Política

MONTSERRAT VENTURÓS

alcaldessa de berga

“M'inhabilitaran, però per a mi no és un problema”

“Desobeeixo perquè hi crec i seguiré fent-ho tants cops com calgui. Ja poden venir tants requeriments com vulguin”

“No podem fer el còmplice i acatar les ordres que vénen de l'Estat espanyol”

Montse Venturós Villalba
És alcaldessa de Berga des del juny del 2015. Va encapçalar la llista de la CUP i va convertir Berga en la primera capital de comarca amb govern cupaire. La setmana passada va ser detinguda per haver fet cas omís de dues citacions judicials per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'ajuntament en període electoral
Molts cops el procés sembla una cosa totalment allunyada dels municipis i és tot el contrari

Divendres passat es va convertir en el centre de totes les mirades de Catalunya. A les vuit menys cinc minuts del matí va veure com els Mossos d'Esquadra trucaven a la porta del seu domicili i la detenien per portar-la a declarar per no haver despenjat l'estelada del balcó de l'ajuntament en període electoral. Montse Venturós (CUP) és l'alcaldessa de Berga i, des de fa una setmana justa, és la primera detinguda política per desobediència.

Sabia que hi havia la possibilitat de ser detinguda. Però s'imaginava que seria a casa seva i a aquelles hores del matí?
No. Era possible, però també enteníem que l'excepcionalitat política del moment podia portar a molts matisos a l'hora de fer una detenció que és bàsicament política.
Va quedar en llibertat divendres mateix però, veient l'actitud de l'Estat espanyol, una nova citació no és, ni de bon tros, descartable. Si es produeix, desobeirà novament?
I tant. No em plantejo obeir cap requeriment d'aquest tipus. Ja en poden venir tants com vulguin. Jo no he vingut aquí a fer patir a ningú. Desobeeixo perquè hi crec i seguiré fent-ho tants cops com calgui.
I si l'inhabiliten?
Per a mi no és un problema que m'inhabilitin perquè formo part d'un projecte que és col·lectiu. Em va tocar estar al capdavant d'un projecte com també m'hauria pogut tocar ser-ne la número tres. Quan surti d'aquí, me'n tornaré a la meva botiga. I quan això passi, hi haurà gent a cabassos més que capacitada per ocupar el càrrec que ocupo ara mateix.
Molts acusen el conseller d'Interior de no haver suavitzat la seva detenció. Ha tingut l'oportunitat de parlar-hi?
No. Jo crec que l'hora de parlar ja ha passat. Si més no, en el meu cas concret. Aquí hi havia una feina a fer però era prèvia. Ara volem saber com actuarà el Departament d'Interior davant aquestes ordres de detenció perquè segur que aniran a més. El meu cas ha de servir de punt d'inflexió per canviar les manera d'actuar d'Interior.
I a aquells que posen l'ull en els Mossos d'Esquadra, què els diria?
És una errada molt greu posar el dit sobre els Mossos d'Esquadra. Crec que aquí hi ha una voluntat manifesta de contraposar CUP i Mossos, quan en realitat nosaltres no estem dient això. No volem focalitzar res en cap treballador perquè entenem que això va de responsabilitats polítiques i, en aquest cas, són del Departament d'Interior. No podem fer el còmplice i acatar aquestes ordres que vénen de l'Estat espanyol. Ens agradaria tenir aquest compromís del govern de Catalunya.
Confia que aquest compromís hi serà?
Espero i desitjo que la gent vegi que no podem continuar així. És quasi de broma: estem parlant de fer un referèndum el setembre del 2017. Mires el rellotge i t'adones que queda ben poc. Hi haurà un moment en què sí que s'haurà de desobeir com a país i que els nostres càrrecs perillaran. Segurament a alguns ens inhabilitaran i hem de veure quina és l'estructura que volem que es formi quan això passi.
Considera que la política catalans no està a l'altura del que s'està fent en l'àmbit municipal?
Penso que a la Generalitat s'han de fer passos ferms que ja s'estan fent als municipis. Moltes vegades el procés sembla una cosa totalment allunyada dels municipis i és tot el contrari. Des d'aquí també es basteixen bases per poder construir un nou país. Hi ha 400 càrrecs municipals investigats que han deixat clar que la via per la independència també passa per aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona