Política

Puigdemont vol que l'Estat demostri l'aposta pel diàleg

El govern demana concrecions més enllà de bones paraules que veu “incompatibles” amb la persecució d'electes

Millo aposta per aparcar el referèndum i abordar les altres qüestions pendents

“El diàleg s'ha de practicar i demostrar, no només proclamar.” Així va resumir ahir la consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, la reunió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, havien tingut a la tarda. La trobada, que es va allargar gairebé fins a dues hores, va ser abordada des de punts de vista molt diferents per ambdues parts. Mentre Millo assegurava que havia dut el document de 46 punts que Puigdemont va lliurar al president espanyol, Mariano Rajoy, a l'abril per “buscar-hi solucions”, Munté defensava que no va ser “una sessió de treball sinó una trobada protocol·lària per conèixer els plantejaments del nou delegat”, pocs dies després d'haver estat nomenat.

Millo va celebrar que “la voluntat de diàleg de les dues parts hi és” i va demanar deixar de banda qüestions que enfronten ambdós governs i treballar per millorar-ne d'altres, també en comissions sectorials i, si cal, en la bilateral Estat-Generalitat. Així mateix, va demanar “fer un esforç per reduir litigis i conflictivitat”, tot i que va afegir que “les qüestions que són en via judicial han de seguir el seu curs”. En aquesta línia, va tancar la porta a dialogar sobre un referèndum: “Aquest diàleg s'ha de mantenir dins de les regles de joc”, va deixar anar després d'una llarga estona apel·lant a la concòrdia i l'enteniment.

El nou delegat va defensar també el seu paper de representació del govern espanyol i va celebrar l'actitud que va veure en Puigdemont de mantenir un canal de comunicació amb l'oficina que ell encapçala. “El govern d'Espanya és sempre a Barcelona. No cal anar a Madrid”, va dir, i va recordar que el seu despatx i el Palau de la Generalitat es troben a “pocs metres”, ja que el despatx de Millo, al carrer Mallorca, i el de Puigdemont, a la plaça Sant Jaume, els separen poc menys de dos quilòmetres.

Fets, no paraules

Munté, que va comparèixer just després de fer-ho Millo, va veure en la trobada més aviat una presa de contacte entre les dues institucions i va demanar “fets concrets que acompanyin les paraules”, ja que des de la primera invitació al diàleg no hi ha hagut cap gest de l'executiu espanyol per afavorir l'entesa.

En aquesta línia, va considerar que els processos judicials oberts contra càrrecs electes pel seu suport al procés independentista “són incompatibles amb el suposat diàleg que ven el govern de l'Estat”. També es va referir a la “molt negativa” creació, per part de l'executiu de Rajoy, d'un impost que gravi les begudes ensucrades, tal com pretenia fer la Generalitat, la qual cosa deixaria sense validesa i, de retruc, sense ingressos per aquesta via, al govern català. Un tribut que el PP titllava d'“exòtic” temps enrere, segons Munté, i que s'ha anunciat poques hores després de l'admissió a tràmit dels pressupostos de la Generalitat pel 2017.

També va veure “totalment insuficient” l'aposta de Millo per abordar qüestions concretes, a banda del referèndum, a través de comissions i trobades entre executius, i va recordar que “el diàleg és un tot”. “Estem oberts a parlar de tot, i de tot vol dir d'aquelles qüestions pendents i litigis oberts, però també del mandat ciutadà i, per tant, del referèndum”, va argumentar, i va defensar que el fet que Puigdemont treballés 46 punts per a la seva trobada amb Rajoy fa vuit mesos “demostra que es volen parlar de moltes altres coses”.

LES FRASES

El diàleg s'ha de practicar i demostrar, no només proclamar
Neus Munté
consellera de la vicepresidència

LA XIFRA

He traslladat la meva voluntat de recuperar el diàleg i el clima d'enteniment que s'havia trencat
Enric Millo
delegat del govern de l'Estat
46
els punts
que Puigdemont va dur a Rajoy a l'abril els va tornar a dur ahir Millo a la reunió d'ahir.

A la festa constitucional, la directora d'Exteriors

L'acta oficial de celebració del dia de la Constitució va servir ahir per demostrar la tibantor entre els dos governs. Enric Millo va convocar un centenar d'autoritats i alts funcionaris a l'edifici de l'Arxiu de la Corona d'Aragó de Barcelona. Entre els assistents hi havia el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Maria Badia. Aquesta delegació des d'Exteriors va ser objecte de comentaris durant la recepció. Va ser en aquest acte que Millo va encunyar la seva frase d'ahir “diàleg o diàleg”. El delegat del govern va saludar els assistents en un discurs en català i castellà i va protagonitzar també en les dues llengües el tradicional brindis per la Constitució. Va cloure l'acte amb un “Visca Catalunya i Visca la Constitució!” Cal destacar l'absència dels líders de C's,el PSC i el PP al Parlament: Inés Arrimadas, Miquel Iceta, i Xavier García Albiol. Albiol no hi era per motius personals, Arrimadas perquè és a Varsòvia en una trobada del Partit Liberal Europeu i Iceta perquè era en un acte contra la violència de gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia