Política

ORIOL JUNQUERAS

VICEPRESIDENT DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

“El que ens cal és tenir el control de l'aixeta”

“Els governs espanyols, o no ofereixen res, o quan ho ofereixen no ho compleixen; això és el que ens diu l'experiència”

“Seria molt estrany que celebréssim el dia de la Constitució quan és un instrument que s'utilitza de manera abusiva per impedir que els catalans exercim els nostres drets democràtics”

En les sessions de treball amb la CUP hi he intervingut personalment, sí, però no assegut a la taula
Els pressupostos garanteixen el referèndum, i se suposa que els han d'aprovar aquells que volen que es faci No són els que els ciutadans es mereixen, però són els millors pressupostos possibles
No em pertoca a mi valorar el que farà la CUP ni cap altre grup. Les preguntes sobre els altres les ha de fer als altres
L'Estat voldrà impedir la nostra voluntat. Per això la qüestió no és «o ara o mai» sinó «ara i sempre»
Que faci el que cregui que ha de fer, el govern de Madrid. I nosaltres també per complir el mandat del 27-S
Nosaltres no opinem ni del que diu Ortega ni del que diu Millo ni del que diu Domènech. Tenim molta feina
L'Estat haurà de decidir què fa. Però el que li convé és entomar-ho tot de la millor manera possible

No és cap novetat que el vicepresident del govern i responsable del Departament d'Economia, Oriol Junqueras, en les entrevistes contesti el que vol contestar i que no contesti, o que contesti d'una manera diferent, el que no vol contestar. I l'entrevista d'avui no és cap excepció. Junqueras sosté que els pressupostos que va presentar ahir garanteixen la celebració del referèndum que Catalunya ha de fer “sí o sí” el setembre vinent, però no posa la mà al foc sobre si rebran el suport de la CUP. No es creu el diàleg ofert pel govern de l'Estat espanyol (“Els governs espanyols, o no ofereixen res o ho incompleixen”) i sosté que la qüestió no és “o ara o mai” sinó “ara i sempre”.

Ja té dia i hora per veure's amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría?
No, de moment no. He enviat la carta i estem esperant que ens responguin.
Per què l'hi ha enviat vostè? No hauria de ser el govern de Madrid qui fes el primer pas, ara que són ells els qui s'han apuntat al diàleg?
Li he enviat la carta perquè el president Puigdemont ens va demanar que fóssim nosaltres qui féssim el primer pas i la convidéssim a Barcelona. Per això ho he fet.
Sembla que el govern de Madrid està davant una ‘operació diàleg'. Arriben missatges de diàleg per terra, mar i aire.
Els governs espanyols, o no ofereixen res o, quan ho ofereixen, no ho compleixen. Això és el que ens ensenya l'experiència. Amb això vull dir que les expectatives que ens generen les declaracions que estan fent són realment molt baixes. Una altra cosa és que nosaltres sempre estem disposats a explicar-nos, amb qui sigui.
El nomenament d'Enric Millo com a delegat del govern estatal forma part d'aquesta estratègia dialogant del govern de Madrid? Ho percep així, vostè?
Ja li he dit que els governs espanyols, o no ofereixen res o, quan ho ofereixen, no ho compleixen. Amb això ja li he respost. Si llavors qui sigui contradiu aquesta nostra percepció, ja tindrem ocasió de parlar-ne.
Ho deia també perquè en un moment donat Joan Puigcercós va donar a entendre que Millo havia festejat amb Esquerra.
Quan això va passar, si és que va passar, perquè ell ho nega, jo no hi era. El que sí que està contrastat és que Millo era d'Unió.
Quan s'assegui a parlar amb Soraya Sáenz de Santamaría en una taula, tractarà dels 46 punts que Puigdemont va reclamar a Rajoy amb tota normalitat? O tractarà del tema de fons?
El govern de Catalunya ens ha encarregat que ens reunim amb la vicepresidenta i hi anirem. I quan hi siguem, ja veurem. Vista l'experiència de la darrera reunió, la perspectiva és la que és. No sé veure-hi cap diferència.
Vostè té línies vermelles abans de reunir-s'hi?
El nostre compromís és amb la democràcia. I el nostre compromís és que els ciutadans s'expressin a través de les urnes. És la democràcia qui ha de determinar els marcs legals en què s'han de produir les converses. I no pas els marcs legals els qui han de coartar la democràcia.
Està satisfet dels pressupostos que va presentar ahir?
No són els pressupostos que els ciutadans de Catalunya es mereixen, perquè els ciutadans fan un esforç fiscal molt gran que després no es reflecteix en els pressupostos. I tothom sap per què. Però, en aquest marc, és evident que són els millors pressupostos possibles perquè reverteixen en gran mesura les retallades dels anys de la crisi, perquè garanteixen uns serveis socials més adequats al moment actual, perquè donen impuls a l'activitat econòmica... En tot cas, ho són per poder superar el marc actual, que per això som independentistes i republicans de tota la vida.
Fa mig any vostè també va presentar, com ahir, el que en va dir “els pressupostos més ambiciosos socialment de la història” i se'ls va haver d'empassar. La CUP els va deixar amb un pam de nas. Aquesta vegada té la garantia que la CUP els aprovarà?
No em pertoca a mi valorar el que els altres faran. Nosaltres valorem el que nosaltres fem. Les preguntes sobre els altres les ha de fer als altres.
Però després de setmanes o mesos negociant, no em dirà que no han pactat res?
És evident que nosaltres hem fet el possible per fer els millors pressupostos, i que estem convençuts que és millor aprovar-los que no pas no aprovar-los, perquè posem a disposició 1.150 milions més en polítiques socials que els que hi havia amb la pròrroga del 2015. Que cadascú jutgi i faci el que vulgui fer. I els ciutadans ja ens jutjaran a tots plegats.
Llavors, de què han servit les negociacions, si la CUP no els aprova?
No em pertoca valorar a mi el que els altres facin.
No? Després de tot un període llarg de negociacions, vostè no té cap indici del que farà la CUP? No fa cap vaticini?
La responsabilitat que nosaltres tenim és gestionar la realitat, no pas especular sobre els escenaris que vindran. No em toca a mi vaticinar el que passarà.
Insisteixo. Com a responsable dels pressupostos del govern, vostè els ha presentat sense cap garantia ni intuïció que la CUP els aprovarà?
Nosaltres hem presentat uns pressupostos amb la confiança que eren els millors possibles. I ara cada formació política prendrà la decisió que cregui més correcta.
Vostè s'hi ha reunit prèviament, però?
Ens hem reunit les vegades que ha fet falta.
Amb CSQP o amb el PSC, s'hi ha reunit també per parlar de pressupostos?
Hi ha hagut reunions i intercanvis d'opinions, amb Rabell i amb Iceta, però és evident que amb ells no hi ha hagut les sessions de treball que hi ha hagut amb la CUP.
I en aquestes sessions de JxSí i la CUP, vostè hi ha intervingut personalment? S'hi ha reunit?
Hi he intervingut personament, sí, però no assegut a la taula.
Què ha pesat més en la negociació: l'advertiment de Puigdemont que si no hi ha pressupostos s'aturarà el full de ruta, o la negociació mateixa del pressupost?
En el nostre cas, el que és més influent és la voluntat de garantir que Catalunya sigui un país independent, una nova república al més justa possible. Aquests dos elements són indestriables.
Per tant?
Aquests pressupostos garanteixen la celebració del referèndum. I se suposa que qui els ha d'aprovar són aquells que volen que es faci el referèndum.
Està pendent de qui li aprova els pressupostos; mentrestant, a Barcelona, ERC ja ha dit que no aprovarà els de l'alcaldessa Colau. És perquè els fa por adobar terreny als comuns perquè es mengen el seu espai?
L'alcaldessa Colau ja ha deixat clar que els vol aprovar fent una moció de confiança. I no és perquè ens preocupi res del que vostè diu. A nosaltres no ens preocupa que ningú mengi terreny de ningú. El que volem és que tothom ho faci al millor possible. I que els ciutadans votin els qui creuen que ho fan millor. No volem pas que el nostre mèrit es basi en cap demèrit dels altres. Ànims a tothom, per part nostra.
Ànims també, doncs, a Xavier Domènech i aquesta alternativa d'esquerres al govern de la Generalitat?
Ànims a tothom. I que els ciutadans de Catalunya triïn el que els sembli millor. I nosaltres estem convençuts que la nostra proposta és la millor.
El president Puigdemont ha anunciat que no anirà a la conferència de presidents.
L'Estat espanyol, o no proposa res o ho incompleix. L'experiència és aquesta.
Vol dir, doncs, que està d'acord a no anar-hi perquè amb Espanya no hi ha res a fer?
L'experiència ens diu que l'Estat espanyol no compleix res.
I amb el govern d'Aragó i les obres d'art de Sixena? Què ha de fer el conseller Vila?
Complir la llei catalana.
No entregar les obres?
El que digui la llei catalana.
Sembla una partida d'escacs, com la que juga Catalunya i Espanya. És una partida d'escacs, el que juga Catalunya i Espanya?
No és cap partida. El que fem és complir el mandat democràtic del 27-S. I com que ara tenim el mandat del govern de reunir-nos amb Soraya Sáenz de Santamaría per seguir els 46 punts, ho farem.
Veu ‘terceres vies' possibles?
No. L'experiència ens ensenya que no.
Vostès, el govern de JxSí, potser no juga una partida d'escacs amb Espanya. Però vostè, com a ERC, en juga una amb el PDECat per l'endemà del referèndum.
Nosaltres som independentistes i republicans des del primer dia, i la prioritat és fer un país independent i republicà. Aquest és l'objectiu que tenim. I a la resta els desitgem, com li deia abans, la major sort possible. A nosaltres només ens interessa una cursa, que és la del benestar de la gent d'aquest país. I això, n'estem convençuts, es fa fent un nou país, una nova república. No pas amb una autonomia espanyola. A la resta, li ho repeteixo, els desitgem que els vagi tot molt bé.
La situació actual i la judicialització de la vida política catalana (que afecta Mas, Ortega, Rigau, Homs, però també Santi Vidal i Carme Forcadell, entre altres), sumada a altres mesures que s'intueixen que aviat prendrà el TC..., tot plegat ens aboca que el 2017 sigui l'any de l'“ara o mai”?
Nosaltres som independentistes de tota la vida, i si la independència l'haguéssim pogut fer abans ja l'hauríem fet. Si haguéssim pogut fer-la fa vint anys, millor que fa deu. Perquè, les coses bones, com més aviat millor.
Serà el 2017? És un “o ara o mai”?
Com més aviat millor. Que el 2017 hi ha una oportunitat? Doncs a aprofitar-la!
Però hi serà?
Creiem que sí.
L'Estat no es quedarà quiet. Per això deia que crec que estem davant d'una acceleració.
L'Estat farà tot el possible per impedir que es concreti la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya. Això és ben sabut. Ho ha fet sempre i ho continuarà fent. Per això la qüestió no és “o ara o mai” sinó “ara i sempre”.
El president Puigdemont va dir que estava disposat a deixar-s'hi la pell i, si cal, anar a la presó. Vostè també?
A la direcció d'Esquerra n'hi ha uns quants, que han estat a la presó per haver defensat Catalunya i els seus ciutadans. Per tant...
El pressupost inclou una partida dedicada al referèndum.
És evident. Es veu.
I si es veu, és evident que el govern de Madrid també ho veurà. I, per tant, hi haurà recurs al TC i suspensió.
Que faci el que cregui que hagi de fer, el govern de Madrid. I nosaltres farem tot el que sigui necessari per complir el mandat democràtic del 27-S. Que l'Estat no ens ho posarà fàcil? És evident. Si han conspirat, s'han inventat proves... En tot cas, nosaltres anirem a la nostra.
Si la presidenta Forcadell va a judici i és inhabilitada, què ha de fer l'endemà? Anar a treballar com a presidenta igualment, amb tota normalitat?
Nosaltres hem de respondre defensant la institució que representa. I ens hem d'assegurar que el mandat del 27-S es compleixi.
Però ha d'anar a treballar o no?
Hem de fer tot el que sigui necessari perquè es compleixi l'exercici del mandat democràtic.
Insisteixo. I el que serà necessari és que Forcadell vagi a treballar l'endemà?
Haurem de fer tot el que sigui necessari.
Tinc la sensació que no em respon la pregunta. No em respon o no vol dir què ha de fer Forcadell?
Hem de fer no només això, sinó tot el que sigui necessari. Això i tot el que sigui necessari.
I el 6 de desembre, a treballar tothom amb normalitat?
Ni obliguem ni prohibim res a ningú. Nosaltres el que farem és actuar amb tota normalitat. Actuarem amb normalitat, cadascú fent la seva feina. Seria molt estrany que nosaltres celebréssim la Constitució, que és un instrument que s'utilitza de manera sistemàtica i abusiva per impedir que els ciutadans de Catalunya exerceixin els seus drets democràtics. D'altra banda, estic convençut que hi ha una part important de la societat espanyola que tampoc està d'acord amb aquesta utilització abusiva que s'està fent del TC en contra de l'exercici dels drets dels ciutadans. I això es veu en les votacions del mateix Tribunal Constitucional. Hi ha membres que expressen el seu malestar a través de vots particulars. Hi ha ciutadans espanyols que també comparteixen la nostra opinió; una altra cosa evident és on són en aquests moments les majories a l'Estat espanyol.
Vostè ha estat designat per Puigdemont com a responsable per dur el pes del referèndum del setembre.
El portarem entre tots. Nosaltres, com sempre, intentarem ajudar tant com puguem, i ser als més útils possible.
Però l'encàrrec és directe a vostè, no?
I farem tot el possible per ajudar.
Es farà “sí o sí”?
Òbviament, sí.
Estarà tot a punt, per poder-se fer? Tota la logística estarà a punt?
Sí.
Hi estan treballant? Pot garantir vostè, com a responsable directe i com a membre del govern, que es podrà fer?
Sí. Dependrà evidentment de l'esforç de tothom, perquè nosaltres el que fem és ajudar-hi, i tot plegat és una responsabilitat col·lectiva. Estic convençut que tots estarem tant a l'altura com sigui possible. I crec que això serà suficient.
Però garantirà que hi hagi urnes arreu, com el 9-N, i que tothom pugui votar? S'està treballant en la logística, en si caldrà voluntaris o no, funcionaris...
S'hi està treballant, i des de fa mesos. Hi haurà urnes, hi haurà tots els col·legis que calgui, i es farà... I la gran diferència amb el 9-N és que aquest cop el resultat serà vinculant, i que actuarem en conseqüència.
La seva antecessora en el càrrec, Joana Ortega, que va ser la responsable de la logística del 9-N, va dir fa pocs dies a TV3 que l'aleshores president, Artur Mas, en un moment determinat li va oferir a vostè ser el responsable del 9-N però que no ho va acceptar. Sobta.
Nosaltres sempre diem que tenim per costum no contestar les opinions dels altres. I no seré jo ara qui trenqui aquest costum. No opinem sobre les opinions dels altres. Tenim el màxim respecte per tothom
Però en aquest cas no és una opinió. Ortega sembla que explicava un fet, no una opinió, no?
No tenim per costum opinar sobre el que els altres opinen. Entenem que els ciutadans ja jutgen el que passa. Si Ortega vol ser, per exemple i com va dir, candidata a l'alcaldia de Barcelona, doncs nosaltres no opinem. Li desitgem tota la sort.
Però no em negarà que sorprèn, si és cert, que vostè no volgués ser el responsable del 9-N i que ara ho sigui del referèndum.
Ja li he dit que no opino del que diuen els altres. Nosaltres el que tenim és molta feina. Perquè hem de fer un referèndum, hem de garantir la tresoreria, hem de garantir que l'economia tiri endavant, que el país funcioni, que la relació amb Europa funcioni, que els instituts obrin, que la sanitat funcioni... Tenim molta feina. Tant és què opini Millo, Ortega o Domènech. Nosaltres no opinem. Tenim molta feina.
Quina reacció preveu que tindrà el govern espanyol quan es convoqui el referèndum? O no opina fins que sigui el cas?
Ho preveiem tot. La reacció serà segurament la que esperem. La que fins ara ha ensenyat que tindrà.
Si surt sí, ens n'anem?
Sí, és clar.
Alguna cosa es deu haver de negociar.
La creació d'un nou estat en un marc multilateral, tant públic com privat, implica que hi ha d'haver alguna conversa. En el marc públic perquè pertanyem a un marc europeu, amb institucions compartides... En el privat també, perquè a més a més hi ha un enorme deute públic. L'aparició d'un nou estat afectarà aquesta multilateralitat. Quan passi, aquests actors hi hauran de dir la seva. L'Estat haurà de prendre alguna decisió: entre elles, si vol entomar-ho positivament o no. Què li convé? Entomar-ho de la millor manera possible, perquè si no haurà d'assumir uns costos que probablement preferirà no assumir. Per exemple, en el repartiment dels actius i passius. Li interessarà parlar-ne per establir amb quins criteris es reparteix. Probablement, amb la insistència prèvia que té el govern del PP a dir que no voldrà negociar res, el que intenta és augmentar la percepció dels costos que tindrà aquest procés. Quan s'hagi produït el fet, els primers interessats a parlar-ne seran ells.
I si es limita a dir que no, que no s'asseuen a la taula i que tanquen l'aixeta?
Nosaltres hem d'estar preparats per a això. I tenir-ho tot a punt per fer que les aixetes que provenen dels ciutadans de Catalunya reverteixin en els ciutadans de Catalunya. No pateixi, que en això hi estem treballant. L'hi explicaré d'una altra manera. L'altre dia, a les jornades econòmiques de s'Agaró, Anna Balletbò li va retreure al president Puigdemont que no estiguem asseguts a la taula, i va fer servir el símil del porró: si no ets a la taula quan passen el porró, no tens assegurat poder beure. No és cert. Puigdemont ja li ho va respondre. A mi, després, en la meva intervenció, el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, em va replicar tornant a fer servir el mateix símil de Balletbò. I jo li vaig respondre com li faig ara a vostè: si el que vols és garantir-te beure, no cal que siguis a taula esperant el porró. El que cal és tenir el control de l'aixeta de la bóta que omple el porró. Això és el que hem de fer.
I es tindran a punt les estructures d'estat que garanteixen aquest control de les bótes?
Sí. S'està preparant tot això.
Això donant per fet, és clar, que el sí guanyarà en el referèndum.
Sí, n'estem convençuts.
I guanyarà el sí perquè els comuns i potser fins i tot altres formacions s'hi apuntaran finalment en veure que el referèndum pactat no és possible?
Nosaltres som molt respectuosos amb el que facin els altres. Estem convençuts que el sí guanyarà perquè és el que més li convé a Catalunya, al marge del que faci cadascú.
No para de fintar cadascuna de les preguntes que li faig.
Nosaltres respectem totes les opinions de tothom: de la resta de formacions, dels seus portaveus, dels presidents dels seus grups parlamentaris, de tots els polítics, dels expolítics, dels polítics futurs... El màxim respecte per tothom.
Li faria il·lusió ser el primer president de la futura república catalana?
El que realment ens fa il·lusió és ser útils als ciutadans de Catalunya.
Però a vostè li faria il·lusió?
Em faria il·lusió ser útil als ciutadans de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona