Política

parlament

procés sobiranista

Puigdemont referma el compromís amb el referèndum però avisa que primer calen pressupostos

La CUP demana al president de la Generalitat que convoqui una cimera de forces favorables a la consulta i “no es mogui ni un mil·límetre” del full de ruta

El cap del govern assegura que seran “fidels i lleials” al mandat del Parlament

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha refermat aquest dimecres el seu compromís amb el full de ruta traçat pel Parlament, però ha avisat que no serà possible el referèndum si primer no hi ha pressupostos.

Durant sessió de control al govern que s'ha celebrat aquest matí a la cambra catalana, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha exigit al president que no es mogui “ni un mil·límetre” del full de ruta cap a la independència pactat a l'últim debat de política general. A més, ha reclamat a l'executiu que comenci a concretar els detalls del referèndum i que ho faci convocant les forces favorables a la consulta. “Convoqui la cimera de partits i entitats i faci tots els passos per fer el referèndum”, ha demanat.

Puigdemont ha replicat a la CUP afirmat que el govern no es desviarà en cap cas del seu compromís sobiranista. Ara bé, ha advertit que el primer pas és aprovar els comptes del govern per a l'any vinent, per a la qual cosa necessita els vots dels cupaires. Així, ha situat la celebració d'una cimera de partits i entitats pel referèndumper a quan els pressupostos de 2017 estiguin aprovats o, si més no, acordats”. “Hi haurà tantes reunions com sigui possible. Anem pas a pas, no hi haurà referèndum si no hi ha pressupostos, no hi haurà un pas davant d'un altre”, ha indicat.

El president ha assenyalat que el govern “treballa per convocar aquest referèndum” i serà “fidel i lleial” al mandat del Parlament. “El poble votarà sí o no a la independència”, ha assegurat.

Dit això, s'ha mostrat disposat a “obrir” el referèndum a “d'altres qüestions” que plantegi l'Estat si finalment accepta negociar. “El compromís sempre ha estat aquest”, ha recordat.

Ha admès, però, que “tenim un Estat que no dóna senyals de volar acordar i ni tan sols parlar. Qui ho ha insinuat gairebé ha estat expulsat de la política”. Al seu parer, l'Estat “no està a l'altura” de la situació, però ha volgut deixar clar que “si algú no practica el diàleg no serem nosaltres, serà l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona