Política

Fractura al PSOE

Pedro Sánchez deixa l'escó per “recuperar el PSOE”

L'exlíder socialista anuncia que recorrerà Espanya per “escoltar la militància” i “recuperar” el partit

L'exsecretari general demana a la gestora que no expulsi els que aquest dissabte votin en contra i que respecti el PSC

Després de dies de silenci, l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha lliurat aquest dissabte al migdia el seu escó al Congrés dels Diputats i evita així trencar la disciplina de vot del grup socialista en la segona votació del debat d'investidura de Mariano Rajoy. L'exdirigent socialista ha esvaït així els rumors que s'havien generat els últims dies sobre la posició que podria adoptar en aquest debat d'investidura. “No aniré contra el meu partit ni contra el meu compromís electoral”, ha sentenciat.

Pedro Sánchez ha fet l'anunci poc abans de la una del migdia en una roda de premsa emocionada, on fins i tot se li ha escapat alguna llàgrima. Poc abans, Sánchez havia liurat l'acta de diputats al registre del Parlament espanyol.

El sector crític amb l'abstenció a Rajoy li havia demanat que no abandonés l'escó i mantingués el ‘no' a la investidura del candidat popular. Durant la seva intervenció davant els mitjans de comunicació, Sánchez ha assegurat que aquesta decisió no implica que deixa la política, sinó que tornarà “com un militant més del PSOE”.

En aquest sentit, ha apuntat que en el pròxim Congrés de la formació “treballarà de forma constructiva i lleial per refundar un PSOE autònom i allunyat del PP”. L'exlíder del PSOE ha deixat clar que manté el seu “no ferm i clar” a la investidura de Mariano Rajoy, però ha apuntat que la decisió de la gestora de votar en bloc li planteja una contradicció: “O m'abstinc, cosa que significa no només faltar a la meva paraula sinó trencar la confiança dipositada a la meva candidatura durant les últimes eleccions, o voto ‘no' contra una resolució aprovada pel Comitè Federal”.

“De les dues opcions que em dóna la gestora no n'agafo cap. No aniré en contra del meu partit ni contra el meu compromís electoral. Deixo l'escó de diputat perquè no renuncio a les meves idees i perquè vull el meu partit”, ha dit.

“Dilluns agafo el cotxe cap a tots els racons d'Espanya”

Pedro Sánchez ha començat a postular-se per recuperar la secretaria general del PSOE mitjançant les primàries del partit. “A partir de dilluns agafo el meu cotxe i aniré a tots els racons d'Espanya a escoltar aquells que no han estat escoltats, que són els militants i votants del PSOE, i tots junts recuperarem el PSOE”, ha sentenciat.

Visiblement emocionat i amb la veu entretallada, ha afirmat que es tracta d'una decisió “molt dolorosa” que ha meditat durant les últimes setmanes. Ha estat en aquest precís moment en què ha hagut d'interrompre la seva intervenció davant les desenes de periodistes que omplien la sala de premsa del Congrés per refer-se i poder continuar amb la seva compareixença.

“Per algú que s'estima la política no hi ha major honor que haver format part del grup socialista i haver liderat la formació durant dos anys”, ha apuntat l'exsecretari general del PSOE, que també ha explicat que la decisió de deixar l'acta de diputat es deu al seu compromís amb “els milions de votants i als militants que van confiar en el camí del no és no a Mariano Rajoy”.

Durant la seva intervenció de poc més de deu minuts, ha assegurat que es tracta d'una “situació excepcional” i que els vots en contra de la investidura de Rajoy que es puguin donar aquesta dissabte a la tarda seran “l'expressió dels votants i militants” socialistes. Així mateix, ha recordat a la gestora que el reglament del grup parlamentari “contempla el vot en consciència”. Per tant, “demano expressament a la gestora que no triï el camí de l'expulsió del grup i de la formació dels que votin en contra de la investidura de Mariano Rajoy. I molt menys que trenqui l'aliança amb el nostre partit germà, el PSC. Aquesta decisió seria un error i només es podria prendre en el marc d'un congrés federal. Al PSOE no hi sobra ningú”, ha argumentat.

“Avui Rajoy serà investit i des de la discrepància”, ha dit durant la seva compareixença, per continuar desitjant “sort i encert” a la persona que aquesta tarda es tornarà a convertir en president del govern espanyol. “La sort i l'encert seran bones”, ha assegurat. Acte seguit, ha expressat la seva voluntat de seguir treballant en canviar les polítiques del Partit Popular perquè, a parer seu, “Espanya necessita una alternativa creïble a les polítiques del PP”.

Finalment, Sánchez ha manifestat que un cop es faci efectiva l'abstenció del Partit Socialista a la investidura de Mariano Rajoy “expira el mandat de la gestora” i ha exigit a la direcció accidental de la formació que posi “data, hora i lloc per a la celebració del Congrés” aquest mateix dilluns. “Els socialistes volem votar”, ha exclamat, per afegir que “com a militant de base” centrarà els seus esforços “en canviar el rumb erroni que la gestora ha portat al PSOE”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona