Política

Rufián ataca el PSOE i Homs diu que Catalunya decidirà

El republicà s'erigeix en portaveu dels crítics a l'abstenció dels socialistes i els encén en titllar-los de “traïdors”

L'exconvergent anteposa la democràcia a la llei, i insisteix a Rajoy que obri un diàleg

Tal com s'esperava, 36 dels 47 diputats catalans –incloent-hi els set del PSC– hi van votar en contra, si bé no van poder evitar la investidura de Mariano Rajoy. El PDEcat va retreure-li que reiterés el no al diàleg, i el va avisar que Catalunya “farà el seu camí a través de la democràcia i de la llei”, si bé els retrets més durs des de les files catalanes, i en especial des d'ERC, van ser per als socialistes que van facilitar amb la seva abstenció el govern del PP, tot propiciant una dura picabaralla a l'hemicicle que va tenir ampli ressò i continuaria també després a través de les xarxes socials.

Gabriel Rufián, que va saludar “el mestre cunyat Rivera”, “Susana Díaz Richelieu” i “Felipe Gonzálex”, va encendre la bancada del “PSOE Iscariot” amb un reguitzell de frases especialment crues, amb què va voler “donar veu a socialistes de cor”, a base de comentaris de votants d'aquest partit desenganyats amb el seu vot ahir. “Traïdors és l'únic nom que mereixen”, va acusar Rufián, després de subratllar que “els fundadors del PSOE es remouen en les seves tombes”. “Tenen alguna resposta per a la seva gent?”, els instava, abans d'enlletgir-los que segueixin presentant-se com a “republicans però monàrquics, socialistes però neoliberals, obrers però als consells d'administració i d'esquerres però que donen el poder a la dreta”. “Si li fan això al seu secretari general i a la militància, què no faran a la gent?”, tancava, després de recordar amb ironia que “el mercat de marques blanques del PP està saturat”. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, li va acabar retirant la paraula per haver exhaurit el temps, si bé ell es queixava poc després a Twitter que l'haguessin tallat constantment, i hi penjava la resta del discurs, on instava Podem a “ajudar-los” per “guanyar un nou país”, vista la conformació d'un sol partit, el PPSOE i C's, “més fort i reaccionari”.

Encara indignat amb Rufián, el portaveu socialista Antonio Hernando va demanar la paraula al final per defensar un partit “que ha vessat sang, suor i llàgrimes perquè ell estigui avui aquí”, fet que va provocar l'aplaudiment conjunt de PSOE i PP. “A mi em faria vergonya”, va tancar el republicà, assenyalant-los a uns i altres.

Homs, molest amb Rajoy

En una intervenció molt més tranquil·la, el portaveu del PDECat, Francesc Homs, va centrar, en canvi, les crítiques sobre Rajoy, a qui va refermar el “no amb majúscules” davant la seva “declaració de principis” que no pensa canviar res respecte a les demandes majoritàries de Catalunya, ja que a ell “no li està permès negociar la unitat d'Espanya o la igualtat dels espanyols”. Homs, que també va criticar la posició de PSOE i C's –“qui els ha vist i qui els veu”, els renyava–, va recordar que a l'Estat sempre hi ha hagut llei però no sempre democràcia, mentre a Catalunya el Parlament només ha obert en democràcia, que per això mateix situa per sobre. “Per vostès, el que vota la gent s'ha d'adaptar sempre a la seva interpretació de la llei; per nosaltres, el que vota la gent serveix per canviar les lleis”, va reflexionar. L'exconvergent va instar per enèsim cop al diàleg a Rajoy –“que n'hi hagi, dependrà de vostè”, li deia– si bé cloïa recordant-li que el futur de Catalunya no el decidirà ell sinó “els catalans”.

[Al PSOE] Vostès han passat del ‘si no hi vas, ells tornen' al ‘no hi vagis, que ja te'ls portem nosaltres
Gabriel Rufián
diputat d'erc
[A Rajoy] El futur de Catalunya no el decidirà vostè, el decidiran els catalans
Francesc Homs
diputat del pdecat
Qualsevol militant socialista té infinita més dignitat que Rufián. Només sap insultar i destruir
Patxi López
diputat del psoe
El socialisme espanyol ha validat avui la política de confrontació del PP i C's
Carles Puigdemont
president de la generalitat
En Gabriel Rufián sempre parla clar
Oriol Junqueras
president d'erc
Ens comprometem a construir el gran bloc de canvi que freni la gran coalició i el govern Rajoy
Xavier Domènech
diputat d'en comú podem

Puigdemont: “El PSOE ha validat la confrontació”

Acabat el ple, el debat va seguir a Twitter. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lamentar en una piulada que “el socialisme espanyol s'ha convertit avui en la crossa necessària de la coalició PP-C's”, amb la qual cosa “ha validat la seva política de confrontació”. Entretant, després que la secretària general, Marta Rovira, hagués constatat al matí que ara Catalunya queda com “l'oposició més forta” al nou govern estatal, el president d'ERC, Oriol Junqueras, felicitava la intervenció del seu diputat. “En Gabriel Rufián sempre parla clar”, piulava. No pensaven el mateix els diputats socialistes, com Patxi López, que va acusar Rufián que “només sap insultar i destruir”, o Odón Elorza, que el va trobar “provocador i insultant”. Des del PSC, Meritxell Batet va dir que havia sentit “vergonya” que Rufián “representi un partit històric com és ERC”. Batet treia ferro a la votació diferenciada amb el PSOE, i apostava per mantenir els ponts, com ho havia fet a RAC1 l'expresident Montilla. Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech es comprometia a Twitter “a esdevenir alternativa de futur”. El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, havia dit al matí que “seria una equivocació pensar que res canvia a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona