Política

El PSOE cau per sota del 16% en intenció de vot

Els socialistes retrocedeixen 6,73 punts; el PP en puja gairebé 4 per situar-se al 36,8%; Podem creix més de 2 punts, fins al 23,5% i C's puja lleugerament

Susanna Díaz, més ben valorada pels votants del PP que pels del PSOE

La intenció de vot al PSOE retrocediria fins al 15,9% si ara se celebressin les eleccions, segons un sondeig de Simple Lògica recollit per Europa Press. El mateix estudi reflecteix una pujada de gairebé 4 punts per al Partit Popular, fins al 36,8 % de la intenció vot; un augment de 2,35 punts en el vot de Podem, que situaria el partit de Pablo Iglesias al 23,5%, i una lleugera pujada del de Ciutadans.

El treball de camp es va fer entre el 3 i 11 d'octubre, és a dir, en els dies següents del Comitè Federal que van celebrar els socialistes el passat dia 1. El tens conclave socialista es va saldar amb la dimissió del secretari general Pedro Sánchez i la sortida del que quedava de la Comissió Executiva Federal, després de la dimissió, uns dies abans, de 17 dels seus membres.

L'estimació de vot del PSOE cau 6,73 respecte de les eleccions del passat 26 de juny (22,63%), fins al 15,9%, i encara més si es compara amb la dada que projectava la mateixa enquesta al setembre. I és que fa un mes, abans del comitè federal, els socialistes obtenien una intenció de vot del 23,7%.

La caiguda que s'ha registrat a l'últim mes ha pulveritzat tots els rècord i ha situat al PSOE en el nivell més baix de la història recent del partit, un nivell molt semblant al que va registrar a l'estiu de 2014, després de les eleccions europees.

A l'extrem oposat se situen el PP i Units Podem, que creixen en intenció de vot.

El PP ho fa en 3,79 punts en relació amb les dades obtingudes en les últimes generals, quan va aconseguir el 33,01% dels suports, i supera el 36,8%. També supera en més de tres punts l'últim resultat d'aquesta enquesta, que al setembre atribuïa al PP el 33,6% dels vots.

Units Podem creix 2,35 punts respecte del 21,15% aconseguit en els comicis generals de juny i se situa al 23,5%. Si la comparació es fa amb el resultat d'aquesta mateixa enquesta al setembre, el creixement és de 3,5 punts, ja que els d'Iglesias havien caigut el mes passat fins al 20%.

Ciutadans puja però menys. L'enquesta reflecteix un creixement de tres dècimes de la formació d'Albert Rivera en relació amb el seu resultat a les generals de juny, on va aconseguir el 13,6, i ara se situaria al 13,9%. El resultat és millor si es compara amb el sondeig del setembre, ja que puja un punt.

El líder de Ciutadans, segueix sent el dirigent més valorat amb el 38,9% que aproven la seva actuació. Tot i això, la seva popularitat segueix caient i està lluny del 62,8% que li donava la mateixa enquesta al mes de març d'aquest any.

El segon polític més ben valorat és Alberto Garzón (IU). La seva actuació és aprovada pel 36,3%, amb un percentatge superior en tres punts respecte de la valoració de setembre.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, registra el tercer lloc en la taula de popularitat, amb un 22,5%, només unes dècimes inferior a la registrada fa un mes.

Els enquestats situen a Mariano Rajoy en el quart lloc amb un 21,9% d'aprovació, una caiguda de més de tres punts respecte de la de setembre.

La valoració més baixa se l'endú Pedro Sánchez, ja que la seva actuació només rep l'aprovació del 19,1%, el que suposa una caiguda de més de 4 punts en un mes.

Susanna Díaz, millor valorada pels populars

Aquests són els líders que habitualment ha avaluat Simple Lógica en els seus Índexs d'opinió pública però en aquesta ocasió, i atenent a les especials circumstàncies que vivia el PSOE, han preguntat també per la presidenta andalusa, Susana Díaz.

L'actuació de la dirigint socialista andalusa és aprovada pel 22,1% dels ciutadans, és a dir, que la seva popularitat està tres punts per sobre de la de Sánchez. No obstant això, las seva popularitat entre els votants socialistes és menor que la de l'exsecretari general. El 32,2% dels votants del PSOE que aproven l'actuació de Díaz, gairebé 12 punts menys que Pedro Sánchez, que una aprovació del 43,9% entre els socialistes.

Les valoracions de tots dos són també diferents entre les bases dels altres partits polítics, depenent de si són d'esquerra o de dreta. Pedro Sánchez és aprovat pel 24,7% dels votants d'Units Podem i per només el 6,4% dels votants del PP i del 3,2% dels de Ciutadans. Per contra, Susana Díaz és aprovada pel 40,9% dels votants del PP, pel 24,5% dels de Ciutadans i només pel 8,6% dels d'Units Podem.

Fidelitat de vot

La major taxa de fidelitat en el vot la continua atresorant el PP, amb un 84,6% que declara que tornaria a votar al partit de Mariano Rajoy. Aquesta dada ha crescut en 5 punts des del setembre.

El sondeig destaca l'increment favorable que obté el PP davant C's. Mentre els populars a penes perd un 1% en benefici de la formació de Rivera, aquesta cedeix un 9% a favor dels populars.

A l'extrem oposat se situa el PSOE, ja que la seva fidelitat de vot ha caigut fins al 48,4%, tot i que en aquest cas hi ha un percentatge significatiu (17,8%) de votants socialistes que no declaren quin seria ara el seu comportament electoral. Un 20% dels votants socialistes diuen que no votarien per cap candidatura i un 10% sí que ho faria, sent Units Podem la més beneficiada.

Units Podem manté una fidelitat de vot del 75,9%. El 12,2% dels qui van votar a la formació de Pablo Iglesias s'abstindrien i un 9% no revela la seva preferència.

La taxa de fidelitat de C's ha millorat lleugerament en relació amb el mes de setembre i se situa al 57,2%. Perdrien el 16% del vot a favor de l'abstenció i el 14,9% no revelen el que votarien.

L'estudi sociològic s'ha realitzat sobre una mostra de 1.002 casos, mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador i amb una selecció aleatòria de la llar sobre llistat telefònic i segons quotes de sexe i edat per a la determinació dels individus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA