Política

oficina antifrau

El número dos d'Antifrau, Joan Xirau, reivindica la seva independència respecte dels partits polítics

El Parlament de Catalunya avala Joan Xirau com a nou director adjunt de l'OAC 

El Parlament ha avalat aquest dimecres el nomenament de Joan Xirau com a nou director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris menys el PP, que s'ha abstingut. Ho han votat a la comissió d'assumptes institucionals del Parlament (Cai) després que Xirau comparegués a petició dels grups, malgrat que ell mateix i el director de l'OAC, Miguel Ángel Gimeno, ja havien manifestat la seva voluntat de comparèixer.

Precisament ha estat Gimeno el que ha començat la compareixença, ja que és ell el que, amb la conformitat prèvia de la CAI, pot designar el seu adjunt, i ha destacat la neutralitat, l'experiència i l'objectivitat de Xirau i ha demanat que “confiïn en el seu criteri” a l'hora d'escollir el seu segon.  

Xirau s'ha definit com un funcionari “professional, sènior i amb àmplia experiència directiva”, a través de la seva vinculació prolongada amb la funció pública, amb 34 anys ininterromputs al servei de la Generalitat. “Tinc un ampli coneixement de l'àmbit de l'administració de justícia, però també en els àmbits transversals”, ha dit referint-se a aquelles tasques que no s'ocupen de les activitats, sinó que donen servei al conjunt de departaments, el que segons la seva opinió exigeix tenir una visió àmplia, de sistema.  

Així, ha subratllat que difícilment es podrà avançar en les polítiques de transparència sense la utilització de tecnologies de la informació, qüestió que Xirau s'ha compromès a rellançar.

El director adjunt ha destacat que l'OAC té una doble naturalesa: “la de prevenció i la de control”. “Independència i neutralitat són conceptes del codi de conducta de l'OAC i han d'estar presents” ha sentenciat. En aquest sentit ha destacat que la seva activitat no ha estat subjecta a una opció política: “No me n'he anat quan hi ha hagut un canvi d'opció política, he estat sempre actiu en posicions directives”.

“Les meves fidelitats són les pròpies dels servidors interès general, el compliment de la llei, i la meva lleialtat és al Parlament i al meu superior jeràrquic”, ha aclarit.  

En resposta als grups parlamentaris ha explicat que ha estat militant del PSC i que ha estat regidor d'Alella com a independent pels socialistes, però que en aquell moment “no tenia cap carnet”. També ha contestat que no se sent “en absolut” el braç polític d'aquí a l'OAC i ha dit que no saben com podrien utilitzar-lo perquè ha assegurat que el seu criteri és independent.  

Xirau ocupa el càrrec després del cessament que Gimeno va fer de l'anterior directora adjunta Maite Macià, que va ser número dos de l'exdirector Daniel de Alfonso, cessat després de l'escàndol de les converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Diaz.

El nou director adjunt ha destacat la importància d'aquests fets en “una administracions que ha de ser discreta” i ha dit que producte d'aquells fets hauran de reformar i reconsiderar les tasques internes de l'OAC amb el personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona