Política

Hollande renuncia a la reelecció i deixa pas al seu primer ministre, Valls

El president francès més impopular serà també el primer que no es torna a presentar

Amb un 4% de suport, repetir a l'Elisi era poc més que impossible

El president més impopular de la Cinquena República Francesa serà també el primer que renuncia a la reelecció. François Hollande no repetirà a l'Elisi. Finalment ahir, després de mesos de dubte, va llançar la tovallola, fent cas dels sondejos i cedint a les pressions dels mateixos socialistes i del seu propi primer ministre, Manuel Valls. “No he perdut la lucidesa i, conscient del risc de no aconseguir prou suport, he decidit no ser candidat a les presidencials”, va anunciar ahir a la nit Hollande en un discurs televisat, amb “humilitat” i “en interès del país”.

Amb una popularitat de només el 4%, rècord mai vist, i amb un 85% dels francesos desitjant que no es presentés, la reelecció d'Hollande era poc menys que impossible. I el desafiament de Valls, que aquest diumenge, fart d'esperar, li va demanar que s'apartés, l'ha acabat de convèncer. Valls va aplaudir ahir “la decisió difícil, madurada, greu, d'un home d'estat”. Precisament ahir es va obrir el termini per presentar candidatures a les primàries que els socialistes francesos faran el 22 i 29 de gener. La unitat de la dreta francesa, darrere de François Fillon, contrasta amb la divisió de l'esquerra francesa, que té una dotzena de candidats diferents. La guerra oberta ha estat a punt de provocar una crisi de govern, amb els ministres més propers a Hollande demanant-li el cap de Valls.

“Està en joc el país”

“Assumeixo la meva responsabilitat, però demano una reacció progressista: no està en joc una persona, sinó el futur del país, i no vull que França s'exposi a aventures perilloses”, va advertir l'encara president. Però totes les enquestes donen per fet que els socialistes quedaran eliminats en la primera volta de les presidencials de la primavera i que Fillon guanyarà Marine Le Pen en la segona. Hollande va defensar ahir el seu balanç i va atacar la dreta conservadora i catòlica d'Els Republicans, que “posa en perill els serveis públics i el model social” de França. Segons el darrer sondeig, tant Hollande com Valls només aconseguirien un 9% dels vots.

Fillon creu que Hollande “ha admès amb lucidesa que el seu fracàs patent li impedeix anar més lluny”. El seu exministre estel·lar, protegit i ara candidat Emmanuel Macron –que podria aplegar un 14% dels vots– li va agrair la “valentia”. I Jean-Luc Mélenchon (13%), que ha creat el seu propi moviment, La França Insubmisa, i que té el suport del Partit Comunista francès, va qualificar l'anunci d'“enorme confessió d'un fracàs”.

LES FRASES

No he perdut la lucidesa; conscient del risc de no aconseguir prou suport, he decidit no ser candidat
François Hollande
PRESIDENT FRANCÈS
És una decisió difícil, madurada, greu, d'un home d'estat, que té el meu respecte, fidelitat i afecció
Manuel Valls
PRIMER MINISTRE FRANCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid