Política

Llibre

Corrupció política

El cas Mercuri, pel sedàs de testimonis clau

En el ‘Cas Mercuri, la galàxia Bustos', la periodista Sara González retrata amb diversos personatges clau, com el de l'exalcalde, de quina manera l'esclat de la presumpta trama de corrupció urbanística va sacsejar Sabadell i la seva gent

És un homenatge al “mestre” Xavier Vinader

L'autora assegura queel cas Mercuri ha provocat nivells de patiment alts

Assegura que no ha volgut jutjar ningú, sinó “anar més enllà dels grans titulars de la premsa” i parlar amb les persones que van veure com l'esclat del cas Mercuri sacsejava la seva vida i la seva ciutat, Sabadell. “És un retrat més introspectiu d'una trama de corrupció”, assegura. Recorda com el periodista Xavier Vinader va ser qui li va proposar la idea d'escriure el llibre poc abans de morir. “Bustos era una figura que l'apassionava. Segur que amb el mestre Vinader al costat hauríem fet una cosa ben diferent”, es lamenta, abans d'explicar que va voler seguir el projecte amb honestedat i plantejant un llibre testimonial en què respecta les versions d'una desena de persones que hi han participat però en el qual també hi ha un treball periodístic i rigorós d'anàlisi al darrere.

Entre els testimonis que recull el llibre Cas Mercuri, la galàxia Bustos (Grup Barnils i Edicions Saldonar) hi ha el l'exalcalde Manuel Bustos. “Tenim una relació cordial des de la diferència”, explica González abans de relatar que Bustos li va dir que no la primera vegada que li va proposar participar en el projecte, perquè el considerava “un llibre esbiaixat”. Va canviar de parer després que ho fes el seu germà, Paco Bustos. “Em vaig trobar davant d'un home abatut que manté que tot ha estat una conxorxa per desfer-se d'ell”, explica l'autora, que es mostra sorpresa a la vegada que agraïda perquè finalment acceptés la invitació. “Em va sobtar amb la passió amb què parlava d'alguns temes, com quan va guanyar les primeres eleccions, l'any 1999”, hi afegeix. El defineix com un alcalde “hiperbòlic” que confonia “la proximitat amb el populisme”, malgrat que és conscient que a Bustos aquesta definició no li acaba d'agradar.

El llibre s'ha publicat aquesta setmana, poc abans del quart aniversari de l'esclat del cas –va ser el 27 de novembre del 2012– i quan falta poc perquè faci un any i mig d'un canvi polític a l'Ajuntament.“S'han fet molts de canvis, però encara queda molta feina a fer perquè la ciutat necessita un canvi profund”, diu la periodista. Pel que fa a la part judicial, el procés encara està obert i sembla que serà llarg. La jutgessa de Sabadell que porta el cas ja ha obert 35 peces separades i només hi ha una sentència ferma.

González va començar a treballar en el llibre a final de gener i va ser després de les vacances quan va parlar amb els germans Bustos i va tancar la proposta. Abans s'havia entrevistat amb Carme Garcia, la regidora que va impulsar la denúncia, Pere Navarro, exsecretari del PSC, Nicolás Giner, l'empresari penedit, Carme Ribalta, una funcionària de l'Ajuntament, Mariona Bracons i Raúl Garcia, de la Plataforma Sabadell Lliure de corrupció i Jordi Soriano, l'exregidor del PP, entre d'altres. A l'autora la va sorprendre, per exemple, “el patiment de Ribalta i Garcia” i la preocupació de tots els testimonis per incloure detalls i explicar bé com ho van viure. Assegura que els sabadellencs que es llegeixin el llibre trobaran molts detalls que els cridaran l'atenció com ara què va pensar Jordi Soriano quan el van detenir, quan i com l'exalcalde va decidir començar a fer política, de quina manera una funcionària va viure a l'Ajuntament mentre Bustos governava i què va suposar per Navarro el cas Mercuri.

Després d'haver parlat amb els testimonis, González creu que “el nivell de patiment provocat pel cas Mercuri ha estat molt alt”. Ja pensa en una altra proposta literària que assegura que no tractarà de la trama de corrupció que va esquitxar Sabadell. “Sempre havia pensat que si escrivia un llibre seria de literatura, no de política”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona