Política

tribunals

judici al 9-n

Acte de força a Madrid en suport a Francesc Homs

Hi han assistit Puigdemont, Junqueras i Mas, però també representants de Podem, el PNB, Bildu i les confluències

Coincideixen a assenyalar que el judici a l'ex conseller és una “vergonya” i un atac a la democràcia

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que aquest vespre -quan està previst que s'aprovi el suplicatori a Francesc Homs- el Congrés dels Diputats escriurà una de les pàgines “més vergonyoses” de la història al permetre que un càrrec electe sigui jutjat penalment per haver posat les urnes “complint” amb els compromisos adquirits amb la ciutadania.

“Avui el meu vot com a ciutadà serà invalidat”, ha dit Puigdemont, que també ha lamentat que aquesta decisió “omplirà de més pedres la maleta del diàleg” entre Catalunya i l'Estat. “Avui també es veurà quins diferents conceptes de democràcia i diàleg defensem uns i altres”, ha afegit.

En una línia semblant, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que els polítics catalans estan “compromesos amb la democràcia i la celebració del referèndum” malgrat la judicialització que imposa l'Estat. Junqueras ha aprofitat també la seva intervenció per comparar diversos casos recents: “És difícil entendre que s'inhabiliti el jutge Vidal però en canvi es posi una catifa vermella a Daniel de Alfonso (ex cap de l'oficina Antifrau) o es col·loqui Fernández Díaz com a president d'una comissió”.

Una vergonya pera Espanya

En l'acte de suport a Homs també hi ha participat l'ex president de la Generalitat, Artur Mas, que ha destacat la diversitat ideològica dels representats polítics que votaran en contra del suplicatori. “Som de partits diferents, però ens uneix la passió democràtica”.

“La decisió de jutjar Homs és d'injustícia. Quines raons hi ha? Que va voler escoltar la gent? Que va obeir els mandats reiteratius d'un Parlament d'àmplia majoria a favor del dret a decidir? Que va ajudar a posar les urnes perquè la gent pogués votar i hi hagués llibertat d'expressió”, ha preguntat en veu alta l'ex cap de l'executiu català, que ha fet la intervenció més llarga.

“No ens enganyem i que no ens enganyin: el suplicatori i el judici són una vergonya per a Espanya i una vergonya per a molts demòcrates espanyols”, ha respost el propi Mas, que ha afegit: “A Homs se'l jutja per defensar una idea pacífica, una idea d'amplis suports socials a Catalunya. És això un delicte? Tenir idees pacífiques a l'Espanya del segle XXI és un delicte?”, ha afegit.

Tot i que es dóna per impossible, l'ex mandatari ha demanat “decència i dignitat” al PSOE i el PSC perquè aquesta tarda no votin a favor del suplicatori.”Faig una crida al PSOE. És digne fer president a Rajoy i al mateix temps portar a judici a Homs per posar les urnes?”, ha reblat.

Suport

Durant l'acte també hi han intervingut representants de Bildu, Compromís, PNB, En Marea, En Comú Podem i Podem. Tots ells han coincidit a reclamar una resposta democràtica a la situació de Catalunya i uns tribunals “imparcials” respecte l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP vol ampliar el parc de pisos públics per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona