Política

MÒNICA PALACÍN

EXVICEPRESIDENTA DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

“Ha estat un exemple fosc de fer política”

“El Consell no és un botí, ni un cromo que es pot canviar com si res”

“El PSC ha preferit no moure's de la taula per aconseguir més poder”

“Traslladarem al consell d'alcaldes la força que ens donen les catorze alcaldies del primer partit del Maresme”

Defensa que fer fora ERC del Consell Comarcal del Maresme (CCM) no es pot justificar per deslleialtat a una administració on la seva formació “s'ha deixat la pell”. Admet que l'amenaça feia molt temps que se sentia, però qualifica de “joc brut” la manera amb què s'ha executat.

Sorpresa?
Em vénen altres adjectius al cap i tots tenen a veure amb la decepció del joc brut de la política. No es poden donar arguments com la pèrdua de confiança quan el dia abans estàvem parlant de projectes i estratègies futures a desenvolupar i l'endemà ens llevem amb la notícia a la premsa. Ha estat un cop baix i un exemple fosc de fer política que no va amb nosaltres.
Però ja n'havien estat alertats. PDCat no va estalviar crítiques als moviments que ERC ha fet en els municipis
Ho vaig dir llavors i ho repeteixo avui. A Esquerra defensem l'autonomia local i deixem que siguin els nostres companys de cada població els que decideixin quins acords són millors per garantir la governabilitat. Des de la direcció comarcal podem aconsellar, però mai imposar.
PDCat parla de desavinences i desgastos insalvables
No hi estic gens d'acord. Hem estat molt escrupolosos a l'hora de seguir el full de ruta del mandat tot i ser conscients que calia ser flexibles en un govern tan divers. On ells veuen deslleialtat jo veig divergències de criteri del tot normals quan parlem de formacions diferents. Ningú no es pot sentir atacat per un soci de govern quan aquest expressa allò què pensa i encara menys quan se li demana deixar sobre la taula un text perquè es pugui enriquir amb les aportacions de la ciutadania. Si a PDCat consideren un atac la simple exposició d'idees oposades és que tenen un problema molt greu. No parlem de defensar una única veu al territori sobre mobilitat? Doncs treballem-la seriosament.
Algú espera que en el seu partit es comenci a gestar la revenja
Ja ho vam dir a la roda de premsa i ho torno a repetir. El Consell Comarcal no és un botí, ni un cromo que es pot canviar com si res. A ERC respectem els càrrecs i no els utilitzem com a moneda de canvi. Estem enutjats, tristos i decebuts, però tenim el cap fred i estem compromesos amb la feina que la nostra gent fa al territori.
Preveu un canvi de rumb en el nou govern?
Voldria creure que no. En el pacte que vam signar s'apostava per tirar endavant polítiques comarcals ambicioses, amb necessitat de lideratges forts. Haurem d'esperar a veure com queda tot, però que el PP s'hagi ofert gratuïtament a donar suport fa pensar.
Què en pensa, de l'entrada d'un càrrec de confiança?
Hi va haver molt de debat entre els tres socis per consensuar una figura tècnica i desprendre de la gerència la controvertida pàtina política. Sobta que hagi estat una de les primeres decisions un cop ens han fet fora. Recorda altres temps.
S'aprovaran els pressupostos?
ERC aprovarà els pressupostos que ha tingut a les mans i ha treballat. Qualsevol modificació a partir d'ara l'haurem d'estudiar amb lupa i serem extremadament curosos a llegir la lletra petita. Després dels esdeveniments, de confiança, la justa.
Valori'm el paper del PSC
A dia d'avui encara desconeixem qui va gestionar tot el procés. No hi ha un cap visible que admeti ser-ne el responsable ni tampoc hi ha un interlocutor vàlid perquè d'aquí a un mes hi haurà congrés comarcal. Les converses mantingudes fins ara amb els representants del Maresme no feien preveure que s'alinearien amb PDCat per fer-nos fora. Han preferit no moure's de la taula per aconseguir més poder.
Quin paper faran, com a oposició?
Ens guiarà la mateixa responsabilitat que quan hem estat al govern. No podem acceptar com a normal que la primera força política al Maresme no estigui en el govern de l'ens comarcal. És una situació atípica i estranya, però és la que és i de moment farem una oposició constructiva. Però traslladarem al consell d'alcaldes la força que ens donen catorze alcaldies per garantir l'equilibri a l'hora de repartir serveis, i estarem amatents a cada moviment del nou govern. Un govern en minoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona