Política

El Congrés torna a aprovar la paralització de la llei Wert

L'oposició s'alia contra la norma i el PP es queda sol defensant-la

Fa el primer pas per negociar un nou model educatiu

Méndez de Vigo insisteix en un pacte d'estat

El PP es va tornar a quedar sol ahir defensant la idoneïtat de la Lomqe, més coneguda com a llei Wert, mentre la resta de grups del Congrés avalaven una proposició de llei del PSOE per paralitzar el calendari de tots aquells aspectes de la norma que encara no s'hagin desenvolupat. Es tracta del segon intent d'aturar-la, després que una iniciativa anterior de l'oposició decaigués a causa del 26-J. Si bé algunes formacions i també la Generalitat van lamentar que es tracti només de la seva suspensió, i no de la derogació d'una de les normes que han generat més rebuig en els àmbits polític i social del govern de Mariano Rajoy, la cambra baixa va fer el primer pas per revertir alguns dels aspectes més nocius, entre els quals hi ha les avaluacions finals d'ESO i batxillerat.

A partir d'ara, en tot cas, s'albira una llarga tramitació parlamentària que el PP farà per manera d'entorpir. I serà en aquell moment quan els grups negociïn una nova norma estatal que substitueixi una llei qualificada de “recentralitzadora” que, segons recordaven ahir els portaveus, tenia com un dels seus objectius “espanyolitzar” els nens catalans. “Han tingut topades amb tothom per una Lomqe regressiva, elitista i segregativa”, denunciava el socialista Manuel Cruz.

Malgrat les diferents sensibilitats i interessos expressats a la cambra, en el fons hi havia un objectiu comú: acabar o esmorteir tot el que sigui possible una llei impulsada des de “l'obsessió”, els acusava el portaveu d'ERC Olòriz Serra, que exigia que la futura norma tingui com a prioritat el consens amb la comunitat educativa i que es tinguin en compte “les nacions que existeixen i exigeixen respecte”. Per la seva banda, la representant del PDECat, Miriam Noguera, també es va mostrar rotunda quan va afirmar: “Estem determinats a derogar-la perquè va en contra de Catalunya, la llengua i el progrés.”

Després de l'aval dels grups catalans, del PNB i de Podem a la iniciativa socialista, la feblesa del PP es va fer força evident. El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va recordar als grups que el que s'ha aprovat no tindrà efectes immediats, alhora que insistia en la seva oferta per a un pacte d'estat. De moment, el ministre es reunirà el dia 28 amb els consellers d'Ensenyament dels territoris, amb els quals abordarà el compromís de Rajoy de suspendre els efectes acadèmics de les revàlides.

LES FRASES

La proposició de llei del PSOE no tindrà efectes jurídics immediats
Íñigo Méndez de Vigo
ministre d'educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona