Política

Rajoy assumeix que viurà una legislatura inestable

El president de la gestora del PSOE es desentén d'aprovar el pressupost

Fernández insta el PSC a revisar el no i a obeir el comitè federal

L'exvicepresident Alfonso Guerra abona l'abstenció

En espera que el comitè federal del PSOE aprovi demà una abstenció que obri el govern a Mariano Rajoy, el president espanyol en funcions comença a interioritzar que viurà una legislatura que pot ser la més inestable des de la Transició, ja que el PP té només 137 escons dels 350 del Congrés. “Molts dels plantejaments que hi havia en el nostre programa no podran tirar endavant”, admetia ahir Rajoy.

L'assumpció del rumb inestable que pot tenir la seva segona legislatura es va produir a Brussel·les, on a Rajoy li va arribar el ressò de l'advertiment del president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que l'endemà de la seva investidura busqui suports “en altres llocs” perquè els socialistes no li aprovaran el pressupost. “És molt difícil que el PSOE doni suport a un pressupost del PP, jo no ho veig”, va avisar Fernández.

Rajoy, però, va capgirar l'adversitat: “Potser pel fet de ser difícil, la legislatura es pot convertir en una gran oportunitat per deixar resolts alguns dels grans reptes que té Espanya.” En aquest punt, el president espanyol en funcions només va esmentar com a reptes principals la sostenibilitat de les pensions, el finançament autonòmic i Catalunya.

Si dimarts el rei el torna a proposar com a candidat i és reelegit gràcies a l'abstenció d'almenys onze diputats del PSOE, Rajoy avança que s'obrirà una etapa que exigirà “més esforç” per entendre's i “cedir en els plantejaments màxims”. Fins ara, el sòl de diputats amb què el PP havia governat eren els 156 que José María Aznar va obtenir el 1996. La legislatura més curta, en canvi, va recaure en un govern socialista, l'últim de Felipe González, entre el 1993 i el 1996: va durar dos anys i nou mesos.

Hores abans de la cita del comitè federal, el president de la gestora del PSOE –i patrocinador de l'abstenció amb Susana Díaz– va adreçar un avís al PSC perquè “revisi” el no a Rajoy i acabi obeint el que demà s'aprovi a Ferraz. Fernández, que ara vol ser “persuasiu” i no “coactiu”, no avança quina serà la represàlia si els set del PSC i altres diputats voten no i no acaten la disciplina de vot. “No vull conflictes amb ningú a l'organització i encara menys amb el PSC”, manté. Als partidaris de donar l'abstenció a Rajoy els va sortir un valedor: l'exvicepresident Alfonso Guerra diu a la revista Tiempo que els socialistes que prefereixen unes terceres eleccions “tenen raons, però tenir raons no sempre significa tenir raó”.

El fins fa poc secretari d'organització i home fidel a Pedro Sánchez, César Luena, però, discrepa de la gestora. “Abstenir-se és donar un suport indirecte a Rajoy”, va dir per corregir la frase en què Fernández afirma que “abstenir-se no és donar suport”.

LA FRASE

Els que en el PSOE prefereixen terceres eleccions tenen raons, però tenir raons no sempre és tenir raó
Alfonso Guerra
exvicepresident espanyol i exvicesecretari general del PSOE

Investidura en cap de setmana

El rei Felip VI va facilitar ahir el dia i l'hora en què rebrà els portaveus dels grups en la que serà la cinquena tanda de contactes que fa des de les eleccions del 20 de desembre, que van desembocar en una repetició electoral. El calendari de les reunions de dilluns a dimarts obre l'opció que Rajoy sigui investit en segona votació el dissabte 29 o el diumenge 30 d'octubre.

La tanda del rei conclourà dimarts amb Rajoy a dos quarts de quatre, però la gran novetat és la cita prèvia amb el representant del PSOE, que per primera vegada ja no serà el dimissionari Pedro Sánchez, sinó Javier Fernández, el líder de la gestora. Fernández serà qui traslladi al rei si el PSOE s'absté perquè pugui avaluar les opcions de proposar Rajoy com a candidat. El ple es podria iniciar dimecres (amb votació fallida dijous) o dijous (amb votació fallida divendres) perquè la investidura vàlida en segona votació es faci dissabte o diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona