Política

tribunals

inhabilitació

El TS manté el càstig al jutge Vidal

El Suprem confirma la suspensió de tres anys en la carrera judicial per haver redactat la Constitució catalana i haver participat en actes per la independència

El magistrat es mostra “decebut” amb el tribunal per la “sanció política”

“Sento una gran decepció.” Amb aquestes paraules s'expressava ahir el magistrat Santiago Vidal després de conèixer que el Tribunal Suprem (TS) li manté la sanció de tres anys de suspensió en la carrera judicial que el febrer del 2015 li va imposar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per haver redactat una Constitució catalana i per haver participat en actes en favor de la independència de Catalunya.

Amb la meitat de la sanció ja complerta, Santiago Vidal, actual senador per ERC, va declarar a El Punt Avui que se sentia decebut amb el Tribunal Suprem, perquè “ estava convençut que no acceptaria la sanció política del CGPJ i que donaria arguments jurídics”. Certament, el ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem estava dividit, i fins i tot havia transcendit que el magistrat ponent del recurs de Vidal, Segundo Menéndez, estava a favor d'anul·lar la sanció. Al final, 21 magistrats van votar a favor de mantenir la sanció al jutge Vidal i onze magistrats en contra.

Sabut el resultat de la votació del Suprem, el jutge Vidal va rebre el suport de la classe política i de la societat civil catalana a través de Twitter. La primera, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

“La separació de poders a l'Estat espanyol que tant anuncia el PP i Rajoy és falsa”, va assegurar el jutge Vidal. Ara presentarà recurs d'empara al Tribunal Constitucional per vulneració de drets. “En el Suprem, hi confiava; en el Constitucional, no, perquè és un tribunal sense legitimitat, amb jutges que no són de carrera o que són nomenats a dit, però ho he de fer si vull anar a Estrasburg.” El magistrat es refereix al Tribunal Europeu de Drets Humans, i és que, per poder dur un cas davant d'aquest tribunal, primer cal haver esgotat tot els recursos als tribunals de cada país.

El magistrat Santiago Vidal va assegurar que vol anar al tribunal europeu “per dignitat”, tot i que és conscient que la resposta d'aquest màxim òrgan en drets humans pot arribar quan ja hagi complert la sanció. Li queda un any i mig més. “Confio que, passat aquest temps, els ciutadans hagin escollit viure en un estat realment democràtic, i em trobi en una república catalana”, va sentenciar Vidal.

La sanció imposada a Vidal implica que perd la seva plaça a l'Audiència de Barcelona i, complert el càstig, ha de tornar a concursar per obtenir-ne una. La categoria de magistrat no la perd pas.

En el recurs, el jutge Vidal exposava que el CGPJ no el podia sancionar perquè la seva actuació era fora de l'àmbit jurídic i defensava la seva llibertat d'expressió. Gran part de l'òrgan de govern dels jutges i el seu president, Carlos Lesmes, estaven empipats perquè Vidal es presentava en aquests actes amb la seva categoria de magistrat. El règim disciplinari dels jutges fixa com a falta molt greu “l'incompliment conscient del deure de fidelitat a la Constitució”, però alhora exigeix que aquest incompliment s'hagi apreciat en “sentència ferma”. Per això, el CGPJ va canviar la infracció de Vidal, i va passar a ser “ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials”. El CGPJ el va sancionar dividit: dotze a favor i nou en contra.

LES FRASES

Sento una gran decepció. Estava convençut que el TS no acceptaria una sanció política i que imperarien els arguments jurídics

LES XIFRES

Aniré al Tribunal Europeu de Drets Humans. Quan acabi la sanció, espero ser a la república catalana
Santiago Vidal
magistrat i senador d'erc
21
vots a favor
i 11 en contra de mantenir la sanció a Vidal van emetre els membres del ple de la sala contenciosa, ahir.
3
anys de suspensió
per exercir de magistrat va dictar el CGPJ a Santiago Vidal el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona