Política

Primàries al PSC

El PSC tria continuïtat

Iceta s'imposa a Parlon per 747 vots en les primàries per escollir primer secretari i fa una crida a la unitat

El renovat líder socialista reitera el no a la investidura de Rajoy i reclama al PSOE que ho consulti a la militància

Miquel Iceta, per 747 vots de diferència. L'actual primer secretari del PSC es va imposar ahir a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en unes disputades primàries per liderar el partit enmig de la implosió del PSOE. Iceta va obtenir 4.889 vots (54,14%) enfront dels 4.142 de Parlon (45,86%), en una consulta en què van participar 9.115 militants del PSC i de les joventuts del partit –inclòs un afiliat que va votar telemàticament des de l'Himàlaia–, una mica més de la meitat del cens.

El primer missatge que va voler donar Iceta des de la seu de Nicaragua a les desenes d'entusiastes que s'hi van aplegar és que les primàries no han suposat cap divisió en el partit. “Hem demostrat que es pot competir per després col·laborar!”, va proclamar. “Ni un minut abans ni després de la votació hi haurà cap ferida, no hi haurà ni parlonistes ni
icetistes, sinó socialistes”, va insistir Iceta en una crida velada a la unitat i la cohesió.

Parlon es va expressar en els mateixos termes: “Quan vam començar aquestes primàries es va dir que el partit es trencaria i que no seríem capaços d'anar a l'una. Això no passarà perquè per sobre de tot som socialistes.” A continuació, l'alcaldessa es va posar a disposició d'Iceta, que abans de les primàries va avançar que comptaria amb l'actual viceprimera secretària. Ahir, però, no va especificar com es concretaria aquesta col·laboració. De fet, el fracàs de Parlon perjudica les expectatives de qui era considerada la dirigent més ben posicionada per encapçalar la llista socialista a les pròximes eleccions al Parlament, avalada pels millors resultats del PSC en les municipals de l'any passat. No en va, Iceta va defensar durant la campanya que ell no es presentaria com a candidat si perdia les primàries. Certament, Parlon haurà de treballar ara per justificar que l'eventual candidata a la presidència de la Generalitat no aconseguís convèncer dins el seu partit.

De portes endins, la reelecció d'Iceta suposa donar continuïtat a un projecte d'estabilització i recuperació de l'autoestima iniciat el 2014 quan va plegar el terrassenc Pere Navarro. “El PSC està viu dempeus, unit i fort”, va arengar Iceta, que es presentava com el candidat de l'experiència i la solidesa, després de mitigar la caiguda ininterrompuda dels socialistes a les urnes.

Missatge al PSOE

En tot cas, el reescollit primer secretari socialista serà qui lideri el no del PSC a la investidura de Mariano Rajoy, un posicionament que estirarà les costures de la relació amb els socialistes espanyols, en el cas més que probable que decideixin abstenir-s'hi. Iceta no és partidari de qüestionar el protocol de relació amb el PSOE, que Parlon volia modificar si hi ha trencadissa en la disciplina de vot al Congrés. Els dos contendents havien recalcat que els diputats del PSC votaran contra Rajoy peti qui peti. Iceta va tornar a reclamar ahir a la gestora del PSOE una consulta a la militància socialista per decidir sobre la investidura: “Escoltar la militància és bo, ser coherents amb la posició política és bo, hem de trobar la manera de no decebre els milions de socialistes que van quedar decebuts per la imatge del comitè federal. Volem un govern progressista, no ser la crossa d'un govern conservador.”

La gestora que dirigeix l'asturià Javier Fernández va celebrar la victòria d'Iceta: “Un PSC fort ha de convertir-se en un punt de partida per resoldre el futur encaix de Catalunya a Espanya des del diàleg i el respecte al nostre marc constitucional.” El defenestrat Pedro Sánchez també el va felicitar.

Aval a la via canadenca

Entre els reptes més immediats hi ha la preparació del congrés del partit, que tindrà lloc al novembre. La continuïtat d'Iceta reforça l'anomenada via canadenca, el plantejament socialista per desllorigar els problemes d'encaix entre Catalunya i Espanya a què va fer referència la gestora, que passa per una consulta pactada en cas d'un no català a una reforma de la Constitució. El renovat primer secretari està determinat a deixar per escrit aquest full de ruta en el congrés.

Iceta disposava de pesos pesants de la formació entre els seus suports, com l'expresident de la Generalitat José Montilla, l'exministre Josep Borrell, l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i l'exalcaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre. Parlon tenia al darrere quadres joves del món municipal i diversos alcaldes, inclòs el de Sant Joan Despí, Antonio Poveda.

El frec a frec ja es va observar en la recollida d'avals, en què el PSC va tenir un moment CUP i va empatar a 3.717. Parlon, que volia obrir el partit cap a l'esquerra i abanderava la renovació i el rejoveniment del partit, va fer un pas enrere en l'últim moment el 2014 i va renunciar a aspirar a la primera secretaria. Es va voler reservar, però no li ha sortit bé.

LES FRASES

Hem demostrat que es pot competir per després col·laborar. No hi haurà parlonistes i icetistes
Miquel Iceta
Reelegit Primer Secretari del PSC
Es va dir que el partit es trencaria i que no seríem capaços d'anar a l'una. Això no passarà
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona