Política

Tardà i Homs qüestionen els “intents” de diàleg de Rajoy

ERC avisa que el Parlament ratificarà immediatament Forcadell si la inhabiliten

Puigdemont descarta acudir a la conferència de presidents autonòmics pel finançament

Una broma. Els portaveus independentistes al Congrés veuen com “un acudit” que Mariano Rajoy digués que ha “intentat dialogar” amb Catalunya i que està disposat a continuar-ho fent, tenint en compte, per exemple, i sense anar gaire lluny, la famosa llista de punts que l'expresident Artur Mas i el president Carles Puigdemont li van portar fins a La Moncloa i que encara està guardada en algun calaix. El diputat d'ERC Joan Tardà va constatar que la resposta als intents de diàleg dels últims presidents catalans ha estat recórrer al Tribunal Constitucional.

En canvi, Rajoy va lamentar no haver pogut dialogar perquè la Generalitat no li ha plantejat una conversa, sinó imposicions, des del pacte fiscal fins al referèndum. “En aquest diàleg, jo puc parlar?”, va preguntar al portaveu del Partit Demòcrata (PDECat), Francesc Homs. “Només faltaria –va respondre l'exconseller–, però quina proposta tenen per a Catalunya?”

El candidat popular va retreure a Homs que no consideri que la seva elecció respon a la “voluntat democràtica de les urnes” i va afirmar que li sembla “molt més democràtic” arribar al govern amb el suport de Ciutadans i Coalició Canària, i l'abstenció del PSOE, que no pas amb el suport de la CUP.

En tot cas, l'exportaveu del govern va instar Rajoy a reflexionar sobre per què el PP només disposa d'una alcaldia a Catalunya i per què només 11 dels 47 diputats catalans votaran sí demà a la seva investidura. Homs va advertir que l'estratègia seguida per fer front a l'independentisme “arribarà un moment en què entrarà en fase d'inutilitat”, i ho va comparar amb una rosca que es força massa. “A alguns ens poden inhabilitar, però a quants? Un, dos, cinc-cents? I quan ens hagin inhabilitat a tots, què faran?”, preguntava Homs, que va recalcar que el procés no té aturador.

Poblet o Montserrat

El Parlament ratificarà Carme Forcadell ipso facto si la justícia inhabilita la presidenta de la cambra. Els diputats es reuniran a Montserrat, a Poblet o on calgui per assolir els objectius del procés, encara que el govern espanyol anul·li l'autonomia. Tardà va avisar Rajoy de tots aquests escenaris en cas que el pròxim govern espanyol perseveri en “l'espiral de la repressió”. “Tancaran el Parlament? No siguin estúpids; el reunirem a Poblet o a Montserrat, i què faran? Aniran allà a clausurar-lo? Hi ha milions d'espanyols que no els ho permetran”, va anticipar Tardà, que va predir que el poble català tampoc “no acceptarà la castració química” de la cambra.

El republicà hi va afegir que Junts pel Sí i la CUP assumiran fins a les últimes conseqüències el manteniment del mandat democràtic sobiranista, incloses les derivades penals. Com a mostra de desconnexió, Tardà va celebrar que Puigdemont no participi en la pròxima conferència de presidents autonòmics per abordar una millora en el sistema de finançament, la pastanaga oferta per Rajoy en la seva intervenció de dimecres a canvi que Catalunya “compleixi la llei”. “El finançament que a nosaltres ens interessa, el nostre veritable sistema de finançament, és l'Agència Tributària de Catalunya”, va etzibar el republicà.

El govern no liderarà les negociacions, però hi serà d'alguna manera “per responsabilitat”, tenint en compte que el finançament afecta la contribució fiscal dels catalans.

“Oferir com a pacte allò que és una obligació voreja el cinisme”, va censurar Puigdemont, que va instar el seu homòleg espanyol a “rescabalar les quantitats que durant aquests anys no hem rebut”.

El president trucarà dilluns a Rajoy per felicitar-lo, un gest que a l'inrevés no va existir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona