Política

Rajoy assegura que “ningú va als jutjats per les seves idees” perquè la llibertat d'expressió està garantida

Santi Vidal, al president del govern espanyol: “A la Inquisició es cremaven llibres i ara treuen la feina”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que “ningú va als jutjats per seves idees” perquè la llibertat d'expressió està garantida, en resposta a una pregunta del senador d'ERC Santi Vidal en la sessió de control del govern espanyol a la cambra alta i l'endemà que el Tribunal Suprem li confirmés els tres anys de suspensió de sou i feina.

Rajoy ha reiterat la necessitat de “complir la llei” i ha retret a Santi Vidal que hagi plantejat al Senat un “problema personal”. Per la seva banda, el senador republicà ha demanat al president del govern espanyol que “deixi d'utilitzar els tribunals de justícia per fer callar la veu” dels qui reclamen el dret a decidir. “A la Inquisició es cremaven llibres i ara treuen la feina”, li ha etzibat.

“Catalunya serà el que els seus ciutadans vulguin, no el que vostès ens volen imposar. La llibertat no es jutja”, ha finalitzat el senador republicà, al mateix temps que els companys del seu grup han exhibit unes pancartes amb el lema “La llibertat no es jutja” abans que el president de la cambra, Pío Escudero, demanés que les guardessin.

Al seu torn de rèplica, el president del govern espanyol li ha respost que “sense llei no hi ha democràcia”. “No puc acceptar és que se'm digui referèndum sí, pactat i legal, i sinó és pactat i il·legal també”, ha assenyalat Rajoy, que ha reiterat que seria una “imposició” i contrari a la “llei” i a “qualsevol separació de poders”. El president del govern espanyol ha afirmat que la justícia només actua “en els actes contraris a la llei”. “La llei ens obliga a tots i la justícia garanteix que es compleixi la llei”, ha insistit en resposta a la pregunta al senador republicà.

Sobre el seu cas personal, Vidal ha demanat a Rajoy que justifiqui si elaborar un “simple esborrany d'un hipotètic model constitucional d'una hipotètica república” ha de comportar aquesta pena i si realment opina que a Espanya “no se sanciona per escriure i pensar”.

Rajoy li ha retret que critiqui la manca d'independència de la justícia perquè l'han condemnat a ell i l'ha acusat de dir “falsedats” quan ha assegurat que a l'Estat no hi ha separació de poders. D'altra banda, ha reptat a Vidal a què expliqui si mai l'executiu l'ha pressionat en la seva tasca de jutge perquè dicti sentències “en un sentit o un altre”. “Està disposat a fer-ho?”, li ha preguntat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia