Política

municipal

exposició al born

L'Ajuntament de Barcelona rebutja cessar el comissionat de Memòria

El ple municipal tomba amb els vots de BComú, PSC, ERC i CUP la petició de C's, que ha rebut el suport de CiU i PP

Mejías (C's) i Rovira (CUP) protagonitzen una picabaralla durant el debat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha tombat aquest divendres una proposició de C's que instava el govern municipal a cessar el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, per la “polèmica” generada per l'exhibició d'una estàtua eqüestre decapitada del dictador espanyol Francisco Franco davant el Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) en el marc de l'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i Espai Urbà.

La iniciativa del grup liderat per Carina Mejías ha rebut el suport de CiU i PP, però ha estat rebutjada amb els vots en contra de Barcelona en Comú (BComú), PSC, ERC i CUP.

El text de C's, transaccionat amb CiU, afirmava que l'exhibició de les estàtues franquistes ha provocat reaccions ciutadanes contraposades davant d'un fet que hauria d'haver generat adhesions, com és la condemna de la dictadura. A més, denuncia que els incidents al voltant de l'estàtua de Franco –que va ser retirada després de ser enderrocada per uns desconeguts– han causat “desprestigi” a la ciutat”.

El grup opositor justificava la petició de cessament del comissionat perquè, en la seva opinió, “de forma unilateral va mantenir el contingut de l'exposició desoint les recomanacions dels diferents grups municipals”. També reclamava que l'Ajuntament utilitzi els espais dedicats a la memòria “evitant qualsevol tipus d'ús partidista de la història” i que els futures exposicions es consensuïn amb tots els grups de l'oposició.

Durant el debat s'ha produït una tensa picabaralla entre la regidora de la CUP Maria Rovira i Mejías. Rovira ha acusat C's d'amagar una “ideologia neofeixista”. “Tota aquesta argumentació d'oblidar el passat i no reescriure la història només legitima el cop d'estat a la república, així com el reconeixement d'un rei posat per un dictador. Amb l'argument que no són ni de d'esquerres ni de dretes, vostès amaguen una ideologia neofeixista i metafalangista, una ideologia molt perillosa que cal combatre des de tots els fronts”, ha clavat Rovira a Mejías. Segons ella, l'estàtua de Franco hauria d'haver-se quedat a terra perquè la gent pogués continuar “expressant-se”.

La regidora de C's ha demanat a Rovira que reflexioni sobre les “barbaritats” que, al seu parer, diu quan intervé. Mejías ha assenyalat que no li sorprèn que els cupaires no estiguin d'acord amb els espais de memòria quan, segons ella, “es fotografien, defensen i emparen terroristes”. “Sento vergonya de tenir a l'Ajuntament persones que diuen i fan aquestes coses”, ha replicat a Rovira.

ERC ha argumentat el seu vot en contra perquè no comparteix el fons de la proposició de C's. “Ara volen donar-nos lliçons d'antifranquisme? Ens volen parlar d'actes incívics i vandalisme quan el que hi ha hagut és una reacció ciutadana a una provocació?”, ha preguntat el republicà Jordi Coronas. El portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament ha opinat que allò partidista és que C's abandonés l'hemicicle del Parlament el 2013 quan es votava una resolució contra el franquisme. “Volen que tinguem amnèsia quan es parla de franquisme, i nosaltres defensem que la justícia no s'ha fet encara”, ha remarcat. Tot i no donar suport a la petició de C's, Coronas ha opinat que Vinyes hauria de dimitir per no haver fet bé la seva feina, ja que entén que el comissionat ha provocat un “enfrontament de memòries” i d'haver “ferit sensibilitats de les víctimes del franquisme”.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha defensat que la discrepància sobre una exposició és legítima, que la mostra no ha estat cap fracàs i que era molt necessària. No obstant això, ha lamentat que hi hagi gent antifranquista que s'hagi sentit “ferida” per aquesta exposició. “Segurament, veient tot el que ha passat, faríem les coses d'una altra manera si s'haguessin de fer ara”, ha reconegut.

La socialista Carmen Andrés també ha advocat per la mostra, tot i admetre que hagués calgut més pedagogia per explicar el seu sentit.

Jaume Ciurana, de CiU, ha constatat que aquesta mostra és la “crònica d'un desastre anunciat”, i ha criticat “l'arrogància, la supèrbia i la incompetència” del govern, que va ser advertit i va persistir en l'error.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz, ha carregat contra l'exposició i també contra els actes vandàlics, i ha demanat impulsar aquest tipus de mostres “des de la convivència i el rigor històric, i no des de la confrontació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona