Política

MIQUEL ÀNGEL MARTÍNEZ

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL MARESME

“Fer fora ERC del govern comarcal era l'únic camí”

“La gota que va fer vessar el got va ser la moció de mobilitat que ens van demanar que retiréssim”

“Va estar informat en tot moment del procés i ens va assegurar que es mantindria al nostre costat, tal com han acabat fent”

“Treballarem per arribar al màxim consens possible i confiem que la resta de forces del Consell també ho facin”

Dimecres signava el decret d'expulsió dels membres d'ERC del govern del Consell Comarcal, que ara compartirà només amb el PSC. Destaca que es tracta d'un gest “difícil i que no agrada a ningú” però es reafirma en els arguments de “deslleialtat i pèrdua de confiança”.

Quan es va veure que el pacte amb ERC no era possible?
La gota que va fer vessar el got va ser la moció de mobilitat que ens van demanar que retiréssim. Havia estat un text consensuat en què la portaveu de PDECat, Montserrat Garrido havia treballat molt i que recollia també esmenes d'ERC. Vaig acceptar deixar-la sobre la taula per prudència i per evitar escenificar les divergències en el si del govern. Però el mal ja estava fet.
Però la tensió ja venia de lluny?
He de dir que la decisió de trencar amb ERC no ha estat gens fàcil, perquè els seus consellers han fet molt bona feina i hem treballat bé. Però també és cert que la disciplina que reclama un govern de diferents colors no s'ha complert del tot i hi ha hagut un desgast més gran del que es pensava en un principi.
Era l'únic camí?
Sí i també era el camí més lògic després dels darrers episodis de deslleialtat que havien accentuat la pèrdua de confiança i, a nivell de partit, després que la nostra militància reclamés un gest de resposta als atacs d'ERC a nivell de municipis no respectant les llistes més votades i promovent dues mocions de censura contra alcaldes democràticament escollits.
L'expulsió, sense el suport del PSC, no hauria estat viable
El PSC va estar informat en tot moment del procés i ens va assegurar que es mantindria al nostre costat, tal com han acabat fent. Cal recordar que en les negociacions per formar govern vam ser nosaltres els que vam exigir a ERC que es mantingués l'acord amb els socialistes, perquè ells no ho volien de cap manera i donant resposta a un acord de col·laboració que les tres forces vam signar amb voluntat d'anar més enllà del mandat.
Vostè, com a president, ja ha fet fora dos partits: el PP el 2014, i ara ERC
Són situacions molt diferents. En el cas del PP va respondre a la situació general que es vivia al país, immers en ple procés independentista i que feia inviable un acord amb una força que l'atacava constantment. Però reitero, com vaig dir llavors, que els consellers populars van fer també molt bona feina
La gerent va ser triada pel seu perfil tècnic. Com és que ara se li adjunta un assessor clarament polític?
L'Anna Antoja és una gran professional que està realitzant una tasca titànica, perquè el Consell Comarcal funcioni com un rellotge. Però considerem que aquest nou assessor ens permetrà afegir una visió complementària de les estratègies que a l'administració cal aplicar i que ja s'havien recollit en mandats anteriors.
Han calculat bé l'abast del trencament. Pensen que pot afectar els pactes dels municipis?
Som plenament conscients que la decisió ha aixecat molta polseguera en les files republicanes, però confiem que després d'un temps de reflexió s'acabi imposant el seny.
Però PDECat inclou en les raons pel trencament els moviments d'ERC a les alcaldies
És un dels arguments, no l'únic. Els que han acabat tenint més pes han estat la pèrdua de confiança creixent davant posicions que nosaltres hem entès com a actes de deslleialtat al govern del Consell. Són situacions que ens han fet veure que tenim maneres molt contraposades a l'hora de governar i d'entendre la política a nivell de comarca.
Perilla l'aprovació del pressupost?
No ho crec. D'una banda, perquè ha estat un document treballat entre les tres forces de govern i, de l'altra, perquè el marge de maniobra del pressupost del Consell Comarcal és mínim en la mesura que parlem d'una administració pública de serveis i amb un marcat caràcter finalista que té molts pocs diners per invertir.
Queden amb un govern en minoria. Buscaran un soci que garanteixi l'estabilitat o aplicaran la geometria variable?
Treballarem per arribar al màxim consens possible i confiem que la resta de forces també ho facin. No hem d'oblidar mai que som una administració que té com a objectiu prioritari facilitar serveis als municipis del Maresme, amb indiferència del seu color polític. Aquest és el nostre compromís i la nostra responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona