Política

ERC acusa el PP de fer servir la “violència judicial” contra Catalunya

Joan Tardà acusa el govern espanyol d'autoritarisme i diu que això el debilita internacionalment

Afirma que els populars han convertit el referèndum en “la porta de l'infern”

Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés, ha pujat a l'estrada disposat a no donar ni un minut de treva al PP i al seu presidenciable. De fet, no ha parlat de la investidura del líder conservador fins al final de la seva intervenció. Tardà ha centrat totalment el seu discurs en la decisió de Catalunya de separar-se d'Espanya i ha retret als polítics espanyols la seva incapacitat “congènita” de resoldre els conflictes nacionals.

El líder republicà ha acusat el PP de fer servir la “violència judicial” en contra de Catalunya i de les seves institucions. Tardà ha posat com a exemple la imputació de Carme Forcadell i ha manifestat “amb tota la solemnitat” que si la presidenta del Parlament és inhabilitada, automàticament la Cambra “la confirmarà en el seu càrrec”. I ha afegit: “no acceptarem la castració química del Parlament; no permetrem que uns quants magistrats que no són imparcials vagin en contra de la voluntat de tot el poble de Catalunya”.

Tardà ha començat la seva intervenció amb un “senyor Rajoy: referèndum o referèndum” i ha afirmat que si els partits espanyols no volen afrontar una consulta és perquè “tenen por de les urnes”, fins al punt que han convertit el referèndum en “la porta de l'infern”. El republicà ha dit que és significatiu que només Podemos “es vegi en cor de guanyar-nos a les urnes”. Ha confirmat a Rajoy que el Parlament aprovarà les tres lleis de desconnexió i la convocatòria del referèndum en vista a la segona quinzena de setembre de 2017 si abans no hi ha un acord amb el govern d'Espanya per establir una negociació que faci possible la consulta.

Tanmateix ha advertit que si el govern de l'Estat té la temptació d'aplicar mesures com l'article 155 de la Constitució els catalans no abandonaran les seves aspiracions, “no traïrem el mandat democràtic”, ha reblat en el marc d'una intervenció vehement, en la qual ha advertit el PP que “el seu autoritarisme els debilita internacionalment”.

Tardà ha manifestat que a Catalunya no es confia en les conviccions democràtiques de certes forces espanyoles i ha acusat el PP de “nacionalconstitucionalista”, tot citant que hi ha 401 càrrecs públics amb demandes judicials. El polític d'Esquerra ha reiterat que si es cau en la temptació de les inhabilitacions, primer: no s'acataran des de Catalunya; segon, aquesta qüestió acabarà als tribunals europeus i a les Nacions Unides.

Ha estat a partir d'aquest moment que Joan Tardà ha carregat amb força contra els fonaments d'“el bastiment putrefacte del règim del 78” i ha demanat a Rajoy que doni les gràcies per la seva investidura “als bancs; a Ciutadans, que es va crear per regenerar la dreta que feia olor a naftalina; i al PSOE que ha traït els seus votants i que són unes titelles del poder”.

Ha exposat que Espanya “és una estructura corrupta, que està presa dels poders econòmics” i s'ha mostrat convençut que la independència de Catalunya comportarà la reconversió de l'Estat espanyol fins a la proclamació de la Tercera República espanyola i ha animat Podemos a defensar-la.

Rajoy, irònic i dur

El candidat a la presidència del govern espanyol ha començat la seva rèplica amb tot l'humor gallec que li ha estat possible: “La seva intervenció senyor Tardà ha estat conciliadora com mai; amable i generosa. Una intervenció que ha de permetre un diàleg franc i obert. Després del que hem sentit, alguns oradors de la Cambra semblen la mare Teresa de Calcuta”. Mariano Rajoy ha continuat recomanant a Tardà que vegi a la televisió la seva intervenció i tregui les seves pròpies conclusions: “si es veu a la televisió potser es dóna compte que som la resta els que hem de tenir por de vostè”, ha dit flegmàtic Rajoy.

Rajoy ha intentat desacreditar l'abast de la reclamació catalana, intentant minoritzar el pes polític al Congrés d'ERC, i ha assegurat que “Catalunya no és com volen alguns una societat petita, tancada, allunyada d'Espanya”. El candidat a la presidència ha estat molt dur i ha negat qualsevol possibilitat de secessió,escudant-se un cop més en què la sobirania recau en el poble espanyol i que els catalans sols no poden decidir res.

En la contrarèplica, Tardà ha continuat defensant les tesis independentistes, tot i que ha reconegut que hi ha un xoc de legalitats, i ha conclòs la seva intervenció dient:: “vostè que és registrador de la propietat hauria de saber que la darrera voluntat és la vàlida”.

Al seu torn, Rajoy ha insistit que ningú es pot saltar la legalitat, especialment els polítics. Per ell, el comportament dels polítics catalans no és democràtic, i ha acusat Tardà de cercar l'enfrontament en lloc de trobar “una via d'entesa”.

Un torn més per cadascú ha servit per certificar que el diàleg Catalunya-Espanya és un diàleg de sords.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona