Política

Escòcia pressiona Londres i posa en marxa la segona consulta d'independència

L'esborrany de la llei del segon referèndum ja s'està tramitant al Parlament

Un portaveu de May assegura que no hi ha necessitat de fer una altra votació

Tal com va prometre, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va presentar ahir al Parlament de Holyrood la proposta de llei per convocar un segon referèndum sobre la independència, i va afegir pressió d'aquesta manera a la primera ministra britànica, Theresa May, abans que les dues mandatàries es reuneixin dilluns que ve a Londres per decidir quina és la posició del Regne Unit de cara a les negociacions del Brexit amb la Unió Europea. Escòcia, que s'ha trobat amb representants europeus per buscar solucions, negociarà oficialment amb la UE a través de la delegació britànica. Sturgeon exigeix a May que Escòcia segueixi tenint accés al mercat únic.

L'esborrany de la llei no significa que hi haurà segur un segon referèndum, sinó que prepara el terreny per si decideixen convocar-lo per protegir els interessos d'Escòcia si el Regne Unit finalment surt de la UE i els escocesos queden fora del mercat únic. La llei estarà oberta a debat públic fins al mes de gener. L'SNP no tindria problemes per aprovar-la perquè té el suport dels Verds, els seus socis independentistes, i entre tots dos tenen majoria al Parlament.

La pregunta de la consulta seria la mateixa que el 2014 –“Vols que Escòcia sigui un país independent?”–, però es reserva el dret a canviar-la. També podran votar els joves de 16 i 17 anys i els estrangers residents, i per guanyar s'ha d'obtenir majoria, com el setembre del 2014, quan el no es va imposar amb el 55% dels vots.

Alguns pesos pesants del partit avisen Sturgeon que encara és massa d'hora per a una segona consulta, ja que encara no tenen majoria. No obstant això, Sturgeon va dir: “Aquest govern encara vol treballar amb el govern britànic per negociar una futura relació amb Europa d'acord amb la voluntat de la majoria dels escocesos [un 62% dels escocesos van votar per seguir a la UE], [...] però si la independència d'Escòcia es converteix en l'única manera de protegir els interessos d'Escòcia, aleshores els ciutadans escocesos han de tenir la possibilitat de reconsiderar la qüestió abans que el Regne Unit surti de la UE.”

Els partits escocesos de l'oposició han criticat la decisió de l'SNP. Un portaveu de la primera ministra britànica va dir ahir que “ni la primera ministra ni el govern creuen que tenen mandat per convocar-lo”. May ha deixat clar que totes les parts del Regne Unit marxaran de la UE a la vegada i no s'espera que doni legalitat a la nova consulta, com sí que va fer el 2014. Aleshores un dels principals arguments dels unionistes era que una Escòcia independent quedaria fora de la UE.

Sis diputats menys a Westminster

Daniel Postico

El govern conservador va anunciar ahir també la reducció del nombre de parlamentaris de 650 a 600 de cara al 2020 per reduir despeses polítiques. El partit més perjudicat a escala estatal serà el laborista. A Escòcia es reduirà el nombre d'escons de 59 a 53 –l'SNP té 56 diputats i els tres restants se'ls reparteix l'oposició–, unint diversos districtes electorals que afectaran principalment l'SNP. Un dels afectats, el laborista escocès Ian Murray, va criticar que retallessin el nombre de representants directes i que, en canvi, augmentés el nombre de Lords no electes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona