Política

Brussel·les insta Trump a concretar el seu programa

Li exigeix claredat en els àmbits de comerç global, clima i l'OTAN

Reconeix que Europa s'ha d'espavilar en defensa

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va demanar ahir a Donald Trump que defineixi amb claredat les seves posicions sobre temes com ara el comerç global, les polítiques de lluita contra el canvi climàtic i el futur de les relacions de Washington amb els aliats de l'OTAN.

Durant la campanya electoral, Trump, un milionari sense experiència en gestió pública, va criticar el lliure comerç, l'Aliança Atlàntica i les polítiques destinades a aturar l'escalfament del planeta, uns missatges que van provocar inquietud entre els aliats i socis comercials. “Ens agradaria saber què farà amb la política comercial”, va dir Juncker en un acte amb empresaris a Berlín. “Ens agradaria saber quines intencions té amb relació a l'OTAN. Hem de saber quines polítiques climàtiques pensa adoptar. Tot això s'ha d'aclarir en els pròxims mesos”, va declarar.

Amb tot, el cap de l'executiu comunitari va admetre que la negociació en curs del polèmic tractat de lliure comerç entre la UE i els Estats Units, el TTIP, no es completarà a finals d'any tal com estava previst. Sobre l'acord, hi va afegir: “No el veig en els pròxims dos anys.”

Per la seva banda, el comissari per a l'Agenda Digital, Günther Öttinger, va advertir ahir que, després de la victòria de Trump als EUA, els europeus s'hauran d'espavilar en el terreny de la defensa. “Europa s'haurà de fer gran. Els temps en què ens podíem sentir com a germans petits dels EUA i créixer sota la seva ombra i la seguretat que ens donaven són coses del passat”, va declarar a l'emissora Deutschland Funk.

En l'àmbit econòmic, Öttinger considera que els EUA són “més que un actor global” i que no es podran aïllar del mercat mundial.

LA XIFRA

75
per cent
de la factura de l'OTAN paguen els Estats Units. Trump vol rebaixar l'aportació nord-americana.

May, convidada a la Casa Blanca

Trump va convidar ahir la premier britànica, Theresa May, a visitar-lo a Washington “com més aviat millor”, durant la primera conversa telefònica entre tots dos després de la victòria del magnat. Durant el diàleg, May va subratllar el seu desig de “reforçar el comerç i les inversions bilaterals amb els EUA” en un moment en què el Regne Unit es disposa a executar el Brexit i haurà de negociar nous acords comercials per substituir els subscrits sota el paraigua de la UE. Des del camp euroescèptic, el líder de l'UKIP, Nigel Farage, també va celebrar la victòria de Trump i va carregar contra el “repugnant” Obama. “No pot suportar el nostre país, va dir que aniríem a la cua [a l'hora de signar un tractat comercial amb els EUA en cas que guanyés el Brexit]... El fet és que Trump ha dit que estarem al davant de la cua”, va declarar. “Un cop hàgim abandonat aquesta cosa terrible de la UE, podrem fer el nostre primer tractat comercial amb els EUA. No és sensacional?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona