Política

diplomàcia

L'OTAN força l'Estat espanyol a rebutjar la flota russa

El govern espanyol rectifica i retira l'autorització per fer escala a Ceuta als vaixells de guerra de Putin que van cap a Síria

Malestar entre els aliats i la UE, que temen més atacs sobre Alep

L'Estat espanyol fa negoci amb els vaixells de l'exèrcit rus que naveguen cap a Síria mentre acusa Putin de crims de guerra a Alep. La pressió internacional va forçar ahir el govern espanyol a fer marxa enrere i retirar l'autorització de fer escala a Ceuta que havia concedit a la flotilla russa que s'està dirigint al Mediterrani Oriental. La preocupació de l'OTAN, que tem que el portaavions Almirall Kuznetsov intensifiqui els bombardejos, i el malestar d'alguns governs, especialment el britànic, van obligar el Ministeri d'Afers Estrangers a demanar explicacions a l'ambaixada russa a Madrid sobre si la flotilla, que havia de carregar combustible, aigua i menjar al port de Ceuta, té previst “participar en tasques de suport a accions bèl·liques sobre Alep”. Moscou no va respondre i es va limitar a cancel·lar la petició.

No és el primer cop que els vaixells de guerra russos fan escala a Ceuta, al contrari: són clients habituals del seu port, que han fet servir en almenys 60 ocasions, només en els últims cinc anys. Però aquest cop l'autorització al portaavions Kuznetsov, escortat pels vaixells antisubmarins Severomorsk i Kulzkov i pel creuer de propulsió nuclear Pere el Gran, ha provocat un xoc diplomàtic entre l'Estat espanyol i els seus aliats. “Estem preocupats per l'ús potencial d'aquests vaixells russos per augmentar la catàstrofe a Síria”, es va queixar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. “Seria extremadament preocupant que algun membre de l'OTAN donés suport a la flota russa que pot acabar bombardejant civils a Síria”, va pressionar també el secretari de Defensa britànic, Michael Fallon.

No fa ni una setmana que el mateix Mariano Rajoy, en la darrera cimera europea, va condemnar els crims de guerra que Rússia està cometent a Síria amb el règim d'Al-Assad. A més, el govern espanyol ha demanat en diverses ocasions un alto el foc per poder-hi fer arribar ajuda humanitària. Però, al mateix temps, l'executiu del PP ha autoritzat la flotilla russa, que va sortir el 15 d'octubre des de Severomorsk, a l'Àrtic, a fer escala al port de Ceuta entre el 28 d'octubre i el 2 de novembre. Precisament Ceuta, igual que Melilla, queden fora del paraigua defensiu de l'OTAN. “L'Estat espanyol va signar la setmana passada la declaració de la UE sobre els crims de guerra de Rússia a Alep, però avui ajuda a carregar combustible a la flota que navega per cometre més atrocitats”, va denunciar també el líder dels liberals a l'eurocambra, Guy Verhofstadt.

L'Aliança Atlàntica vigila de prop els moviments de la flotilla, encapçalada per l'únic portaavions de l'exèrcit rus.

L'eurodiputat Ramon Tremosa denunciarà avui a la Comissió Europea els suposats vincles de l'eurocomissari espanyol, Miguel Arias Cañete, amb l'empresa que ven combustible als vaixells russos al port de Ceuta. Cañete va presidir l'empresa Ducar fins que va ser nomenat ministre el febrer del 2012 i el va substituir el seu cunyat, Miguel Domecq Solis. En la seva compareixença al Parlament Europeu abans de ser confirmat comissari d'Energia i Clima, Cañete va reconèixer que tenia un 2,5% de les accions de l'empresa.

LA XIFRA

60
vegades
en els últims cinc anys han fet escala els vaixells de guerra de Rússia al port de Ceuta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona