Política

diada de la constitució

Funcionaris de Celrà, Viladamat i Sant Julià de Ramis treballen de manera voluntària el 6-D

Una dotzena de consistoris reben trucades dels Mossos preguntant si els treballadors públics van a la feina

Celrà rebateja la plaça de la Constitució amb el nom de la poetessa Maria Mercè Marçal

Desenes de regidors i alcaldes de les comarques gironines han obert les portes dels ajuntaments aquest dimarts, dia de la Constitució, i han treballat com un feiner més. Una dotzena d'ajuntaments de la demarcació han rebut, però, trucades prèvies dels Mossos d'Esquadra preguntant si obririen i si hi hauria funcionaris treballant.

Durant el matí, s'han succeït les imatges d'alcaldes i regidors sobiranistes reunits o fent actes reivindicatius a favor de la independència de Catalunya. A la majoria dels municipis, només han anat a la feina els càrrecs electes però com a mínim en tres d'ells també hi han anat funcionaris que han treballat voluntàriament. Dos d'aquests consistoris estan governats per la CUP, Celrà (Gironès) i Viladamat (Alt Empordà). Al tercer, Sant Julià de Ramis (Gironès), l'alcaldia la té ERC. A les dues primeres poblacions han anat a treballar quatre funcionaris i a la tercera, un.

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha confirmat que l'Ajuntament funciona avui “amb normalitat”, amb tot l'equip de govern al capdavant de les seves tasques quatre funcionaris “que voluntàriament han volgut venir a treballar”. Estava previst que ho fes un cinquè però estava de baixa.

És el cinquè any que aquest municipi fa la reivindicació el 6-D i “sempre pactant amb els representant dels treballadors”, segons Cornellà. També va obrir el 12 d'octubre, però a diferència d'aleshores, avui només quatre dels trenta funcionaris que tenien l'opció d'anar a la feina com a mesura reivindicativa ho han fet.

L'alcalde ha admès que són menys que altres anys i ha atribuït la davallada a la “por”dels treballadors públics a ser expedientats després de les diligències incoades a Badalona per un presumpte delicte de desobediència pública el passat 12 d'octubre, quan també es va obrir el consistori.

“Han vingut molts menys per l'efecte judicial que ha tingut la denúncia a l'Ajuntament de Badalona, que ha atemorit a bastants persones per por a ser expedientats o rebre algun tipus de càstig per venir a treballar en un dia que nosaltres creiem normal”, ha considerat.

L'alcalde també ha explicat que al llarg del matí s'ha atès els celranencs amb normalitat. “Si vénen ciutadans a presentar una instància, s'entrarà la seva sol·licitud”, ha afirmat.

Altres ajuntaments catalans on aquest dimarts s'ha treballat amb normalitat han estat els de Soriguera (Pallars Sobirà) i Deltebre (Baix Ebre). Al de Soriguera, governat per la CUP, l'alcalde, Xavi Pedemonte, acompanyat per algun regidor ha atès el públic com un dia qualsevol entre les nou del matí i les dues del migdia, horari durant el qual els veïns que ho han desitjat han pogut tractar-hi qüestions d'àmbit municipals.

L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, i la resta de l'equip de govern convergent s'han reunit per avançar el pressupost del 2017, que han d'aprovar la setmana vinent. “És un dia molt tranquil per treballar”, ha comentat el batlle.

Celrà ja no té plaça de la Constitució

Celrà ha aprofitat el dia de la Constitució per, precisament, treure aquest nomenclàtor d'una de les places del poble.

Una de les activitats que l'Ajuntament ha dut a terme ha estat la inauguració de la reforma de l'antiga plaça de la Constitució, que s'ha rebatejat amb el nom de la poetessa Maria Mercè Marçal.

L'alcalde ha justificat el canvi de nom pel valor del llegat literari de Marçal i per reivindicar “la figura de les dones al nomenclàtor d'arreu dels Països Catalans”.

Un altre motiu ha estat treure de nomenclàtor del poble el nom d'una carta magna espanyola “que no ens representa i que, en nom de la llibertat, precisament allò que fa és coartar-les”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia