Política

tribunal constitucional

sentència

El Constitucional també anul•la la Llei valenciana de custòdia compartidas

Considera que excedeix competències

La decisió del TC no té efectes retroactius en relació amb les decisions jurídiques ja adoptades

El Tribunal Constitucional ha anul•lat aquest dilluns la Llei 5/2011, d'1 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de Relacions Familiars dels fills i filles els progenitors dels quals no conviuen, coneguda com Llei de custòdia compartida, segons que han confirmat fonts del govern espanyol.

El TC ha estimat un recurs interposat pel govern espanyol per invasió de competències per a la conservació, modificació i desenvolupament del Dret civil valencià. Aquest mateix argument va ser esgrimit pel TC per anul•lar altres dues lleis valencianes fonamentades en el Dret civil i també recorregudes pel govern espanyol, la Llei 10/ 2007, de 20 de març, de règim econòmic matrimonial valencià i la Llei 5/2012, de 15 d'octubre, d'unions de fet formalitzades al País Valencià.

La decisió del TC no té efectes retroactius en relació amb les decisions jurídiques ja adoptades d'establir la custòdia compartida en els casos que no hi hagi acord entre els pares, tal i com estableix la Llei valenciana.

A través d'un comunicat, el conseller valencià de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha manifestat “l'oposició” del govern valencià davant la nova sentència del Tribunal Constitucional que “suposa un nou revés al dret civil valencià “.

Alcaraz ha afirmat que “acatem la sentència però no la compartim”, una sentència del TC que afecta elements del dret civil valencià i “amb la qual no estem d'acord, igual que hem dissentit en altres ocasions, ja que el fons de la qüestió no és la custòdia compartida en si, sinó si la Generalitat té o no competència per a fer-ho “.

Aquesta interpretació del TC ha estat qualificada pel conseller de Transparència de “molt restrictiva” i que deixa els valencians en una situació de “gravíssima inferioritat” en relació a altres comunitats autònomes que no tenen les mateixes arrels històriques en el seu dret.

Alcaraz ha reiterat que després de la reforma de l'Estatut d'Autonomia “la Generalitat té prou competència per fer normes d'aquest tipus, tot i la negativa reiterada del TC”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “estudiarem la fórmula més adequada per plantejar l'única via que ens queda, com és sol•licitar la reforma constitucional”.

Alcaraz ha ressaltat al seu torn que “no entenem l'actitud que manté el TC” i ha assenyalat que “reunirem als òrgans previstos en la legislació actual d'assessorament del Consell en matèria de Dret Civil i plantejarem una discussió sobre les vies de reforma constitucional perquè pugui acceptar-se que els valencians i valencianes tenen el dret a legislar en matèria de dret civil “.

“Un dret civil -ha explicat el conseller- que al cap i a la fi es centra en qüestions molt quotidianes com la custòdia compartida o el règim econòmic matrimonial i que, per tant, afecten molts ciutadans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona