Política

MÒNICA PALACÍN

SECRETÀRIA D'ORGANITZACIÓ D'ERC

“Quina desobediència més gran no és fer el que ja fem?”

“No hem de caure en paranys d'entrar en debats secundaris; estem creant una república i cal fer una crida a la responsabilitat”

“La salut d'ERC és forta, és important tenir un entorn municipal en sintonia amb el pensament del partit”

“En qualsevol ens orgànic o institucional on hi ha més presència de dones les coses funcionen”

REFORÇAR LA BASE.
Bregada com a regidora a Pineda de Mar i vicepresidenta comarcal al Maresme, d'on va ser desallotjada a l'octubre en trencar-se el pacte amb CiU i el PSC, Mònica Palacín és des del setembre secretària d'organització d'ERC, on penja del vicesecretari Isaac Peraire a l'alçada de Marc Sanglas i Dionís Guiteras, secretaris de Política Municipal i Ens Supramunicipals, respectivament. Té el repte de dinamitzar i enfortir el partit des de la base territorial.
La campanya sobre «La república que farem» és un espai bo per reforçar les tasques al territori

F

a mesos que ERC va iniciar una campanya específica per guanyar militància. Ha funcionat?
Costa que la gent es faci militant, per molts factors, però la salut d'ERC és forta, perquè a vegades l'important no és tan això com tenir un entorn en sintonia amb el pensament del partit. I als municipis tenim molta gent que col·labora del món associatiu i les entitats civils que mouen el procés, i que ha fet que el nostre projecte es vegi seriós, lligat a una direcció implicada, que transmet confiança. Això són potencials militants de futur, i hem de treballar perquè se sentin prou còmodes per fer el pas, de marge sempre n'hi ha. La gent està a gust, es treballa bé als municipis i això va fent una taca d'oli. És tota una xarxa que està funcionant molt bé.
La seva feina és preparar el partit perquè sigui el primer de Catalunya. Està a punt per ser-ho?
És clar. Ho hem anat veient, i la gent del món municipal ho tenim claríssim. La meva funció és explicar el projecte d'ERC a nivell nacional, donar suport a la gent del territori, i explicar molt bé que la veu d'ERC allà són els militants i les persones implicades en aquest projecte, que si estem treballant és per un benestar i una millora de la societat en general. Amb la seriositat que ha demostrat la direcció i la feina als municipis al final la gent ha de veure que ERC és un partit preparar per governar. Podem fer-ho, i podem fer-ho bé.
A Catalunya governen amb el PDECat, però als municipis hi ha moltes picabaralles. Vostè n'és exemple al Maresme... Són contraproduents per al procés?
No ho crec, tots els diputats tenen molt clar que són responsables de tirar endavant les lleis necessàries per culminar el procés. Es va fer una aposta de moltíssima generositat per Junts pel Sí, un projecte molt ambiciós amb una finalitat, i això és el que està fent el Parlament. Als que som al territori i als càrrecs orgànics dels partits ens toca vetllar pels nostres, per tenir més musculatura per presentar projectes propis. Els municipis són la primera línia de foc, hi ha un treball constant en el dia a dia i és on estem posant a debat quin és el millor model.
Fa deu anys ERC justificava el tripartit dient que volia créixer a costa del PSC. Ara ho fa a costa del PDECAT?
No volem créixer a costa de ningú. ERC té les portes obertes a tothom que cregui que el nostre projecte de país és el millor per a la ciutadania, qualsevol integrant d'una altra força política, a qui els fets o el temps no li han donat prou garanties que es complirà el que propugna el seu partit. Molta gent ens ha vingut perquè amb el temps s'ha trobat vinculat o inclinat emocionalment cap al nostre projecte. Tenim clar què volem, som honestos en el discurs i no volem que ningú se senti enganyat en el què volem.
Vau demanar als regidors que no fossin bel·ligerants en temes de banderes o pel 6-D... Està moderant el discurs ERC?
És que ens hi juguem molt, i en el punt on hem arribat no hem de caure en el que considerem paranys, com entrar en una discussió sobre banderes o un altre tema que ha de ser secundari. Estem creant una república i hem de fer una crida a la responsabilitat. L'Estat ens posarà cada cop més en escac perquè ens aturem en coses que no toquen. Hem de centrar-nos en les lleis de desconnexió i el full de ruta que ens demana la gent. La direcció té claríssim el missatge als regidors: treballeu pel poble, la vostra gent, que nosaltres ja farem el que ens toca.
No creieu en la desobediència?
És que el terme és molt relatiu... Quina desobediència més gran no és ja fer el que estem fent? S'està posant en boca de tots, però és que ja s'està fent! Estem creant unes lleis i treballem quan ens en tomben una per veure com es pot fer igualment.
ERC sempre ha presumit de ser un partit net, però ara ha aprovat un codi de conducta...
Sí, per estatuts. Som el primer partit que el tindrà, i demanarem que s'hi acullin tots els que tenim alguna responsabilitat. El que volem que sigui una república transparent, sense corrupció, amb responsabilitat de tots els electes, també ho demanem internament, per donar exemple de com ha de ser una societat neta. Els que tenim algun càrrec sabem perfectament què toca i què no, perquè tot el que fa cadascú que defensa el projecte d'ERC en el seu àmbit personal repercuteix en el partit, la línia és fosa. Ara, a més, algú de dins recollirà si hi ha algun cas inapropiat, i si s'ha de valorar.
També teniu plans d'igualtat...
Sí, és un projecte molt potent i me'n sento molt orgullosa. L'assemblea de dones de Vic va aprovar per unanimitat el pla d'igualtat, que ara seguirà el procediment intern i abans de finals d'any estarà ratificat. Volem que ERC sigui el reflex de la societat i ara només tenim el 30% de militants dones. Estem tips de veure l'escletxa salarial, que hi ha més càrrecs homes, que en alguns llocs costa tenir representació paritària... Hi ha coses regulades com les llistes paritàries, però no en tenim prou. Volem reforçar les estructures orgàniques del territori a nivell paritari, tot i que no ho marqui la llei, perquè hi creiem.
Així, quines mesures proposeu?
Hem de fer el possible perquè una secció local tingui tants homes com dones, creixent en militància femenina, perquè les dones aspirin a càrrecs d'executives locals, comarcals i regionals. En tot ens orgànic o institucional on hi ha més presència de dones, ERC sap que les coses funcionen. Tenim polítics d'una talla brutal, com el nostre president, però necessitem reforçar la imatge de dones en el partit.També d'alcaldesses en tenim un percentatge baix.
Una última campanya en marxa és ‘La república que farem'...
Sí, el compromís de la direcció és fer una conferència nacional entre congressos, al juny o juliol que ve, i arribar-hi fent un procés participatiu abans del referèndum. Del novembre al maig farem un seguit d'actes per donar veu a la gent, obrint-los a col·lectius sectorials i entitats per recollir propostes en cinc grans eixos. N'hi ha de petit format, on es convida gent molt específica, però al territori també se n'organitzen, i hem obert un web. És un espai que trobem bo perquè reforça molt les tasques al territori. Si tot això es treballa i s'acaba de debatre a la conferència, caldrà una foto final el més participada possible que pot donar contingut al que creiem que ha de ser la república



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA