Política

La querella de la fiscalia contra Forcadell, en marxa

La fiscal general de l'Estat ordena al fiscal de Catalunya que l'acusi dels delictes de prevaricació i de desobediència al TC

Els diputats en queden exclosos, si no els denuncia una acusació popular

Una querella contra la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, per considerar-la autora dels delictes de prevaricació i de desobediència al Tribunal Constitucional (TC). Aquests són els deures, ben detallats i delimitats, que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va ordenar ahir al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, sense esperar la seva opinió jurídica i per evitar sorpreses com la plantada dels fiscals del TSJC a la querella del 9-N.

La mateixa Fiscalia General de l'Estat, en un brevíssim comunicat, va informar ahir d'aquesta decisió, després que el 10 d'octubre passat el Tribunal Constitucional remetés a Madrigal que la informava –tècnicament s'anomena “deducció de testimoni de particulars”– que Forcadell havia incomplert la seva ordre i havia permès la votació de la resolució que ratifica les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, del 27 de juliol passat.

Així, la fiscalia catalana ha de redactar ara la querella amb els criteris dictats per la seva superior, o només polir un esborrany, enviat directament des de Madrid. És probable que la redacció de la querella l'assumeixi el tinent fiscal Francisco Bañeres, expert en dret penal i número dos de la fiscalia catalana. Bañeres, a més, és, juntament amb el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled, qui ha dirigit l'acusació del 9-N contra l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, a qui s'imputen els mateixos delictes que ara a Forcadell.

Presentació imminent

Amb el model de la del 9-N, la redacció de la nova querella no serà complexa: només cal canviar el nom de la persona a investigar,
la data i el fet de l'incompliment. Com a novetat, s'hi afegirà que el Tribunal Constitucional va notificar en dues ocasions a la presidenta del Parlament que anés amb compte perquè estava desobeint les seves resolucions. La presentació de la querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) podria tenir lloc a finals d'aquesta setmana, segons fonts judicials.

Amb el comunicat, a més, la fiscalia descarta anar contra els diputats que van votar la resolució suspesa pel TC. Ara bé, si
es presenten acusacions populars, com en el 9-N,
es podria ampliar el ventall de querellats. Un jutge del TSJC haurà de decidir si admet a tràmit la querella de la fiscalia i de possibles acusacions populars. Tot anirà més de pressa que en la causa del 9-N. En conèixer l'anunci de la fiscalia, la presidenta del Parlament va reiterar ahir a través d'una piulada que sempre defensarà “la llibertat, la democràcia i el dret de participació dels diputats”.

LES XIFRES

15
anys
d'inhabilitació per exercir un càrrec públic és el màxim càstig per un delicte de prevaricació amb la reforma LO 1/2015.
2
causes
obertes té el jutge Moreno contra l'independentisme: investiga el regidor de la CUP a Vic Joan Coma i també l'ANC.
Sempre defensaré la democràcia, la llibertat i el dret de participació dels diputats
Carme Forcadell
presidenta del parlament
[A Carme Forcadell] Tu, per nosaltres; nosaltres, per tu. Tota la solidaritat
David Fernàndez
exdiputat de la cup
El ‘gobierno' ordena i la fiscalia obeeix i afina. Suport total a Carme Forcadell
Jordi Turull
president del grup Junts pel sí
Sempre defensarem la democràcia i la sobirania del Parlament. Estem amb Carme Forcadell
Marta Rovira
secretària general d'ERC
La presidenta Forcadell ni prevarica ni desobeeix. La fiscalia dinamita la raó democràtica
Jordi Sànchez
president de l'ANC
És una decisió inadmissible, i contrària a la voluntat democràtica dels catalans
Carles Puigdemont
president del govern

L'Audiencia Nacional cita el regidor de Vic el dia 24

El jutge de l'Audiencia Nacional Ismael Moreno ha citat a declarar com a investigat el regidor de la CUP a Vic Joan Coma per haver incitat presumptament a la sedició quan en un ple municipal va advocar per desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional (TC). El jutge ha atès la petició de la fiscalia i l'ha citat el 24 d'octubre, segons va informar ahir l'agència Efe.

El fiscal Vicente González en va sol·licitar la imputació quan es debatia en el ple del
9 de desembre del 2015 la legalitat d'una moció de suport a la declaració independentista del Parlament. El jutge Moreno també investiga l'Assemblea Nacional Catalana pels delictes de rebel·lió i sedició per haver “impulsat” les mocions d'ajuntaments en favor de la resolució del Parlament, anul·lada pel TC.

Per contra, diversos jutges d'instrucció de l'Audiencia Nacional han arxivat les causes contra alguns consistoris denunciats com ara el de Premià de Dalt i el de Sant Cugat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells a Dresden

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona