Política

política

judici al 9-n

El Congrés dóna avui llum verd al suplicatori per investigar Homs pel 9-N

Els grups catalans i bascos s'hi oposaran perquè ho consideren un procés polític

El Suprem l'investigarà per desobediència un cop hagi perdut l'aforament

El Congrés dels Diputats donarà avui llum verd, segons totes les previsions, al suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per poder investigar l'exconseller de la Presidència Francesc Homs pels delictes de prevaricació i desobediència per l'organització del 9-N. La comissió de l'Estatut del Diputat ja hi va donar el vistiplau, amb el suport del PP, el PSOE i Ciutadans, el dia 8, i només queda el pas formal que avui farà el ple de la cambra a porta tancada. El front comú dels grups catalans –Units Podem, ERC i el PDECat– i bascos –el PNB i Bildu– no impedirà que el debat i la votació es mantinguin en privat. Aquests grups pretenien que el debat sobre el suplicatori fos públic, ja que ho consideren un “procés polític” contra l'actual portaveu al Congrés del Partit Demòcrata Europeu Català i creuen que el debat fora de la llum pública només afavoreix polítics investigats per delictes de corrupció.

Tres d'aquests partits amb grup propi a la cambra van compartir firma en la comissió de l'Estatut del Diputat en un vot particular en què denunciaven que es vulnera el dret de defensa d'Homs i criticaven l'aliança de l'executiu de Rajoy, la fiscalia i la judicatura per perseguir càrrecs polítics catalans “amb la finalitat espúria d'aconseguir la seva inhabilitació o, si més no, el seu descrèdit davant l'opinió pública”.

La petició del Suprem prosperarà amb el suport del PP, el PSOE i Ciutadans, amb l'objectiu que l'aforament parlamentari d'Homs no impedeixi que sigui investigat per aquest cas. L'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega ja estan processats pels mateixos delictes de desobediència al TC i prevaricació per haver impulsat la consulta sobre el futur estatus polític de Catalunya. Mas, Rigau i Ortega esperen la data del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En el cas de Rigau, com a diputada al Parlament, continua tenint aforament parlamentari.

LA FRASE

Sempre ho hem fet; en més de vuitanta ocasions hem estat a favor de concedir el suplicatori
Salvador Illa
secretari d'organització del psc

Puigdemont i Junqueras, a Madrid

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i l'expresident Mas participaran avui a Madrid en un acte de suport a Homs que han organitzat els partits sobiranistes i el govern català a l'hotel Villa Real de la capital espanyola, al davant del Congrés. A les tres de la tarda, el president català s'hi concentrarà amb diputats del PDECat i ERC, però també d'En Comú Podem i els grups bascos. D'altra banda, Salvador Illa, el nou secretari d'organització del PSC, va refermar ahir que la judicialització del procés català no és la solució al repte polític, però hi va afegir que “els responsables polítics han de respondre dels seus actes”. Illa diu que el PSC sempre ha donat suport als suplicatoris al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona