Política

Conseqüències del 'Brexit'

El desafiament d'Escòcia

Londres i Edimburg comencen a negociar el ‘Brexit'

May pretén trencar amb la UE, mentre que Sturgeon exigeix quedar-se al mercat únic

El segon referèndum es podria celebrar la primavera del 2018

El ministre del Brexit britànic, David Davies, va iniciar ahir a Edimburg les negociacions amb Escòcia per discutir el lloc que ha d'ocupar Escòcia en el Brexit i en l'equip negociador britànic. Escòcia, que està en contacte amb representants de les institucions europees, ha de negociar oficialment amb Brussel·les a través del Regne Unit.

Les converses estan marcades pel desafiament del govern escocès, que ha posat en marxa aquesta setmana la maquinària per convocar un segon referèndum sobre la independència. El Regne Unit necessita posar-se d'acord amb Escòcia i els altres governs transferits per tenir una posició de força davant dels negociadors europeus.

Davies es va reunir amb líders empresarials del territori i també amb el seu homòleg, Michael Russell. Fonts del govern britànic van remarcar: “Davies volia escoltar els punts de vista dels líders empresarials i del govern escocès per assegurar-se que són tinguts en compte quan formem la nostra posició de negociació.” La visita de Davies es produeix dies abans que dilluns que ve la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, es reuneixi per primera vegada amb la primera ministra britànica, Theresa May, a Westminster per negociar el Brexit. El rerefons de les converses són les declaracions de Sturgeon el cap de setmana, quan va admetre que se sentia “decebuda” per la resposta de May a les demandes escoceses que li havia expressat quan s'havia reunit amb ella per primer cop al juliol. Sturgeon ha deixat clar que vol que Escòcia es mantingui dins de la Unió Europea i va dir que defensarà la voluntat dels escocesos, que van votar a favor de seguir a Europa en el referèndum del 23 de juny. Està disposada a convocar una segona consulta sobiranista en la defensa dels interessos d'Escòcia. Theresa May va replicar a Sturgeon que no té mandat per convocar un segon referèndum i que totes les parts del Regne Unit hauran de marxar de la Unió Europea.

Un altre punt de discòrdia és la immigració. Dimecres el secretari d'Immigració britànic, Robert Goodwill, i el ministre per a Escòcia, David Mundell, van assegurar que el seu govern no acceptaria que Escòcia tingués una política migratòria separada, una de les demandes clau de Nicola Sturgeon, que vol mantenir les fronteres obertes als ciutadans europeus. No obstant això, David Davies ha deixat entreveure que hi ha un cert marge de negociació en aquest aspecte.

Referèndum el 2018

També ahir va transcendir que, en la proposta de llei de la segona consulta escocesa, el govern nacionalista destaca que la primera data disponible per convocar el referèndum és la primavera del 2018 –s'havia dit que es podria convocar l'any que ve–, per la qual cosa no coincidirien la sortida del Regne Unit de la UE amb la possible entrada d'Escòcia. Si es fes la consulta i Escòcia decidís independitzar-se, aleshores caldrien divuit mesos per convertir-se en una nació independent. O sigui que no seria sobirana fins a finals del 2019, mentre que el Brexit es materialitzaria a principi del 2019 –si activa l'article 50 abans del març del 2017, com estima que farà May–. Després encara hauria d'esperar dos anys més, que és el temps que trigaria a convertir-se en un nou estat membre de la UE. Per tant, un dels problemes que es planteja el govern de Sturgeon és com gestionar aquest període de transició. S'apunta que podria mantenir en aquest temps un rol semblant al de Noruega.

No serà fàcil tampoc a dins d'Escòcia. Els socis independentistes de l'SNP, els Verds, que van admetre que la independència sembla l'única solució a causa de l'actitud de Londres, exigeixen al govern nacionalista una sèrie de reformes socials a canvi del seu suport en una eventual votació de la llei del segon referèndum a partir del gener. L'SNP no té majoria al Parlament de Holyrood i necessitaria el vot dels Verds. Tots els partits unionistes britànics de l'oposició són contraris a la nova consulta, ja que consideren que ja es va votar el 2014 i que provocarà la divisió de la societat escocesa. També a dins del mateix partit de l'SNP hi ha veus discordants. Diversos pesos pesants han avisat que és massa d'hora per convocar una altra consulta, perquè el suport de la independència encara no arriba al 50%. En tot cas, Sturgeon ha deixat clar que la consulta sobre la independència és l'última opció per mirar de defensar la voluntat dels escocesos.

Cimera socialista del ‘Brexit'

Jeremy Corbyn, reelegit líder laborista el mes passat, va anunciar ahir que convocaria una cimera alternativa socialista del Brexit per la primera setmana de febrer, abans que es compleixi el termini en què se suposa que Theresa May iniciarà el divorci amb la UE, a finals de març. “He convidat tots els líders de partits socialistes, molts dels quals estan en el govern [...] Podrem tenir un gran debat per saber com podem construir aquesta relació amb Europa, respectant el resultat del referèndum, però també el que pot passar a les nostres indústries en el futur.” Corbyn va viatjar a Brussel·les en el mateix moment que May i, mentre ella participava en la cimera europea, ell contactava amb els diferents líders socialistes de països europeus. Corbyn, de 67 anys, és un reconegut euroescèptic que va fer campanya per continuar a la UE. La seva tèbia campanya a favor de romandre a Europa va ser molt criticada. Des del seu partit se'l va culpar de la derrota de l'opció laborista i se'l va obligar a presentar-se a unes primàries que el veterà polític va tornar a guanyar. Corbyn va deixar clar que no vol parar el Brexit, sinó que vol una relació més propera amb la UE que la que proposen els conservadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona