Política

Rajoy veu futur amb el PSOE

fe

Celebra l'abstenció que li regalarà la investidura qualificant-la de “raonable” i ofereix acords als socialistes

Units Podem avala la mobilització ‘Envolta el Congrés' el dia de la votació

Albert Rivera es vanta que ell sap arrencar reformes al PP

“El millor que puc fer ara és callar”, havia confessat Mariano Rajoy el 12 d'octubre en comprovar que el PSOE s'obria en canal per aprovar si entregava la investidura al líder del PP a canvi de res. Amb la promesa de l'abstenció del PSOE a la mà, el president espanyol en funcions va trencar ahir el seu silenci i va celebrar la decisió del comitè federal socialista qualificant-la de “raonable”. En el seu afany de posar fi a 300 dies en funcions i obrir una nova legislatura a La Moncloa, Rajoy fins i tot es va mostrar predisposat a explorar acords amb el PSOE a partir dels punts de la resolució aprovada en el comitè federal, que inclou des de l'aposta per una “resposta eficaç de l'Estat al desafiament secessionista” fins a la derogació de la reforma laboral, la llei mordassa i la llei educativa de Wert (Lomqe).

L'endemà de l'històric comitè federal del PSOE, en què per primer cop aprovaven investir president espanyol el líder de la dreta espanyola i trencar el compromís que havien assumit en campanya, Rajoy va exercir de padrí de Xavier García Albiol a Madrid en un esmorzar informatiu. Com a mostra que havia seguit minut a minut el desenllaç al carrer Ferraz, Rajoy va admetre que ja havia llegit la resolució del PSOE –redactada per l'eurodiputada Elena Valenciano, afí a Alfredo Pérez Rubalcaba– i que en el text “hi ha coses que són bones de les quals es pot parlar en un futur”. Rajoy, de fet, albira des d'ara “un gran futur” per als espanyols.

L'oferta als socialistes de la gestora obeeix al tarannà amb què Rajoy obre la legislatura i també a l'aritmètica estricta: el PP té 137 escons de 350, el nombre més baix de diputats amb què el PP ha governat mai, i molt per sota dels 156 que José María Aznar va obtenir el 1996. El desig de Rajoy, però, topa amb el full de ruta del PSOE, que vol passar del regal inicial de la investidura a fer, tot seguit, una oposició “tan dura com constructiva” per no cedir el seu espai al líder de Podem, Pablo Iglesias.

Coincidint amb l'inici de la cinquena ronda de contactes del rei Felip VI, de fet, el líder d'IU, Alberto Garzón, va fer arribar “al ciutadà Felip de Borbó” que l'Estat espanyol viurà una onada de mobilitzacions contra la “traïció” i el “frau” de la investidura de Rajoy. La primera marxa de protesta tindrà lloc el cap de setmana, coincidint amb la votació decisiva que ha d'investir Rajoy: la Coordinadora 25-S ha llançat la crida Envolta el Congrés per manifestar-se davant la cambra baixa amb el lema Davant el cop de la màfia, democràcia.

Retornat del Palau de La Zarzuela, Garzón va donar suport al moviment. “El PSOE ha comès una traïció històrica a la gent del nostre país, i no crec que es tracti només d'un pacte d'investidura”, aventura el diputat d'Units Podem. “Susana Díaz i Felipe González s'han quedat només amb el fet que calia un govern i no un bon govern; amb el mateix criteri haurien pogut votar també Al Capone”, va alertar el líder d'IU.

En contrast amb el xec en blanc entregat a Rajoy pel PSOE, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va vantar del suposat èxit negociador que ell va protagonitzar al juliol, quan va donar el sí al PP, també en contra del que havia dit en campanya que no faria mai. “Nosaltres vam negociar 150 reformes. D'altres, com el PSOE, s'han dividit internament i s'abstenen a canvi de res. El PSOE, segurament perquè ha fet tard, o perquè no ha volgut, no ha posat ni una sola condició a canvi de l'abstenció”, va subratllar.

Rivera, que tornarà a votar sí a Rajoy juntament amb Ana Oramas (Coalició Canària), confia que els 100 punts negociats al febrer amb el dimissionari Pedro Sánchez estiguin en vigor per al PSOE i espera tenir un rol central entre populars i socialistes en el dia a dia parlamentari. A Podem, però, li reprotxa que avivi les manifestacions davant del Congrés. “En lloc d'envoltar el Congrés, convido Podem a treballar-hi a dins.”

He llegit la resolució del PSOE i hi ha coses bones sobre les quals es pot parlar
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions
C's va negociar 150 reformes. D'altres, com el PSOE, s'han dividit i s'abstenen a canvi de res
Albert Rivera
president de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona