Política

Catalunya no proposarà ningú per renovar el TC

Junts pel Sí no presenta cap candidat i avança que tampoc n'avalarà d'altres

El PSC és l'únic grup que posa damunt la taula dos noms, Xavier Arbós i Félix Vicente Azón, i critica el bloqueig

Ahir a les sis de la tarda va acabar el termini perquè els grups parlamentaris presentessin els seus candidats a renovar la magistratura del TC, però només el PSC va proposar dos noms. La designació de Xavier Arbós i Félix Vicente Azón per part dels socialistes es portarà a votació el dia 14 de desembre a la Comissió d'Afers Institucionals, però la votació ja es dóna per fallida després que el grup majoritari de Junts pel Sí fes efectiva ahir la decisió de no presentar cap nom i anunciés, a més a més, que votarà en contra d'altres candidatures. La CUP també s'ha afegit a la protesta.

Aquesta decisió comportarà que per primer cop el Parlament no proposarà cap representant per cobrir els llocs que ara han quedat vacants al TC a causa de la fi de mandat de tres d'ells i la mort d'un altre. A Catalunya, com a comunitat autònoma, li correspon proposar-ne dos i traslladar-los al Senat, que és l'òrgan que fa la designació final.

Però Junts pel Sí i la CUP són partidaris que la cambra catalana no participi en la composició d'un tribunal que consideren totalment polititzat i mancat de legitimitat per actuar. El PSC, en canvi, és partidari del diàleg i de la participació de Catalunya en tots els afers d'estat, i ahir va registrar la seva candidatura al TC, tot i admetre que és gairebé impossible que prosperi. Per aquest motiu, el diputat Ferran Pedret ahir denunciava el “bloqueig” que exercia Junts pel Sí anunciant la seva negativa a donar suport a altres candidats. “Admeto que [JxSí] són coherents no presentant cap nom per a un òrgan que consideren deslegitimat, però no entenem el bloqueig”, assenyalava el diputat socialista.

D'altra banda, el grup de Ciutadans ha optat per no presentar cap candidat després de certificar que no prosperarà. “No volem desgastar candidats que ja sabem que no sortiran escollits”, explicava Carrizosa. El PP també va decidir ahir no oferir noms per substituir part de l'equip de magistrats del Constitucional i no preveu votar a favor de la candidatura dels socialistes quan a Madrid no han aconseguit a hores d'ara consensuar els noms de la renovació, segons assenyalaven ahir fonts del grup popular al Parlament. Finalment, el grup de Catalunya Sí que es Pot també ha declinat presentar propostes.

La primera vegada que el Parlament va proposar candidats va ser el 2008. Els escollits van ser Encarna Roca i Antoni Rovira. El 2014, el Parlament va tornar a proposar Rovira per cobrir una baixa, però la seva candidatura no va ser la designada finalment pel Senat.

Un catedràtic i un jutge del TSJC

Xavier Arbós és catedràtic de dret constitucional de la UB, llicenciat en dret al mateix centre i doctorat després d'haver obtingut un diploma d'estudis avançats a l'Institut d'Estudis Polítics (Sciences Po) de París. Félix Vicente Azón és magistrat especialista en l'ordre social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Del 2008 al 2014 va ser vocal del Consell General del Poder Judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona