Política

diada de la constitució

Dia normal de feina pels electes contraris al 6-D

Atenen ciutadans, voten pressupostos participatius, recullen aliments o arrangen espais públics per no celebrar la Constitució

L'AMI estima que en més de 350 municipis es va anar a treballar

Normalitat en l'anada a la feina dels alcaldes i regidors sobiranistes que ahir van decidir treballar als ajuntaments o espais públics per tal de no celebrar el dia de la Constitució. Ningú dóna xifres de participació per la dificultat de centralitzar dades i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) es limitava ahir a confirmar que s'han mobilitzat els càrrecs electes d'uns 350 municipis pel cap baix, una fita que la presidenta de l'entitat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, qualificava d'èxit. L'AMI va confirmar l'activitat de 250 municipis governats per majories sobiranistes i, al llarg del matí, hi va afegir un centenar de municipis més on els regidors de l'oposició independentista també van treballar. Però, si es va complir la crida a la mobilització per part dels electes del Partit Demòcrata (PDECAT), ERC, la CUP i Demòcrates, així com la decisió d'assistir a la feina de regidors de l'òrbita d'En Comú Podem i les diverses Crides metropolitanes, es tractaria d'alguns milers de càrrecs mobilitzats

Funcionaris, no

Normalitat també perquè la mobilització es va limitar als càrrecs electes i no va afectar als treballadors públics. Entre els membres del govern català van treballar el vicepresident Oriol Junqueras, la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, així com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Als municipis, governs com els d'Alcover, Bolvir, Collbató, Salt o Sant Vicenç de Torelló van obrir portes de l'oficina d'atenció ciutadana. Viladrau va votar els pressupostos participatius. Anglès, Caldes d'Estrac, Valls, les Preses, Juneda o Molins de Rei van recollir aliments i joguines o bombetes led en favor de l'estalvi energètic o van organitzar actes amb les ONGs locals. Miravet i Vilanova i la Geltrú van fer actes en favor de La Marató de TV3. Regidors i voluntaris de Caldes de Montbui van pintar bancs públics i zones de joc infantil i a Berga es va fer manteniment d'entorn de fonts públiques. A Garcia es van netejar senders i camins i a Calella es presentava l'aplicació municipal. A Vilassar de Dalt es van visitar obres municipals al polígon industrial i la zona verda, a Sant Hipòlit de Voltregà es va fer un col·loqui i es va projectar un documental i a Port de la Selva es va organitzar una botifarrada popular contra la Constitució. A Barcelona, dos regidors d'ERC feien una reunió de treball amb la CUP però també el primer tinent d'alcalde de Barcelona En Comú, Gerardo Pisarello, va treballar al despatx. També a Badalona, Sabadell o Ripollet van anar a la feina membres dels governs municipals.

Un cas a part és l'Ajuntament de Celrà, governat per la CUP. En un acte encapçalat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el municipi va rebatejar precisament ahir la plaça Constitució amb el nom de la poetessa Maria Mercè Marçal. Forcadell va defensar el respecte a la decisió de cada consistori, dels alcaldes i dels regidors a fer “allò que els dictin les seves conviccions” però també va demanar que no es posés el focus sobre els funcionaris que havien decidit anar a treballar. De fet, a Celrà quatre dels trenta treballadors municipals van decidir també treballar ahir. Ho van fer voluntàriament, aclaria l'alcalde Dani Cornellà, que afegia que, si no ho van fer més, va ser per “por”, la por a enfrontar-se a un delicte de desobediència com va passar a Badalona el passat 12 d'octubre, quan l'Ajuntament va obrir portes. L'alcalde de Celrà va voler recordar que només un 10% dels 5.000 habitants del municipi havien pogut votar la Constitució espanyola, que ja no representa a la majoria de veïns segons ell i que, a més, tampoc se'ls permet reformar-la.

I normalitat perquè no hi va haver incidents. Els regidors d'ERC i la CUP de Mataró, ciutat governada pel PSC, no van poder accedir a les dependències municipals perquè es van trobar l'ajuntament tancat, un cas que es va repetir en altres consistoris com Móra d'Ebre, governada per CiU i PP, on els regidors republicans tampoc van poder accedir a les dependències municipals.

A Valls, per la seva banda, es va fer la tradicional crema de la Constitució a la plaça del Blat, un acte que fa 29 anys que celebra l'Esquerra Independentista de la ciutat.

La valoració de Millo

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, no tenia constància de cap ajuntament obert “oferint serveis habituals i ordinaris” i va admetre que no havia desplegat cap dispositiu especial per fer un seguiment de les actuacions el 6-D. Serà a partir d'avui que s'analitzarà la informació recollida. Ara bé, en una declaració que es pot interpretar com un gest per treure ferro a la mobilització d'ahir, Millo va admetre fins i tot que els funcionaris podien anar a l'Ajuntament per raons ideològiques a “mirar papers” però en cap cas a treballar ordinàriament.

LES FRASES

Cal defensar sempre les llibertats individuals, col·lectives i de país. Assolirem així un país millor
Carme Forcadell
presidenta del parlament
La prioritat avui és complir amb les necessitats de l'economia i dels serveis socials
Oriol Junqueras
vicepresident del govern català
El 6-D de 1932 Macià reobria el Parlament. Preferim recordar això. Fem consell de direcció de Territori
Josep Rull
conseller de territori i sostenibilitat
Sorgida d'un pacte amb el franquisme, la Constitució no respon a les necessitats ni a la voluntat de decidir
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona
Com cada dia a Sabadell al servei dels nostres veïns i veïnes
Juli Fernàndez
alcalde de sabadell
Deixem enrere allò que només un 10% dels veïns del poble van poder votar i no podem reformar
Dani Cornellà
alcalde de Celrà

Independentistes a l'únic acte commemoratiu local

L'Ajuntament de Rubí, governat pel PSC i, des de fa uns dies, per un regidor trànsfuga de CDC, va organitzar a instàncies del grup del PP i amb l'acord de Ciutadans l'únic acte commemoratiu del Dia de la Constitució impulsat per un municipi a Catalunya. Diversos regidors dels tres grups van llegir articles de la Constitució en català i castellà davant d'uns 150 assistents i enmig de la protesta, els xiulets i crits per megàfon d'un centenar d'independentistes convocats per la JNC i les JERC però on també van assistir membres de la CUP i on es va cremar un exemplar de la Constitució, un gest del que es va voler desmarcar la JNC. Per altra banda, a Barcelona unes quatre-centes persones es van manifestar en defensa de la Constitució i convocats pel Moviment Cívic d'Espanya i Catalans. Societat Civil Catalana va reunir a Badalona unes 250 persones i el vicepresident de l'entitat, José Domingo, va qualificar de “paperot” la mobilització d'electes perquè no es van obrir registres, no es van prestar serveis socials ni es van tramitar llicències. El Palau de Capitania de Barcelona va obrir portes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona