la prosperitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona