Política

JOAN JOSEP NUET

COORDINADOR GENERAL D'EUIA I DIPUTAT DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT AL PARLAMENT

“El procés liderat per JxSí i la CUP és a punt del col·lapse”

“Estem a punt de fer el triple mortal de la nostra història, que tindrà un impacte només comparable amb coses que els nostres pares van fer fa 40 anys”

“La relació entre Catalunya i Espanya tindrà solució amb aspectes jurídics que avui no estan en la Constitució”

“Ni Bellvitge ni Nou Barris tremparan amb el procés perquè pensen que està dirigit”

El nou moviment polític i social farà una proposta de fraternitat amb altres pobles

Joan Josep Nuet (Reus, 1964) ha estat reelegit coordinador general d'EUiA, una formació que s'integrarà en el nou partit d'esquerres que crearan els comuns, Podem i ICV. El nou partit presentarà aquest desembre un manifest sustentat per un grup promotor. Nuet, que es defineix com a “federalista pimargallià”, és secretari tercer de la mesa del Parlament.

En cas que inhabilitin la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en la causa oberta contra ella, li donarà suport perquè desobeeixi?
Com a presidenta té el meu suport. El que ha fet és facilitar un debat. El Parlament té dret a debatre el que vulgui, el que cregui convenient, sobretot quan són declaracions i conclusions de comissions d'estudi, que no són lleis. El Parlament ha fet el que havia de fer i ho ha fet en la forma reglamentària que té estipulat. Ella sap que part de les seves opinions polítiques no les comparteixo i seguiré sense compartir-les, possiblement. Però en tot cas, demanar als membres de la mesa que ens convertim en censors del que es pot o no es pot debatre, i en interpretadors de les línies vermelles dels debats polítics no té parangó en la democràcia.
Dins la mesa del Parlament, la posició del PSC i C's és obstruccionista? O, com ells diuen, creu que Junts pel Sí estireganya massa el reglament?
Ells fan una interpretació restrictiva de l'ordenament jurídic, de la Constitució, de l'Estatut i del reglament del Parlament. Com que no estan d'acord amb el fons d'un debat, el que pretenen és, mitjançant les formes, impedir aquest debat. Les formes no es poden convertir en una mordassa d'un debat polític. El tema de la relació entre Catalunya i Espanya tindrà la seva solució amb aspectes jurídics que avui en dia no estan en la Constitució. Aquest debat ensenya la poteta de debats que vindran, igual que la democràcia, que quan va començar a caminar no tenia el vistiplau de l'ordenament franquista. I aquí passarà igual. Hi ha d'haver una interpretació flexible que permeti nous conceptes legals que després quedaran enregistrats en noves lleis. Tot el que tenim avui en algun moment no va existir legalment.
Tal com estan les coses, ens encaminem a un nou 9-N? La majoria pro referèndum es tornarà a trencar?
Hi ha d'haver una estratègia guanyadora del 70% o del 80% que no hi és. Hi ha una estratègia de JxSí, on dins hi ha la del PDECat, la d'ERC, que se li assembla, i aleshores hi ha la CUP per allà. D'aquesta manera anem al desastre. El procés liderat per JxSí i la CUP s'està esgotant, és a punt del col·lapse. Si el procés fracassa no serà una alegria per a nosaltres, perquè la democràcia rebrà un cop fort. Però al mateix temps no hi podem donar suport perquè és una concepció, una metodologia i un full de ruta esgotat. Només nosaltres podem representar políticament una relectura d'aquest procés. Hi ha una gran part de la societat catalana a qui el procés no li fa ni fred ni calor. Crec que és una part majoritària, no mobilitzada. Hem de redimensionar tot això amb una estratègia guanyadora. Quan la discutim, hi haurà molts factors. Per nosaltres, el referèndum és una peça clau, irrenunciable, perquè cap procediment democràtic pot substituir un referèndum.
El nou partit d'esquerres ha de fer una proposta federal concreta?
El nou moviment polític i social, perquè no serà un partit, farà una proposta nacional per a Catalunya clara, nítida, completa, de quin model de país volem. Aquesta proposta tindrà variants socials, democràtiques, econòmiques i de com gestionar la sobirania del país. Serà una proposta sobiranista i de fraternitat amb altres pobles, que per nosaltres no són contradictòries. Evidentment, canviant la relació entre els de dalt i els de baix. Només així conquerirem sobirania veritable. La resta és independentisme per a incauts.
I com s'ha de fer perquè, ara sí, el nou partit sigui la veritable força hegemònica de l'esquerra catalana?
Primer, perquè arribem en el moment just i en el lloc just. El model polític de la vella política, a pesar del maquillatge del PDCat i de JxSí, està esgotat. El procés l'ha reviscolat momentàniament però, després de diversos anys de procés, tornem a caminar per un camí que es fa petit. No saben què fer del full de ruta, a part de dir que volen declarar la independència. Nosaltres naixem per ser alternativa a això. Tenim un model contraposat al del PDECat, que és el que porta l'hegemonia. El debat dels pressupostos ho evidencia. El PDECat ha imposat que no hi haurà impostos per als més rics i per als que més tenen. Per tant, ni Bellvitge ni Nou Barris tremparan amb el procés perquè pensen que està hegemonitzat, dirigit...
De vegades, Nou Barris tampoc trempa amb les esquerres i trempa amb C's...
Depèn. En algun moment ha trempat amb nosaltres. I si ha votat C's el 27-S és perquè Espanya es trencava i ells no volien trencar Espanya i no volien la independència. Nosaltres no som independentistes i en dues eleccions, el 20-D i el 26-J, vam guanyar a Nou Barris. Els hem de donar una alternativa, que entenguin la sobirania per viure millor, no per tenir la bandera més gran. Això no els dóna ni menjar ni feina ni millors serveis sanitaris.
EUiA pot diluir-se en aquest nou partit?
No, al contrari. La nostra influència es multiplicarà. Anem a jugar en camp gran, a la màxima categoria. Estem a punt de fer el triple mortal de la nostra història, una cosa que tindrà un impacte només comparable amb coses que els nostres pares van fer fa quaranta anys. És difícil pensar que el país tirarà endavant sense nosaltres. No anem amb vocació d'oposició, en aquest moment.
Tem que EUiA tingui un paper inferior respecte d'altres formacions?
La sensació és de plena comoditat. Nosaltres venim d'una tradició de llarga història, bàsicament del moviment obrer. Catalunya té ramals molt importants, el PSUC, el POUM i fins i tot l'anarquisme. Volem aportar aquesta tradició, actualitzada, en el nou subjecte polític. No anem a fer una cosa ni comunista, ni trostkista, ni ecosocialista, ni socialistes, sinó que tots aquests elements hi seran. Hi haurà moltes aportacions ideològiques diverses però cap d'elles és la ideologia del tot.
El poder d'influència dels comuns pot ser massa fort?
No. Això és com el tomàquet al gaspatxo. El tomàquet és important dins d'aquest gaspatxo, però anem a fer gaspatxo, no suc de tomàquet. El procés necessita saba nova, una visió transversal del país, que faci que trempi Vic, Nou Barris i Bellvitge. I només quan això passi ningú ens pot aturar.
Les reticències dins d'EUiA de cara a aquestes aliances estan salvades?
Sí. Aquest és un debat dinàmic en tots els partits. Hi ha una gran majoria en tots els partits per fer això. És històric i serà un camí. Evidentment, no volem estar en el bàndol del no, sinó en el sí, però en el sí d'aquesta Catalunya que té un sí propi i que no és el de Pedralbes.
El sí a la independència és només el sí de Pedralbes per vostè?
No. Però el nostre sí té tots uns matisos imprescindibles perquè guanyi el procés que tota Catalunya desitja. I que fa trempar a Nou Barris i a Bellvitge. Nosaltres representem en part això.
Tornant a la política parlamentària, CSQP només donarà suport a un referèndum que sigui pactat?
Els termes que tenim aprovats al Parlament són: un referèndum vàlid i amb ple reconeixement internacional. Volem un referèndum que tingui validesa legal, jurídica, que serveixi, i amb ple reconeixement internacional. Si té aquestes condicions és el nostre referèndum. Si no les té, no.
Per tenir aquestes condicions haurà de ser pactat...
Crec que el diàleg és una eina imprescindible.
I si després d'aquest diàleg no s'aconsegueix que l'altra banda el possibiliti?
Hi ha la mobilització, la desobediència civil... Hi ha molts mecanismes democràtics que al llarg de la història s'han fet servir i hem de seguir fent servir. A pesar del diàleg, hi ha d'haver mobilització i si cal, desobediència civil.
Fer un referèndum unilateral, que és l'altra paraula que ara tampoc es diu, no seria una forma de desobediència?
Empetiteix la societat catalana. Mitja Catalunya no li donaria suport. Per tant, hi aniríem debilitats i seríem derrotats. I la derrota del procés és la derrota de la democràcia. Per tant, no és un problema de valentia sinó que l'hem d'encertar, hi ha d'haver una estratègia guanyadora. Perquè sigui guanyadora ha de tenir el 70 o el 80% de la societat catalana.
El referèndum ha de preguntar sí o no a la independència o més coses?
Ha de ser un referèndum amb una pregunta clara, que vol dir que les diferents opcions tinguin expressió. Els que volen una nova relació entre Catalunya i Espanya, els que volen l'actual relació i el que volen la independència ho han de poder expressar.
Com és la seva opció de relació federal amb l'Estat?
El problema és que el PSOE ha degradat el concepte de federalisme. Però la paraula federalisme és de Pi i Margall, d'un català que va dir que entre iguals només hi pot haver pactes. Jo sóc federalista pimargallista, que vol dir que vull un poble lliure en un marc d'igualtat en la relació amb altres pobles. Defenso la fraternitat amb altres pobles. Perquè és el millor per Catalunya, no estar aïllat. Quan es parla d'independentisme i d'unionisme és un reduccionisme absolut del debat polític.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona