Política

Rajoy replica al PSOE que el PP governarà perquè no hi ha alternativa

El president en funcions afirma que no pensa canviar de política econòmica

Diu als catalans que està obert al diàleg però a partir de la defensa dels valors patris

En el torn de rèpliques als socialistes, Mariano Rajoy ha intentat mantenir un to no bel·ligerant amb el PSOE, fins i tot ha arribat a afirmar que “vostès i nosaltres som iguals” i ha afirmat que “alguna cosa devem haver fet de bo tots plegats en quaranta anys, temps en què hem governat uns i altres”. Rajoy ha assegurat que ell era partidari d'un govern a tres “com la majoria dels que hi ha a Europa i que hauria estat un exemple per al país” i ha acusat els socialistes de no haver-ho fet possible.

Malgrat voler mantenir un to no bel·ligerant i el seu conegut perfil baix, el líder dels conservadors no ha pogut estar-se d'adreçar als socialistes algun regal enverinat, com quan ha manifestat que si el PP governa és “perquè no hi ha alternativa”.

Després de fer referència a les xifres de l'EPA, favorables al seu discurs de la creació de llocs de treball, ha mantingut que el PP no canviarà de política econòmica i s'ha despenjat amb un anunci: de moment s'aturarà l'engegar les revalides fins que es clarifiqui el debat i ha advocat, com ha fet el PSOE, per un Pacte per l'Educació. Tanmateix, també s'ha mostrat partidari de reobrir el Pacte de Toledo per arribar a un acord sobre les pensions.

Ara bé, entre els regals que ha demanat als socialistes és “poder governar”, cosa que, de fet, és una petició al PSOE perquè li permeti aprovar els pressupostos. I ha advertit que d'algun lloc hauran de sortir els diners de les retallades i ha demanat a la resta de grups parlamentaris que es facin copartíceps de les decisions i les polítiques necessàries per complir les exigències de Brussel·les.

Condicions per a Catalunya

Pel que fa al debat territorial i concretament a la carpeta catalana, Rajoy ha assegurat que “sóc conscient de la importància d'aquest tema” i ha mantingut que està decidit a parlar “amb qui calgui i ara”. Ha demanat que es reflexioni sobre “l'Espanya que volem i les reformes que calen, és obvi que hi ha tensions que s'han de superar” però ha matisat que “tots tenim l'obligació de respectar la llei perquè sinó no viuríem en un estat de dret”. La seva obertura a dialogar amb Catalunya -no amb els independentistes, que no ha esmentat- la condiciona el líder popular però “al respecte de la unitat de la nació, la igualtat dels espanyols i el respecte a la Constitució”. I ha enviat un missatge a la Generalitat: “No ens sotmetrem a un contracte d'adhesió, que és el que m'han ofert fins ara”. Sorprenentment, Rajoy ha tancat la referència a aquesta qüestió amb un lacònic “no sé quin és el foro per tenir aquest diàleg”.

Al torn de contrarèplica, Antonio Hernando ha demanat a Rajoy: “posis al cap que no som com vostès, que no permetrem l'abraçada de l'ós; nosaltres farem d'oposició”. I li ha recordat que “aquest no és un pacte de legislatura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona