Política

La Generalitat veu irregular la plaça de secretari de l'Ajuntament de Susqueda

Governació requereix al consistori que demani autorització per incorporar el funcionari

El síndic vol la nul·litat del nomenament, fet per decret el 2007

La Generalitat de Catalunya veu irregular la plaça de secretari interventor de l'Ajuntament de Susqueda. El Departament de Governació ha requerit al consistori que compleixi “la legalitat”, afirma la directora general d'Administració Local, Montserrat Mundi.

Susqueda és el municipi més petit de la Selva –92 habitants segons el padró del gener del 2015–. El 19 d'octubre del 2007 l'actual alcalde, Joan Mercader (ERC), va nomenar el secretari interventor municipal amb un decret. Aquest funcionari habilitat ha exercit el càrrec fins ara, tot i que l'Ajuntament estava eximit (alliberat) de cobrir la plaça.

En municipis eximits, les funcions de secretariat les assigna un ens supramunicipal –el Consell Comarcal o bé la Diputació– mitjançant el Servei d'Assistència Tècnica (SAT), detalla Mundi. El consistori podria demanar l'acumulació, és a dir, que un secretari d'un altre consistori els doni assistència legal (com a segona dedicació, a temps parcial).

La directora general ha traslladat a l'Ajuntament –explica– la “disposició a col·laborar”, però el govern dóna un termini al consistori perquè rectifiqui. “No és la manera com s'havia d'haver fet.” Mundi, antiga alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, diu que es va assabentar del cas per una carta de l'associació de veïns, presidida per Alberto Marcos, en què se la informava que hi havia secretari a l'Ajuntament tot i que era un càrrec que no era necessari.

La revisió

Després d'una queixa d'un veí, l'exregidor Oriol Ortín, el Síndic de Greuges de Catalunya també va demanar informació a l'Ajuntament. A més, a l'octubre el síndic, Rafael Ribó, va instar el consistori a revisar el nomenament de l'octubre del 2007 i a declarar d'ofici “la nul·litat del nomenament”. El síndic afirma: “Entenc que el nomenament del secretari actual, el senyor Isidre Llucià Sabarich, s'hauria efectuat al seu moment de forma irregular.”

El síndic assenyala que les entitats locals de menys de 500 habitants i amb un pressupost ordinari inferior a 250.000 euros estan eximides d'ocupar la plaça de secretaria i que l'exempció l'ha de fer Governació. Si se sol·licita tenir-ne –recorda–, hi ha d'haver l'informe de les entitats supramunicipals, que autoritzaran “l'agrupació” o bé assumiran les funcions que no pugui atendre circumstancialment el consistori.

“El lloc de secretaria d'intervenció del vostre ajuntament està eximit, alhora que se'ns informa que no hi ha hagut en cap moment autorització per a desenvolupar les funcions reservades mitjançant la via de l'acumulació”, escriu el síndic a Ortín.

LA FRASE

El govern ha fet saber a l'Ajuntament la disposició a col·laborar: ha de complir la legalitat
Montserrat Mundi
DIRECTORA GENERAL D'ADMINISTRACIÓ LOCAL DEL GOVERN

“El vam contractar legalment”

L'alcalde de Susqueda, Joan Mercader, explica que el consistori no ha rebut cap notificació de la Generalitat ni té cap termini per corregir actuacions sobre el secretari. Assenyala que fa nou anys van incorporar el funcionari per necessitat: “L'Ajuntament l'ha de menester, el secretari. Si ningú no ens el proporciona, n'hem de tenir perquè si no, no es poden fer plens, per exemple.” El batlle ha admès que el síndic els ha demanat documentació. El 2017 Mercader serà substituït per la tinenta d'alcalde Eva Viñolas, segons van decidir. “El secretari, el vam contractar legalment i amb totes les garanties.” Sosté que hi ha molts secretaris que “treballen en tres i quatre llocs perquè no n'hi ha [de secretaris acreditats]. La prova és que fins avui no hi ha hagut cap problema”, sosté. L'alcalde susquedenc veu en la situació la mà de l'exregidor Oriol Ortín. “Qualsevol cosa és bona per aprofitar-se'n.” Per denúncies d'Ortín, la fiscalia anticorrupció investiga setze persones vinculades a l'Ajuntament. Al poble hi ha ara tres edils, triats l'any passat per llistes obertes: Mercader, Viñolas i Àngel Colom. Ortín no va rebre prou vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona