Política

diada de la constitució

Actes en defensa de la Constitució espanyola a Barcelona i Badalona

Unes 400 persones es manifesten a la capital catalana convocades pel Moviment Cívic d'Espanya i Catalans

Societat Civil Catalana celebra el 6-D a la “ciutat constitucionalista” de Badalona

L'Ajuntament de Rubí, l'únic que celebra l'aniversari de la Constitució a Catalunya

Les entitats unionistes Moviment Cívic d'Espanya i Catalans i Societat civil Catalana (SCC) han convocat aquest dimarts, de desembre, actes a Barcelona i Rubí per reivindicar la Constitució espanyola del 1978.

Unes 400 persones s'han manifestat aquest dimarts al migdia pel centre de la capital catalana en defensa de la Carta Magna espanyola Convocats pel Moviment Cívic d'Espanya i Catalans. Els manifestants han sortit de la plaça Urquinaona poc després de les dotze hores del migdia rere una pancarta amb el lema Constitución Española: la ley de todos. Con la Constitución, por la concordia. La mobilització ha transcorregut entre crits a favor de la unitat d'Espanya i de l'espanyolitat de Catalunya. Els manifestants han mostrat nombroses banderes espanyoles i algunes de catalanes. La marxa ha baixat per la Via Laietana i ha acabat a la plaça Sant Jaume, que era plena de turistes i barcelonins que visitaven el pessebre muntat per l'Ajuntament.

Ciutat “constitucionalista”

Societat Civil Catalana (SCC) ha triat Badalona per celebrar aquest 6-D un acte que ha anomenat De festa per la Constitució.

Durant l'acte, celebrat a la Plaça de Pompeu Fabra, l'entitat ha reivindicat que la ciutat és “constitucionalista”, en la mesura que la majoria de formacions polítiques amb representació a l'Ajuntament defensen la Constitució. L'entitat ha rebutjat així la decisió del govern municipal de treballar avui en rebuig, precisament, de la Carta Magna.

“Sorprenentment, en un municipi amb majoria electoral de gent que defensa la Constitució avui tenim un Ajuntament que fa gal·la d'estar en contra seva”, ha declarat als mitjans abans de l'acte el vicepresident de SCC, José Domingo.

Segons Domingo, que els càrrecs electes del consistori treballin en aquesta jornada festiva és “una falta de respecte al principi bàsic de neutralitat política” i un gest “caciquil”. Més tard, i ja dalt de l'escenari, el dirigent del SCC ha anat més enllà i ha qualificat de “gent amb mala pinta que ens volen espantar” els responsables municipals i càrrecs electes que han anat a la feina avui. Segons ell, “coaccionen els que no pensen com ells i proven d'esporuguir i fer callar els dissidents del règim nacionalista”. “No sucumbirem a les intencions d'aquells que no volen celebrar les festes espanyoles, per espanyoles, i que proclamen que avui no van a treballar per Catalunya”, ha promès.

Prèviament, i en atenció als mitjans de comunicació, Domingo ha matisat que si bé l'entitat defensa la Carta Magna, no es considera “immobilista”. “Estem per la Constitució en tots els seus articles, ratificats de forma molt majoritària els catalans i el conjunt dels espanyols”, ha afirmat. “Si la majoria de forces polítiques” optessin per la seva reforma “ho acceptaríem”, ha garantit.

Únic acte oficial a Rubí

L'Ajuntament de Rubí ha celebrat aquest dimarts un acte per commemorar l'aniversari de la Constitució, l'única celebració oficial de l'efemèride organitzada per un consistori català. La iniciativa ha estat rebuda amb un sorollós rebuig per una manifestació promoguda per la JNC i les JERC del municipi.

Diversos regidors han llegit en veu alta articles de la Constitució espanyola a les portes de l'Ajuntament. Diversos veïns s'han afegit a l'homenatge a la carta magna. La Policia Local estima que han estat uns 150 els ciutadans que hi han donat suport.

A l'altre extrem de la plaça, uns 120 manifestants han boicotejat la lectura amb crits independentistes i un dels participants ha cremat un exemplar de la carta magna. La protesta ha estat promoguda per les formacions locals de les joventuts del PDECAT i ERC.

L'Ajuntament va convocar l'acte d'aquest dimarts arran d'una moció presentada pel grup municipal del PP al Ple del mes de novembre. La proposta instava a la convocatòria d'un acte institucional obert a la ciutadania per commemorar l'aniversari de l'aprovació de la Constitució. La iniciativa va obtenir el suport de Ciutadans i dels regidors del govern, format pel PSC.

Es dóna la circumstància que a l'inici del mateix Ple, l'alcaldessa Ana Maria Martínez va comunicar que Sergi Garcia, un dels dos regidors de CDC, s'incorporava al govern del PSC com a regidor d'Educació i Salut Pública. D'aquesta manera, la votació de la moció per commemorar la constitució amb un acte institucional es va aprovar per la mínima, amb 13 vots a favor (7 del govern, 4 de Ciutadans i 2 del PP), l'abstenció del regidor de Veïns per Rubí i els 11 vots en contra de la resta de formacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona