Política

El vot secret sobre Homs

El PSOE diu al PDC que preveu votar amb PP i Ciutadans a favor que el Congrés permeti al Suprem actuar contra l'antic home de confiança de Mas pel 9-N

Podem s'hi oposarà

El suplicatori s'aprovaria al novembre en votació secreta

Si les travesses es confirmen i Mariano Rajoy és investit a final de mes amb l'abstenció total o parcial del PSOE, el Congrés de la dotzena legislatura haurà d'afrontar els desafiaments legislatius acumulats després de viure deu mesos en funcions, però també haurà de dirimir el destí d'un diputat de la cambra baixa: Francesc Homs. Sense esperar al 31 d'octubre per conèixer el desenllaç de la governabilitat espanyola, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va procedir ahir a firmar el suplicatori que el tribunal va acordar demanar al Congrés per actuar contra l'actual portaveu del Partit Demòcrata Català (PDC) i exconseller de la Presidència de la Generalitat pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació en l'organització de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Amb la firma de Lesmes s'inicia ara un recorregut parlamentari que culminarà al novembre en el ple del Congrés en una votació final amb suspens perquè, per reglament, ha de ser obligatòriament secreta. El primer esglaó en el destí judicial d'Homs serà la qualificació del suplicatori per part de la mesa del Congrés, que es reunirà dimarts que ve. Quan la mesa del Congrés –controlada pel PP (3) i C's (2) amb cinc seients dels nou– qualifiqui el suplicatori, abans de cinc dies aquest serà enviat a la comissió de l'Estatut dels Diputats, presidida pel popular basc Leopoldo Barreda. En aquest òrgan el destí jugarà una mala passada a Homs perquè el representant del grup mixt no serà un diputat del PDC sinó el portaveu més hostil als seus interessos de tots els possibles, el representant de la franquícia popular d'Unió del Poble Navarrès (UPN) Carlos Salvador. Que Homs no pugui representar els seus interessos serà especialment traumàtic per al PDC, perquè precisament ocupa 8 dels 19 escons del mixt des que li va ser denegat un grup propi, però el protagonisme del polític ultracatòlic navarrès obeeix a un repartiment de la presència en les comissions aprovat en l'inici de la legislatura.

La comissió de l'Estatut dels Diputats disposa d'un màxim de 30 dies per informar que la petició que li adreça el Suprem és tècnicament correcta. En aquest lapse de temps, Homs tindrà dret a ser escoltat en una audiència presencial o bé per escrit.

Escoltats els arguments d'Homs, la comissió de l'Estatut dels Diputats ha d'enviar el suplicatori al ple del Congrés, que l'haurà de votar a porta tancada i en secret. “No es permetrà la tradicional imatge del portaveu de torn indicant amb el dit alçat “u”, “dos” o “tres” en el moment de votar per dir als diputats del seu grup què han de votar”, resumeix gràficament un veterà diputat. La votació es resol per majoria simple: és a dir, si al marcador hi hagués més sís que nos o a la inversa. I aquí és on el destí judicial d'Homs es prefigura ja escrit, perquè, segons fonts parlamentàries, el grup del PSOE ja ha traslladat al PDC que preveu votar amb PP i C's a favor del suplicatori que aplanarà la persecució del Suprem. “I encara més des que ha desembarcat el nou PSOE...”, es resignen al PDC. En aquest cas, a més, una abstenció del PSOE no seria neutra perquè, restats els 85 escons socialistes, la suma de PP i C's (169 escons) és suficient enfront de Podem, En Comú Podem, PDC, ERC, PNB i Bildu.

Si bé l'exjutge i actual diputat de Podem per Balears Juan Pedro Yllanes no comparteix que s'ajudi Homs al preu de blindar la figura de l'aforament contra els que han lluitat el 15-M i els seus hereus polítics, el secretari polític, Íñigo Errejón, va ratificar ahir el vot en contra del suplicatori. “És una barbaritat que Homs pugui ser jutjat per permetre que els ciutadans s'expressin democràticament, no volem viure en un país en el qual, per posar urnes, s'hagi de respondre davant els tribunals”, va concloure Errejón.

Tot i celebrar-se a porta tancada, la votació al ple serà escrutada al detall perquè fins ara els suplicatoris no obeïen a casos polítics, sinó a afers de corrupció –Jesús Merino (PP) amb la Gürtel el 2009– o bé a infraccions cíviques i de trànsit –Nacho Uriarte (PP) i el seu positiu per alcohol cap al 2010. El vot secret sobre Homs s'espera el 22 o 29 novembre, però, si hi hagués noves eleccions, el suplicatori decauria.

8
escons
d'un total de 19 que conformen el grup mixt són ocupats pel Partit Demòcrata (PDC), però això no evitarà que la veu del mixt a la comissió de l'Estatut dels Diputats sigui el conservador Carlos Salvador (UPN).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona