Política

“La suspensió de Forcadell obligaria a replantejar-ho tot”

Esquerra alerta que la inhabilitació de la presidenta del Parlament podria accelerar els terminis del referèndum

El PDECat els renya i avisa, en canvi, que no és bo “situar dubtes en el calendari”

La secretària general d'Esquerra i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va admetre ahir que una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria precipitar la convocatòria del referèndum d'independència abans del setembre, data prevista en el nou full de ruta. “És un escenari absolutament límit i ens ha de fer prendre determinades accions polítiques”, reflexionava a TV3 sobre la possible decisió judicial. “Hi hem de treballar perquè es poden donar les circumstàncies que podrien justificar avançar el referèndum”, defensava, en una posició que comparteix la CUP, segons ja va avançar a l'ACN l'exdiputat i membre del secretariat Quim Arrufat.

El portaveu republicà, Sergi Sabrià, ratificava que una suspensió judicial “es consideraria un fet molt greu que ens situaria en un punt de no-retorn”, i concloïa: “Això ens obligaria a replantejar-ho tot”, si bé matisava que no hi ha res decidit i se n'hauria de parlar arribat el cas.

En aquest últim punt posava poc després l'accent la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que, tot i subratllar que seria “un desafiament en tota regla”, va renyar els republicans per haver fet hipòtesis sobre escenaris i va rebutjar fer “política ficció”. “No cal situar dubtes en el calendari”, subratllava, mentre avisava del risc de “despistar” la ciutadania que pot comportar avançar-se als esdeveniments. “Més que estar pendents del que passarà, hem de posar el focus a tenir un pressupost i treballar la base, d'això no en dic discrepar”, suggeria Pascal.

Precisament ahir, Anna Arqué, una de les promotores del manifest a favor del referèndum que la societat civil va impulsar l'estiu passat, va advertir que aquest hauria de tenir la prioritat total, i l'hauria de convocar el Parlament amb tota la legitimitat que se'n desprèn, “si cal, substituint Carme Forcadell”, i no pas l'assemblea de càrrecs electes que està impulsant l'AMI com a pla b. “Abans que icones volem referèndums”, resumia.Rovira també va voler aclarir que “en cap cas” es demanarà als funcionaris que facin feina política, després que els lletrats del Parlament fossin cridats a declarar dimarts passat pel cas Forcadell. Rovira va acusar l'Estat de voler “utilitzar-los perquè diguin algunes coses”, i va afirmar que seran sempre els responsables polítics els que hauran d'assumir les responsabilitats polítiques. “Som els que hem de decidir”, recordava.

Funcionaris deslliurats

Sobre l'operació Diàleg del govern estatal, la número dos d'ERC va posar en dubte que no sigui una simple “neteja de la façana” en el marc d'una estratègia nova en què “només hi ha paraules”. Sense excloure altres àmbits, per ella el diàleg ha de ser sobre el referèndum, ja que l'Estat no pot pretendre obrir converses “com si en tres anys no hagués passat res”, en al·lusió a l'esclat del procés i les demandes sobiranistes de la majoria de la societat catalana. Per això va assegurar que, independentment de l'actitud de l'Estat, el govern “executarà el mandat democràtic” del 27-S.

Sobre una suposada reforma constitucional, la coordinadora del PDECat coincidia a dir que hi creuen “molt poc” i recordava que la reforma de l'Estatut ja era “una veritable aposta” per intentar canviar l'Estat i trobar un encaix. Pascal es va mostrar disposada a “parlar de tot”, però va demanar que, si algú vol diàleg i reformes, “ho ha d'aplicar i no fer un brindis al sol”, mentre també recordava: “Nosaltres estem en una fase pròpia.”

Per la llibertat d'expressió dels diputats

Junts pel Sí i la CUP han registrat al Parlament per procediment d'urgència una proposta de resolució que demana preservar la llibertat d'expressió i el dret a la iniciativa dels diputats. El text dels independentistes recorda que ja s'ha admès a tràmit una querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a instàncies de la fiscalia, per haver permès el debat i la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona