Política

Pressupostos

La Mesa rebutja frenar el tràmit del pressupost

Ho demanaven C's, el PSC i el PP per la partida destinada al referèndum

La Mesa del Parlament va decidir ahir continuar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat amb els vots de JxSí i CSQP. Així, van quedar rebutjades les peticions de reconsideració que van presentar Ciutadans (C's), el PSC i el PP al·legant que la inclusió d'una partida per celebrar el referèndum sobre la independència en els pressupostos podia vulnerar la sentència del TC que obliga la presidència del Parlament a aturar qualsevol tràmit relacionat amb el procés de sobirania. Tanmateix, per set vots a favor i dos en contra, els pressupostos per al 2017 seguiran la seva tramitació normal i, per tant, el debat a la totalitat se celebrarà, com estava previst, en un ple programat per als dies 20 i 21 de desembre.

Malgrat les queixes de possible inconstitucionalitat exposades per C's, el PSC i el PP, la Mesa va argumentar en una resolució motivada de set punts la seva negativa a reconsiderar l'admissió a tràmit, encara que els partits que ho havien demanat han reiterat les seves posicions contràries. Fonts parlamentàries explicaven que es tracta de tramitar un esborrany de llei que encara pot canviar al llarg del debat parlamentari –que ben segur que s'allargarà fins al març– i, per tant, la Mesa no pot aturar el que es considera un dret dels diputats a debatre els temes. “En cap cas la Mesa del Parlament pot fer un control material preventiu, ja que això conculcaria drets fonamentals i suposaria una tutela al dret d'iniciativa parlamentària”, indica la resolució.

El vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, en acabar la reunió i un cop escoltats els portaveus dels grups, va defensar que la tramitació compleix “punt per punt” amb la legalitat vigent –malgrat incloure la partida del referèndum–. I hi va afegir que els lletrats de la cambra presents en la reunió de la Mesa no s'han pronunciat perquè ningú ho ha demanat.

La polèmica es va iniciar dimecres passat, quan el PSC va anunciar que presentaria un recurs a la Mesa perquè reconsiderés la decisió de tramitar els pressupostos. L'anunci es feia coincidint amb l'advertiment verbal dels lletrats que algunes partides podien vulnerar la sentència del TC. Ahir el PP i Ciutadans es van afegir al recurs de reconsideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA